Hlavní obsah

Pračka patří neodmyslitelně do každé domácnosti

Novinky, tnk

Když už vybíráme tak nezbytného pomocníka do domácnosti jako je pračka, vyplatí se dát si s výběrem práci. Doba, kdy se pračky dožívaly 25 let, je už dávno minulostí, a tak pokud máme štěstí, vydrží nám pračka zhruba deset let. Co pro to udělat a jak zařídit, aby nás naše volba nepřišla pěkně draho? Máme pro vás užitečné tipy.

Článek

Na to, kterou pračku si vybrat je lepší zeptat se opraváře praček. Ten má totiž více praktických zkušeností a dovede odhadnout, která značka pro nás bude výhodnější. My jsme se dozvěděli, že je lepší koupit pračku ve střední cenové relaci a nejlépe v energetické třídě A a s nízkou spotřebou vody, tj. okolo 40 litrů.

Vodní kámen - strašák z reklamy

Když máme pračku novou, tak si můžeme být jistí, že s vodním kamenem není problém, žádný se zatím neusadil a rok, dva se také neusadí, takže žádný speciální přípravek není potřeba.

.: I pračky mají různé velikosti, do malých domácností si můžete pořídit pračku, která je 44 cm hluboká, 51 cm široká a vysoká 69,5 cm (vpravo), standardní velikost je cca 60 × 85 × 60 cm (vlevo). foto: novinky.cz, Gorenje, Candy

Po čase se ale mohou objevit problémy. Jak jim předejít? Jednoduše, výhodné je používat kvalitnější prací prášek, který už sám změkčovače obsahuje.

Místo tablet proti vodnímu kameni stačí použít ocet

Pokud ale máte pračku starší a nebo jste až doteď prali v nekvalitním prášku, máme tip i pro vás. Nemusíte utrácet za drahé tablety, stačí vám obyčejný ocet. Necháte pračku vyprat naprázdno pouze s deci octa a ten vodní kámen rozpustí. Podobnou fintou si můžete vyčistit od vodního kamene i varnou konvici - tady pomůže i citron.

Jak na nákupu pračky ušetřit

Někteří prodejci nabízejí pračky s výraznými slevami, které nemají žádný kaz, ale byly třeba jen vystaveny na výstavě nebo v obchodě apod. Prodejce vám na ni dá stejnou záruku jako na každou jinou pračku a sleva může být někdy opravdu výrazná (3 - 4 000 Kč).

.: Pračka "Time manager" umožňuje nastavit si dobu praní přesně tak, jak nám to vyhovuje. Velký nakloněný buben (vlevo dole) umožňuje pohodlnější plnění pračky. foto: novinky.cz, Electrolux

A co dělat, když vám pračka doslouží? Kam s ní se dozvíte zde.

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: Topinkovače, které potěší nejen oko

Doba se mění a s ní i spotřebiče, dnes si můžeme pořídit spotřebič, který plní více funkcí a jeho design je pěkný a moderní. Vybrali jsme pro vás k inspiraci...

Výběr článků

Načítám