Hlavní obsah

Pět tipů pro ideální pracovní kout

Právo, Karolina Černá

Zdravé sezení je základem každé domácí pracovny. Měla by být klidným tvůrčím místem, v němž nic nesmí odvádět pozornost. Současně nepostrádá technické vychytávky. Inspirujte se!

Foto: Tchibo

Stojací lampu s výkyvným textilním stínítkem nasměrujeme díky ohebnému kloubu, navíc ušetří prostor na stole. Cena 2990 Kč.

Článek

Domácí kancelář situujeme stranou veškerého dění. Kdo nemá možnost vyčlenit pro pracovnu zvláštní pokoj, pomůže si aspoň optickým předělem, aby dosáhl kýženého psychologického efektu oddělené části.

K tomu využijeme částečné příčky, prosklené stěny, dřevěné lamely, stěny tvořené skříněmi, otevřenými policovými díly nebo závěsy.

Myslete na záda

Židle od jídelního stolu sice jako nouzové řešení pár dní vystačí, ale po delším sezení se začne ozývat celé tělo.

„Do kancelářské židle se vyplatí investovat, obzvláště když na ní sedíte několik hodin denně,“ říká Andrea Štěpánová z firmy Asko - Nábytek. Dobrá židle poskytuje kvalitní podpěru zad, paží i vyhovující polohu nohou, minimalizuje riziko zdravotních problémů, jako jsou záněty šlach a svalů, syndrom karpálního tunelu, bolesti krční páteře.

„Správný sed vypadá tak, že obě nohy jsou opřené celým chodidlem o podlahu, rozkročené na šířku pánve, což je spíše typické pro muže a ženám občas dělá problémy. Nedáváme nohy přes sebe. Kotníky, kolena a kyčle svírají ideálně pravý úhel,“ radí Michaela Tomanová, primářka z pražské Infinity Clinic.

Foto: Infinity Clinic

Ergonomická pracovní židle a správný sed pomohou předejít mnohdy i chronickým potížím způsobeným dlouhodobým sezením.

U židle jsou vítány funkce nastavení výšek, které umožní vzpřímené držení zad, poskytnou oporu ramenům i hlavě. Oči a monitor jsou přitom ve stejné rovině, optimálně ve vzdálenosti zhruba 50 cm. Na sedáku máme hýždě až úplně vzadu, aby se záda dotýkala bederní opěrky, která může být i nastavitelná.

Polohu trupu měníme, chvíli sedíme rovně, chvilku v předklonu či záklonu. Nohy s podlahou svírají pravý úhel, paže jsou ve výšce stolu, abychom dosáhli na klávesnici a myš.

Chcete stylovou židli? Inspirujte se ikonami

Tipy a trendy

Posviťte si na práci

Pracovní stůl se židlí má být nejlépe v blízkosti okna, ve světlejší části interiéru.

Sluneční svit je nejpřirozenějším zdrojem osvětlení. Pozitivně ovlivňuje psychiku, vyhneme se pocitům stísněnosti z tmavých koutů.

Investujeme do stolní či stojací lampy, nespoléháme se jen na centrální osvětlení místnosti.

Moderní stojací i stolní lampy vnesou do bytu designovou hravost i eleganci

Tipy a trendy

„Abyste zdroj světla využili na maximum, lampu umístěte podle dominantní ruky – jste-li praváci, postavte ji vlevo, leváci vpravo. Tak si nebudete stínit. Vybírejte lampu s kloubovým systémem, který umožní její polohování i změnu intenzity osvětlení. Barvu světla volte spíše chladnější, více připomíná přirozené denní světlo,“ doporučuje interiérová designérka Tereza Polcarová.

I ten nejmodernější zdroj světla uchováváme v dobrém stavu! Zaprášené žárovky spotřebovávají o 20 % energie více. Neuškodí je tedy občas otřít spolu se stínítkem, aby světlo zbytečně netlumil nános prachu.

Izolujte se od hluku

Běžný domácí život musí v pracovní době zůstat za dveřmi. Pokud se příčka mezi pracovnou a zbytkem domu zdá být k izolaci hluku dostatečná a jsou to prokazatelně dveře, přes které slyšíme štěkat psa a prát pračku, může být chyba na straně jejich montáže.

Foto: Vekra

Pracovní kout důsledně oddělíme od rušného domácího života, a to plnými dveřmi, zástěnou. V opačném případě je těžké vysvětlovat, že potřebujeme klid.

„Při osazení zárubně vzniká mezi ní a stěnou mezera, která by měla být vyplněna po celém obvodu montážní pěnou. Je-li vyplněna pouze bodově, zvuk z vedlejších místností se šíří právě nevypěněnými vzduchovými mezerami,“ objasňuje Pavel Hajný, ředitel divize interiérových dveří Vekra.

