Hlavní obsah

Orlí hnízdo nevšedního tvaru nabízí výhledy do širokého okolí

Novinky, nes

Na samém okraji náhorní plošiny v Itabashi, v Tokijské prefektuře, vyrostl zajímavý rodinný dům, který svým neobvyklým tvarem poutá pozornost nejen lidí v okolí, ale především milovníků moderní architektury.

Foto: Masao Nishikawa

Z určitého úhlu pohledu může dům připomínat sedící mírně se předklánějící postavu.

Článek

Autory návrhu jsou architekti studia APOLLO Architects & Associates. Manželský pár si je najal, aby vytvořili třípodlažní rodinný dům pro ně a jejich potomka. Výsledkem je orlí hnízdo velmi neobvyklého tvaru, zářící bíle proti nebi.

Foto: Masao Nishikawa

Nalevo od vchodu je prostor pro zaparkování osobního vozu. Ten se musí smířit jen s přístřeškem. Samostatná garáže je totiž vyhrazena majitelovu mazlíčkovi - motocyklu Ducati.

Foto: Masao Nishikawa

Nad svah je orientováno nejvíce oken.

Dům, nazvaný autory Vista, zabírá plochu 54,86 m2, přitom celková obytná plocha pak činí 111,78 m2. Má nejen dřevěnou kostru, ale i podlahy. Ty jsou z ořechu. Stěny a stropy jsou pokryty tapetami.

Foto: Masao Nishikawa

Tradiční japonská ložnice s rohoží.

Foto: Masao Nishikawa

Koupelna je stejně jako ložnice v přízemí domu.

Hlavní devizou pozemku, na němž se mělo stavět, je jeho poloha. Diváku se odtud skýtá nádherný výhled severním směrem. Proto je dům navržen tak, aby právě na sever mířilo co nejvíce panoramatických oken nabízejících ničím nerušený pohled. Na každém patře je nějaké vyhlídkové místo, přičemž atmosféra každého z nich se liší.

Foto: Masao Nishikawa

Na balkon v prvním patře se vchází z obývací zóny.

Foto: Masao Nishikawa

Jídelní a obývací zóna v prvním patře jsou odděleny pouze schodem. Pohled směrem z obýváku od jídelny a kuchyně.

V kompaktně pojatém přízemí je malá, typicky japonsky zařízená ložnice se slaměnou rohoží v centrální části. K ní přiléhá šatna a koupelna. Vedle vchodu je garáž pro miláčka pána domu - motocykl Ducati. Zde se může věnovat jeho údržbě a opravám. Z přízemí domu se také vychází na terasu.

Foto: Masao Nishikawa

Jídelní zóna s knihovnami. Stůl u okna je zamýšlen především jako čtecí.

První patro je koncipováno jako jeden velký prostor, jehož dvě hlavní zóny (obývací a jídelní) odděluje pouze schod. Do nosných stěn v jídelní části jsou implementovány knihovny, které společně se stolkem umístěným těsně u okna,  na okraji jídelního prostoru, vytvoří příjemné čtenářské zákoutí. Na obývací část navazuje balkón.

Foto: Masao Nishikawa

Ve druhém patře je pouze dětský pokoj a pak velký venkovní prostor.

Ve druhém patře je dětský pokoj a velký venkovní obytný prostor, který opět nabízí neomezený výhled do okolí.

Foto: Masao Nishikawa

O výhledy jde v domě Vista především.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám