Hlavní obsah
Na první pohled stavba díky transparentnosti fasády téměř splývá s okolím. Vnější jemná průsvitná vrstva má symbolizovat hranici mezi dětským a skutečným světem. Foto: Archiv soutěže Národní cena za architekturu 2019, Alexandra Timpau

Poloprůhledná školka v Nové Rudě získala cenu za novostavbu v rámci Grand Prix Architektů

Mezinárodní porota Grand Prix Architektů – Národní ceny za architekturu 2019 vybrala z rekordního počtu 321 přihlášených projektů ty nejlepší stavby. Mezi nimi udělila i cenu za novostavbu, kterou získala Mateřská škola Nová Ruda ve Vratislavicích nad Nisou od Petra Stolína a Aleny Mičekové z ateliéru Cube Love.

Na první pohled stavba díky transparentnosti fasády téměř splývá s okolím. Vnější jemná průsvitná vrstva má symbolizovat hranici mezi dětským a skutečným světem. Foto: Archiv soutěže Národní cena za architekturu 2019, Alexandra Timpau
Poloprůhledná školka v Nové Rudě získala cenu za novostavbu v rámci Grand Prix Architektů

Stavba získala i nominaci na ocenění Česká cena za architekturu. Výjimečný na ní je fakt, že třídy nejsou jen obdélníkové prostory. Jde o užší a vysoké místnosti, které se po stranách rozšiřují pomocí průhledů paralelními okny.

Porota prestižní soutěže ocenila inovativní řešení mateřské školy na jednoduchém půdorysu ve tvaru „U“ s neobvyklými prostory pro pobyt dětí uvnitř.

Zaujala i vnější podoba stavby, kdy školka vypadá, jako by byla zabalená do průhledné obálky, což podle odborníků vytváří další magické prostory pro pobyt a hry dětí.

Z interiéru školy jsou možné průhledy do okolí stavby.

Foto: Archiv soutěže Národní cena za architekturu 2019, Alexandra Timpau

Architekti se snažili stavebními prvky příliš neomezovat pohyb dětí po objektu. Ty se tak mohou dostat jednoduše ven a pohybovat se v prostoru vytvořeném vrstvením fasád.

Celý objekt objímá ocelová konstrukce s pochozími rošty a vrstva prosvětlujícího trapézového sklolaminátu.

V interiéru se střídají různě vysoká patra. Ve spodní části se nachází lůžková část, o patro výš je herna. I zde mají děti možnost vyjít ven a bočními ochozy dál probíhat za fasádou domu, kde se mohou dostat až na hlavní venkovní herní terasu nad jídelnou.

Nejvyšší patro má největší světlou výšku a má sloužit jako učebna. Ze stropu je ještě přisvětlena světlíky stejně jako prostory jídelny v přízemí. Nechybí místnosti zázemí provozu – přípravna jídla, šatny zaměstnanců, úklidová místnost, technická místnost a skladové prostory.

Interiér i exteriér stavby mají neutrální barevné tóny. Obyvatelé si je tak mohou dotvářet k obrazu svému.

Foto: Archiv soutěže Národní cena za architekturu 2019, Alexandra Timpau

Stavba je navržena jako velká prolézačka, vznikla i díky rostoucí populaci v lokalitě. Řeší potřeby městského obvodu v návaznosti na rostoucí populaci a na uvolnění prostor v základní škole.

Objekt díky zahradě i venkovním terasovým plochám umožňuje hru venku na slunci. Architekti mysleli i na venkovní sklady na hračky a náčiní. Děti tak mohou trávit hodně času venku.

Surový beton se v poslední době objevuje na mnoha dokončených stavbách.

Foto: Archiv soutěže Národní cena za architekturu 2019, Alexandra Timpau

Absolutním vítězem Grand Prix Architektů se letos stal rezidenční projekt Corso pod Lipami, který vznikl kousek od nádraží v Řevnicích. Jde o šestici staveb od ateliéru Ehl & Koumar Architekti.

Dominantní budovy vynikají čistotou tvarů. Jde o společné dílo Lukáše Ehla, Tomáše Koumara a významné české architektky Aleny Šrámkové.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků