Hlavní obsah

Pětičlenná rodina žije ve vyřazeném školním autobusu

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příliš vysoké náklady na bydlení řeší někteří Američané volbou méně tradičních obydlí. Jednou z možností, jak snížit pravidelné měsíční platby na nezbytné minimum, je koupě starého školního autobusu a jeho přestavba v pohyblivý obytný prostor. Pak už lze platit takřka jen za energie. Alespoň takovou cestu zvolili manželé Sullivanovi v americkém Rentonu, ve státě Washington.

Foto: Profimedia.cz

Rodina si k bydlení vybrala vyřazený školní autobus, aby ušetřila na nákladech.

Článek

Původní nájem rodiny činil v přepočtu 38 tisíc korun, což bylo příliš, vzhledem k tomu, že manželé spláceli ještě dluhy z dob svých vysokoškolských studií a některé půjčky.

Při prohlížení videí na internetu o možnostech bydlení v minidomcích narazili i na film o lidech žijících právě ve vyřazeném autobusu. Tato možnost je nakonec nejvíc zaujala, ačkoli jim přišla nejprve trochu bláznivá. Když si ale manželé spočetli možné výhody a nevýhody, kolik by případnou změnou ušetřili, rozhodli se zkusit to také.

Foto: Profimedia.cz

Do autobusu se vešla plnohodnotně velká manželská postel.

Vyřazený školní autobus pořídili v přepočtu za 71 tisíc korun. Dalších 763,5 tisíce korun museli investovat do jeho přestavby, ovšem po nastěhování platí pouze třetinu toho, co platili původně za nájem.

Foto: Profimedia.cz

Pohled do ložnice - každý prostor v autobusu je důkladně využit.

Autobus, který obývá mladá pětičlenná rodina, je zařízen postelemi pro děti uspořádanými do palandy, plnohodnotným manželským lůžkem, nechybí samozřejmě kuchyň, sprchový kout a kompostovací toaleta.

Veškerý prostor je do posledního centimetru využit, každé volnější místo zabírají úložné prostory.

Foto: Profimedia.cz

Kuchyň zabírá podstatnou část vnitřního prostoru v autobusu.

„Chtěla jsem, abychom se tu cítili jako v minidomku, ne jako ve vozidle. Proto jsme ze všeho nejdříve vytvořili box uvnitř autobusu, který navíc pomáhá regulovat teplotu,“ řekla redaktorům serveru Daily Mail Starla Sullivanová.

Foto: Profimedia.cz

Majitelé autobusu neočekávají, že by se z něj výhledově stěhovali zpět do běžného bytu.

Život v autobusu však není pouze růžový, jak společně s manželem Brianem vzpomíná: „Měli jsme už zamrzlé trubky s vodou tak, že vůbec netekla, jindy nám došel propan uprostřed noci, takže jsme byli bez tepla a bez horké vody, jindy vypadla elektřina. Kdykoli se ale něco takového přihodilo, vždycky jsem si akorát říkala, jaké máme štěstí, že se to všechno nestalo ve stejný čas.“

Foto: Profimedia.cz

Jako v minidomcích, také pro život v autobusu je ideálním druhem toalety kompostovací.

Přestože mnoho lidí z okolí rodiny pochybuje o možnosti dlouhodobého života takto početné rodiny v autobusu, sama paní Sullivanová s nimi nesouhlasí.

„Počítám s tím, že v autobusu zůstaneme bydlet, dokud se děti neodstěhují. Mohou možná přerůst autobus v doslovném slova smyslu, protože máme stropy pouze 183 cm vysoké, ale nevidím důvod pro to, abychom se stěhovali do něčeho tradičního. Bylo by to stejně výstřední jako bydlet v autobusu.“

Foto: Profimedia.cz

Uspořádání interiéru autobusu

Anketa

Líbilo by se vám bydlet ve vyřazeném autobusu?
Ano, takový styl bydlení by se mi líbil.
26,3 %
Patrně ano, zvláště, pokud by to znamenalo popisované finanční úspory.
6,6 %
Nevím, nejsem si jistý/á.
4 %
Spíše ne. Bylo by tam málo místa a vstupní investice mi připadá příliš vysoká.
11,8 %
Ne. Je to jako život v králíkárně.
51,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 578 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám