Hlavní obsah
Stavba, jež získala vítězné vavříny v posledním ročníku architektonické soutěže o nejlepší dům v Británii, nese název Pazourkový dům. Foto: James Morris

Pazourkový dům spojuje moderní architekturu a prehistorický materiál v elegantní celek

Zázrakem geologické evoluce a konstrukce, oslavou místa, materiálu a architektury ve své nejlepší podobě. Přesně tak odborníci hodnotí dům nazvaný Flint House (Pazourkový dům), který pro rodinu Rothschildových navrhli architekti ze studia Skene Catling de la Peña.

Stavba, jež získala vítězné vavříny v posledním ročníku architektonické soutěže o nejlepší dům v Británii, nese název Pazourkový dům. Foto: James Morris
Pazourkový dům spojuje moderní architekturu a prehistorický materiál v elegantní celek

Dům vyrostl na pozemcích panství Waddesdon, v hrabství Buckinghamshire a byl zamýšlen jako obydlí pro kurátora nové archivní budovy. V útrobách velice neobvyklé stavby je trojice pokojů, kuchyň, jídelna, knihovna, studovna a samostatně stojící pracovna. Hlavní část nabízí 465 m2 plochy, pracovna pak dalších 115 m2.

Dům má podobu dvou k sobě se sbíhajících hranolů.

Foto: James Morris

Na fasádách objektu se střídají všechny odstíny šedé a bílé, tak jak je lze spatřit na přírodním pazourku.

Foto: James Morris

Tak, jak se mění výška domu, mění se i odstín použitých pazourků na jeho fasádě.

Foto: James Morris

Strana hlavní budovy i samostatného studia se stupňovitě zvedá. celek působí v krajině neobyčejně nenápadně.

Foto: James Morris

Společný prostor je umístěn do exteriéru mezi obě stavby, kde se směrem k sobě snižují. Naopak, soukromé místnosti, navozující kontemplativní atmosféru, jsou na vzdálených koncích, obklopené vzrostlými stromy, které vytvářejí i příjemné soukromí.

Pazourky vytvářejí na fasádě domu tzv. uzliny.

Foto: James Morris

Soukromé místnosti jsou v nejvyšší části domu s výhledem na okolní stromy.

Foto: James Morris

Foto: James Morris

Nezvyklý název stavby, jež se stala vítězem posledního ročníku architektonické soutěže Dům roku 2015, a již každoročně vyhlašuje Královský Institut Britských Architektů (RIBA), je odvozen od kamenitého pozemku, na němž se hojně vyskytuje právě pazourek.

Foto: James Morris

Interiér se je zařízen v elegantním moderním duchu, jenž dává tušit hluboký vztah majitelů k umění.

Foto: James Morris

V jednom místě se říčka objevuje i v interiéru domu. Právě zde vytváří malou jeskyni.

Foto: James Morris

A právě studiu tohoto zvláštního kamene, kterého si tolik cenili pravěcí lidé, věnovali velikou pozornost i architekti. To proto se zvedá budova ze země pod mírným úhlem, a tak, jak se mění její výška, mění se pozvolna i odstín jejích fasád.

Tam, kde je ze strany trojúhelníkovitě vyhlížející stavba nejnižší, je také její barva nejtmavší - temně šedá. A tak, jak se zvyšuje, odstín světlá, až ke konci, kde je barva téměř bílá. Na povrchu se tak postupně vystřídají všechny odstíny, které přírodní pazourky mají.

Výhled z jednoho z horních pokojů na naproti stojící studio.

Foto: James Morris

Foto: James Morris

Odborníci obzvláště oceňují způsob využití přírodního pazourku na fasádách v původních formacích, které se nazývají uzliny, s povrchem pokrytým křídou.

Architekti pro dokonalý dojem prehistorických časů do tváře domu zakomponovali i malou říčku, již nechali protékat útvarem, více než cokoli jiného připomínající malou jeskyni.

Uspořádání spodního patra hlavní budovy

Foto: Skene Catling de la Peña

Uspořádání horního patra hlavní budovy

Foto: Skene Catling de la Peña

Uspořádání spodního patra studia

Foto: Skene Catling de la Peña

Uspořádání horního patra studia

Foto: Skene Catling de la Peña

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků