Hlavní obsah

Pět tipů, jak omezit hluk pronikající do domácnosti zvenčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hluk na nás v současné době útočí ze všech stran. Pociťují to obzvláště lidé žijící ve větších městech, kde největší ruch obstarává zpravidla hustý provoz v ulicích, mnohdy do pozdních hodin. Způsobů, jak si doma zajistit tišší a tedy i zdravější prostředí, je hned několik.

Foto: Vekra

Ticho v interiéru pomůže zajistit speciální protizvuková úprava na skleněných plochách.

Článek

„Lékařské experimenty prokázaly, že hluk během spánku způsobuje změnu tepové frekvence, aktivity mozku i doby trvání jednotlivých spánkových stadií. Studie u lidí žijících v oblastech s vyšší hladinou nočního hluku ukazují statisticky i významně vyšší spotřebu léků na spaní. Citlivější vůči působení hluku jsou starší lidé, děti, těhotné ženy, lidé pracující na směny nebo lidé trpící některými chronickými chorobami,“ upozorňuje Tomáš Sysel, odborník z Institutu zdravého bydlení.

Omezení množství hluku, jenž proniká do našich domovů, je tedy otázkou nejenom naší pohody, ale doslova našeho zdraví. „Lze tak zabránit sekundárním onemocněním souvisejícím se stresem, jako je srdeční infarkt nebo mrtvice. Také se zvyšuje naše psychická pohoda a snižují se další potíže, jako jsou poruchy trávení, bolesti zad, problémy se spánkem, migrény, poruchy učení u dětí, související právě se stresem,“ dodává Sysel.

1. Pomoci může i vhodné obvodové zdivo

Nad rizikem přílišného prostupu hluku do interiéru domu je ideální uvažovat už při plánování stavby, tedy při výběru vhodného materiálu pro obvodové zdivo. Od něj stavebníci očekávají především to, že udrží uvnitř stavby teplo. V hlučných částech města je ovšem neméně důležitá právě i jeho schopnost tlumení hluku. Nejnižší normou přípustná hodnota tzv. vzduchové neprůzvučnosti (Rw) je 33 dB.

Z tohoto hlediska nejlepší cihly při skladbě do 33 cm a zdění na maltu však mohou mít neprůzvučnost až 58 dB. Vždy je však třeba tuto charakteristiku porovnávat i s dalšími vlastnostmi konkrétního typu cihly. Proto je dobré volbu zdicího materiálu pro budovy stavěné v hlučném prostředí konzultovat s odborníkem.

Cihla, beton nebo dřevo? Každý stavební materiál má své

Jak na to

Akustické parametry obvodového zdiva lze navíc vylepšit i vhodně zvolenou technologií zdění. Například tenkovrstvá malta má o něco lepší akustické hodnoty než zdicí PU pěna systému Dryfix. Ani její použití však nemusí být chybou.

„Například v kombinaci s cihlami Porotherm T Profi, které snadno poznáte podle vložené minerální vaty do vnitřních otvorů cihly, docílíte skvělých akustických vlastností už při použití nejužšího zdiva,“ ujišťuje Jan Huber ze společnosti Wienerberger.

2. Kde je už postaveno, pomůže sádrokarton

Bez pomoci ale nezůstávají ani ti, kdo se nastěhovali do již hotového domu a neustálý ruch z okolí zaznamenali, až když bylo pozdě. V takovém případě jsou řešením předstěny ze sádrokartonu. „Pokud k vám nepříjemný hluk proniká, zvolte akustické sádrokartonové desky. Díky neprůzvučnosti až 78 dB vám zajistí, že z vedlejšího bytu nebo zvenku nic neuslyšíte,“ vysvětluje Robert Hošek z Rigipsu.

Samotný sádrokarton (SDK) je ale prvním stupněm k dokonalému tichu. Tím druhým je doplnění desek ještě o vrstvu vyplněnou izolací z minerální či skelné vlny. „Jedná se o takzvané sendvičové řešení, které je v současné době nejlepší variantou pro kohokoliv, kdo právě uvažuje o stavbě dodatečné akustické předstěny k již stávajícímu obvodovému zdivu,“ vysvětluje Karel Sedláček z divize Isover.

Sádrokarton boří nepravdy a mýty

Jak na to

Laicky řečeno jde o přidání vrstvy izolace na stěny, které je třeba odhlučnit. Obdobným způsobem se postupuje i u stropů. „Je to jednoduchá konstrukce: na stěnu nebo strop se namontují kovové nosné profily, do nich se umístí akustická izolace z minerální vlny a zaklopí se sádrokartonovou deskou,” popisuje architektka Marcela Kubů z Asociace výrobců minerální izolace AVMI.

O tom, že i ve starším panelákovém bytě lze dosáhnout výrazného zvýšení akustického komfortu, ostatně vypovídá měření výrobců sádrokartonu s nezávislým Technickým a zkušebním ústavem stavebním v Praze. Před instalací akustických SDK desek a vhodné izolace v panelovém domě v jedné místnosti naměřili vzduchovou neprůzvučnost 47 dB. Po instalaci došlo ke zvýšení o 6 dB, na hodnotu 53 dB – což už je značný rozdíl.