Nabízí se řešení v podobě odkrytí obložek dveří a vypěnění vzduchové mezery mezi zárubní a stěnou.

„Za hlukovým standardem dveří stojí celý dveřní komplet – zárubeň i dveřní křídlo. To by mělo být v plném provedení bez skleněné výplně, jež schopnost tlumit hluky snižuje,“ podotýká Pavel Hajný. Dveře bez skleněné výplně jsou pro pracovnu vhodné i proto, že přes sklo dveří vnímáme rozsvěcování a zhasínání světla ve vedlejším pokoji.

Sezení vyvažte sportem
Sedavé zaměstnání má až 70 % veškeré dospělé populace. Podle Světové zdravotnické organizace je přitom jejím čtvrtým největším „zabijákem“. „Jestliže denně sedíte při práci mnoho hodin, je důležité každou hodinu vstát, protáhnout se a alespoň dvě minuty se procházet,“ popisuje Eva Kociánová, garantka projektu Srdce v hlavě, a dodává: „Pravidelný pohyb zařaďte do svého každodenního života. Ten zlepší výkonnost kardiovaskulárního aparátu, zlepší se funkce cév. Dobré je dodržovat pravidlo, že každých osm hodin sezení vykompenzujeme jednou hodinou aktivního pohybu.“

Tvořte s ostatními na dálku

Některé domácí kanceláře je nutné vybavit modernější kancelářskou technikou, jíž firmy dosud využívaly v zasedacích místnostech či kreativních hubech.

„Příkladem může být Kaptivo kamera pro online snímání a sdílení obsahu vytvořeného na domácí tabuli – whiteboardu,“ uvádí Michal Černý z firmy Audiopro.

Foto: Audiopro

Kaptivo, kamera pro online snímání a sdílení whiteboardů, promění systémem počítačového vidění na bázi umělé inteligence každou bílou tabuli na inteligentní nástroj pro spolupráci.

Kaptivo kamera z jakékoli bílé tabule vytvoří chytrý digitální nástroj pro rozšířenou spolupráci. Přenáší online dění na tabuli do mobilních zařízení.

Digitalizovaný obsah sdílíme přes internetový prohlížeč, videokonferenci apod. Po skončení prezentace jednotlivé snímky tabule uložíme do PDF dokumentu a dále s nimi pracujeme. Interaktivní whiteboardy představují budoucnost týmové spolupráce na dálku i distanční výuky.

Ošemetná otázka, kam s nimi, platí i pro zásuvky. Poradíme vám

Jak na to

Zkuste komunikační zásuvky

Chcete snadno mobil či fotoaparát po stažení pracovních podkladů přepojit z notebooku rovnou do sítě?

Řešením je zásuvka s koncovkou USB. „Pro instalaci těchto zásuvek není třeba žádných speciálních předchozích příprav. Stačí odšroubovat kryt stávající klasické elektrické zásuvky a vnitřní elektrostrojek nahradit USB blokem, který změní střídavé napětí 230 V na stejnosměrné 5 V a 1000 mA. V posledním kroku se jenom přiklopí a přišroubuje pohledový kryt např. s USB zakončením,“ vysvětluje Lenka Vodicová ze společnosti Obzor Zlín.

V rámci elektroinstalace můžeme v domácí pracovně využít i zásuvky se čtečkami karet, s HDMI konektorem.

Tip odborníka
Stolní počítač, notebook i wifi router jsou spotřebiče citlivé na přepětí v síti, kvůli němuž dochází k jejich poškození. „Máte-li systém přepěťové ochrany domu řešený již od elektroprojektanta, ochranu elektronického vybavení pracovny zajistíte pořízením zásuvek s přepěťovou ochranou, které zachytí přepětí a upozorní na něj jedním ze dvou způsobů: zásuvka se světelnou signalizací je vybavena zeleně svítící diodou, jež v případě poruchy zhasne, a zásuvka se zvukovou signalizací při poruše vydává pískavý zvuk, takže se hodí do míst, kde ji nemáme na očích. Dojde-li k poruše, zásuvky vyměníme za nové, aby i nadále plnily svoji funkci,” říká Marek Beneda, obchodně technický zástupce Obzor Zlín.

Anketa

Pracujete ještě stále z domova?
Ano, a ani se to nebude měnit.
32,2 %
Ano, ale už jen nějaký čas.
8,8 %
Nedávno jsme se vrátili s kolegy zase do kanceláře.
5,9 %
Ne, už delší dobu ne.
14,8 %
Ne a ani jsem nepracoval/a.
38,3 %
Celkem hlasovalo 522 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám