Hlavní obsah

Pokoj v krajině slouží jako výjimečné odpočívadlo v srdci Šumavy

Novinky, nes

Když se řekne „pokoj“, vybaví se každému prostor uzavřený mezi čtyřmi stěnami. Ovšem jak potom vypadá takový Pokoj v krajině? Má to, co většině pokojů chybí - je obklopen překrásnou přírodou, je plný čerstvého vzduchu a přitom nabízí pohodlné posezení a odpočinek po dlouhé cestě. Na Šumavě jeden takový mají. Leží na soutoku Modravského a Roklanského potoka, tam kde vzniká řeka Vydra, a slouží jako místní odpočívadlo.

Foto: Ester Havlová

Pokoj v krajině, tak se jmenuje odpočívadlo na soutoku Modravského a Roklanského potoka.

Článek

Autorem návrhu je český architekt Jan Šépka, jehož si čtenáři Novinek mohou vybavit jako tvůrce vily Hermína, typické svou růžovou barvou a tvarem kostky umístěné ve svahu. [celá zpráva]

Foto: Ester Havlová

Pokoj je zařízen stolky a křesílky. Vše je z kovu, který nejlépe odolá nepříznivým vlivům počasí.

Tentokrát na přání obce Modrava a Správy Národního parku Šumava vytvořil odpočívadlo, které stojí na kovové platformě ve tvaru listu rostliny. Ten je pouze položen na terén, eventuální nerovnosti vyrovnává devět samostatných opěr. Po obvodu „podlahy“ pokoje nejsou tradiční stěny, ale čiré plexisklové desky, na nichž jsou umístěny informační panely a které zároveň poskytují příjemné závětří.

Foto: Ester Havlová

Podlahu pokoje udržuje v rovině devět samostatných opěr.

Dojem pokoje vyvolává především zařízení v podobě křesel a stolků. Ty, stejně jako podlaha, jsou kovové, aby co nejlépe odolaly náročnému šumavskému klimatu a do jisté míry i aktivitám návštěvníků. K odpočívadlu patří i nedaleká lávka odkazující svým tvarem na tradiční dřevěné hatě používané v rašeliništích a mokřinách.

Foto: Ester Havlová

Nové odpočívadlo opravdu vypadá jako pokoj je zasazený v nádherné šumavské krajině.

„Pokoj v přírodě či krajině, který zobecněl jako „obývák“, je moderním prvkem návštěvnické či turistické infrastruktury. V podmínkách Národního parku Šumava zapůsobila realizace tohoto projektu jako výbuch malé atomové pumy. Většina lidí jej přijala s nadšením. S nadsázkou lze říci, že nikdo z nich neočekával, že takový projekt může být vůbec realizován,“ sdělil Novinkám starosta obce Modrava Ing. Antonín Schubert.

Foto: Ester Havlová

Stavba odpočívadla díky promyšlené přípravě a návrhu zabrala jediný den.

„Jistě existují lidé, kteří budou vždy preferovat klasickou rustikální podobu odpočinkových míst, protože podle jejich názoru nejsou žádné novoty v národním parku přípustné. Ale naprostá většina návštěvníků Modravy, kteří jdou k místu, kde je obývák nainstalován, je s tímto netradičním pojetím odpočívadla velice spokojena. To lze hodnotit tím, jak je hojně využíváno návštěvníky Modravy. Byla to dobrá investice,“ dodal Schubert.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám