Hlavní obsah
Při vstupu do sídla společnosti se před návštěvníkem odvíjí silnice, která ho dovede až na potřebné pracoviště. Foto: OSO Architecture (8x)

Podstatu práce firmy vyjádřili architekti v malebném designu jejich kanceláře

Návštěvníky istanbulského sídla mezinárodní logistické společnosti Transbatur čeká roztomilé překvapení. Architekti z ateliéru OSO Architecture jeho prostředí totiž navrhli ve stylu, který samotnou podstatu přepravy nákladů vystihuje do puntíku.

Při vstupu do sídla společnosti se před návštěvníkem odvíjí silnice, která ho dovede až na potřebné pracoviště. Foto: OSO Architecture (8x)
Podstatu práce firmy vyjádřili architekti v malebném designu jejich kanceláře

Při vstupu do sídla návštěvník vkročí na silnici, která ubíhá před ním a zavede jej do některé z kýžených kanceláří. Ty jsou oddělené barevnými skleněnými příčkami, zatímco jiné místnosti tvoří samostatné boxy, jejichž vzhled i povrchový materiál jasně odkazují k přepravním kontejnerům. Na rozdíl od nich mají ovšem boxy hezké oblé hrany a pastelové barvy.

Motiv šestiúhelníků využili architekti na různých místech v části nalevo, kterou obývá šestice pracovníků.

Foto: OSO Architecture

Šestiúhelníkový motiv je možné v části kanceláří objevit všude, ať již ve tvaru stolů, na podlaze, anebo i na stropě.

Foto: OSO Architecture

Z praktického hlediska stáli architekti před úkolem, který vyžadoval dva základní rysy. Celková plocha kanceláří činí 500 m² a je určena dohromady pro 30 zaměstnanců. Část plochy bylo třeba navrhnout jako otevřený prostor, aby spolu mohli pracovníci zabývající se importem a exportem rychle a snadno komunikovat.

Designovým bonbónkem kanceláří jsou samostatné boxy imitující vzhled přepravních kontejnerů.

Foto: OSO Architecture

Interiér je navržen v tradičních klidných barvách šedé a bílé. Ty ovšem doplňuje jasná žlutá a pastelová bledě modrá.

Foto: OSO Architecture

Naopak sekce zabývající se financemi a vízy fungují zcela samostatně a jejich pracovníci potřebují ke své práci velký klid, proto pro ně byly vyhrazeny samostatné kanceláře.

Důležitou roli hrálo při návrhu kanceláří maximální prosklení většiny přepážek, aby na sebe pracovníci jednotlivých sekcí mohli dobře vidět.

Foto: OSO Architecture

Místa pro společná jednání, ať již jen pracovníků firmy, nebo s klienty, mají uzavřený charakter, anebo jsou naopak zcela otevřená.

Foto: OSO Architecture

Zajímavým místem je otevřený prostor pro šestici pracovníků, kde architekti několikrát zužitkovali motiv hexagonu. Právě prostor pro šestici lidí si vyžádal klient, a tak jeho přání architekti náležitě vytěžili.

Jedna z ředitelských pracoven je co nejvíce otevřena, aby z ní bylo možné přehlédnout celou firmu.

Foto: OSO Architecture

Méně obvyklým rysem sídla je řešení jedné z ředitelských kanceláří. Z ní vychází veškerá organizace práce, a tak ji architekti na základě konzultace s klientem navrhli na jedné straně v tradičním praktickém a zároveň reprezentativním stylu, ovšem také s maximální mírou otevřenosti tak, aby odtud bylo vidět na všechna oddělení, zejména pak na přilehlý openspace.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků