Hlavní obsah
V interiéru je použita celá řada dřevěných prvků, které jej zútulňují a proteplují. Foto: Yuta Yamada

V nově se rozvíjející části předměstí Ogaja japonského města Ócu v prefektuře Šiga si mladý manželský pár s rodinou nechal od architektů z místního studia ALTS Design Office navrhnout rodinný dům. Autoři jej nazvali podle spojení slov, které při debatách s klienty padlo hned několikrát - Pohodlný dům.

V interiéru je použita celá řada dřevěných prvků, které jej zútulňují a proteplují. Foto: Yuta Yamada
Pohodlný dům, v němž se pravým úhlem šetří

Právě dojem pohodlnosti anebo ještě přesněji útulnosti byl jedním z hlavních cílů při vytváření návrhu stavby. Architekti proto namísto čistě bílých stěn v interiéru uplatnili spoustu dřevěných detailů. Aby se domov rodiny přirozeně proteplil.

Architekti při návrhu domu s pravými úhly šetřili.

Foto: Yuta Yamada

Chráněný vstup do domu

Foto: Yuta Yamada

Hlavním rysem je ovšem omezení pravoúhlých řešení na spoustě míst konstrukce domu. Všude, kde to bylo možné a funkční, nahradili architekti hranaté tvary oblými.

Dveře a okna tak mají obloukový tvar, stejně tak zakončení některých ploch neústí do hrany, ale opět do oblého tvaru.

Hlavní prostor v přízemí zabírá společenská zóna slučující v sobě jídelnu a kuchyň.

Foto: Yuta Yamada

Foto: Yuta Yamada

Druhým důležitým aspektem bylo dostatečné množství světla, které prochází celým interiérem.

V tomto případě vsadili architekti na osvědčený model ponechání volného prostoru nad obývacím pokojem v přízemí a jeho rozšíření na úroveň patra. Díky tomu, nejenomže se společenská zóna těší z dvojnásobného prostoru, ale denní světlo může zejména vysokým obloukovým oknem volně proudit do všech částí interiéru.

Nad jídelnou je volný prostor, opticky zvětšující danou část místnosti a přivádějící do interiéru více světla dopadajícího dovnitř velkým oknem.

Foto: Yuta Yamada

Vlastní interiér je zařízen v prostém, minimalistickém stylu.

Foto: Yuta Yamada

Foto: Yuta Yamada

Vlastní uspořádání domu vychází z běžného vyčlenění společenské části domácnosti do přízemí, kde je kuchyň s jídelnou a obývací pokoj, zatímco horní podlaží slouží jako klidové zázemí. Proto jsou na něm oba soukromé pokoje - ložnice rodičů a dětský pokoj.

Tam, kde to bylo možné, nahradil ostré hrany a pravé úhly oblouk.

Foto: Yuta Yamada

Koutek s umyvadlem je před vstupem na toaletu.

Foto: Yuta Yamada

Dům s celkovou plochou podlah 106 m2 stojí na pozemku o velikosti 160 m2.

Uspořádání přízemí: 1 - zádveří, 2 - vstup, 3 - úložný prostor , 4 - jídlena, 5 - obývací pokoj, 6 - dřevěná podlaha, 7 - spíž, 8 - WC.

Foto: Yuta Yamada

Uspořádání horního patra: 9 - ložnice, 10 - šatna, 11 - koupelna, 12 - dětský pokoj.

Foto: Yuta Yamada

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Související články

Výběr článků