Připomeňme si
Hladina hluku se měří v decibelech (dB). Křivka hluku se ovšem nezvedá lineárně, jako je tomu u běžných veličin, jako je třeba váha či délka, ale logaritmicky (zvýšení o 3 dB znamená zdvojnásobení hodnoty). Pro člověka není ideální absolutní ticho, naprosté ticho by bylo bolestivé tak jako nadměrný hluk. Příjemné ticho, například v lese, znamená hladinu hluku zhruba na 30 dB. V tiché místnosti je tato hladina na úrovni 40 dB.

3. Dveřmi vstupujeme domů my, hluk by měl ale zůstat za nimi

K prvkům stavby, které mohou snížit množství hluku přicházejícího z rušného okolí do interiéru, patří vstupní dveře. Kromě zřejmé funkce zabezpečení domácnosti proti nevítaným návštěvám jejich výrobci zlepšují  i parametry týkající se zvukotěsnosti.

Podle čeho vybírají zákazníci vstupní dveře. Dělají to dobře?

Tipy a trendy

„Zvlášť v případech, kdy stojí dům na hlukově exponovaném místě, jako třeba blízko silnice nebo rušné ulice, se u dveří zaměřte na dveřní výplň. Ta je hlavní částí vchodových dveří a k dispozici jsou varianty v certifikovaném provedení se zvýšeným zvukovým útlumem,“ vysvětluje Stanislav Obyt, obchodní ředitel společnosti VP trend. A doplňuje: „Naše dveřní výplně s certifikovaným jádrem se zvukovým útlumem 35db utlumí hluk zvenčí až o 35db, což je hodnota stejná jakou mají například pracovní sluchátka určená pro práci v extrémně hlučném prostředí.“

4. Ochrání proti hluku i zlodějům

Velké množství hluku z ulice přichází do bytů a domů okny. Ta ovšem mohou izolovat interiér nejenom před tepelnými ztrátami, ale právě i před zvuky.

„Za účelem snížení hladiny vnějšího hluku pronikajícího do interiéru jsme pro naše okna vyvinuli speciální úpravu Klidea. Okna v tomto provedení jsou osazena speciálním vrstveným zvukově izolačním trojsklem, díky němuž dokážou utlumit hluk oproti těm běžným až o 70 %. Benefitem je také jejich větší bezpečnost proti rozbití či vloupání,“ říká Milena Tomčíková ze společnosti Vekra. Zvukově izolační úpravu lze mít u oken vyrobených z kteréhokoli materiálu.

Víte, který detail nesmíte při instalaci okna opomenout? Bez něj vás čeká jen samé trápení

Jak na to

Izolačními skly to ovšem nekončí. Má-li okno opravdu dobře bránit prostupu hluku dovnitř domácnosti, je neméně důležité i jeho těsnění, které by mělo být tzv. středové a v neposlední řadě musí být okna také správně namontována za použití speciální akustické montážní pěny.

5. Pomůže i rekuperace a větrací jednotky

Hluk ovšem vniká do interiéru také při každém otevření oken. I tomu lze však do jisté míry zabránit. Tam, kde je instalovaná rekuperace, je ztišení hluku z ulice jednou z doplňkových výhod. Není totiž pak už potřeba větrat tradičním způsobem, tedy právě otevřením oken.

Při nedostatečném větrání bytu se přes noc ve vzduchu nahromadí kritické množství škodlivých látek

Tipy a trendy

Jednodušším řešením než rekuperace je instalace tzv. větrací jednotky. Ta je kompaktní, umísťuje se obvykle do blízkosti oken a funguje jako malá lokální rekuperační jednotka. „Větrací jednotky nabízejí i řadu doplňkových funkcí, jako je například ochrana před vlhkostí, útlum hluku, filtrace vzduchu či rekuperace tepla. Výhodou je také jednoduchá montáž a údržba,” uvádí Martin Preclík ze společnosti Korado.

Anketa

Trápí vás doma nadměrný hluk zvenčí?
Ano, bohužel.
59 %
Jenom občas.
17,7 %
Ani ne.
8,6 %
Ne, tohle naštěstí není náš problém.
14,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1403 čtenářů.

Přehlídka vánočních stromků našich čtenářů

Vánoční stromek nechybí snad v žádné z českých rodin. Každá má ale trochu jiný. Tu jej zdobí památečními ozdobami po předcích, jinde si naopak potrpí na nejnovější trendy a mají každý rok zcela jiný, tamo se zdobí jen čokoládovými ozdobami a v další rodině hledí hlavně na bezpečnost. Kvůli malým dětem nebo mazlíčkům...

Jak vypadá ten váš? Pojďme si užít Vánoce společně. Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 22. 12. 2021 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích přineseme ve vánočním článku v rubrice Bydlení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám