Hlavní obsah

Omezený rozpočet designérky nezabrzdil, rekreační dům plnohodnotně vybavily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Charakter okolí a povaha stavby jsou jasnými prioritami při návrhu interiéru. Olga Frydecká a Šárka Špačková se nenechávají zmítat trendy a faktor jedinečnosti místa zcela přirozeně stavějí nad pomyslné ego designéra.

Foto: Iveta Kopicová

Barevnost interiéru respektuje přírodní ráz krajiny.

Článek

Na interiér domu zasazeného v přírodě poblíž Prahy s výhledy typickými pro Posázaví měly architektka Olga Frydecká a designérka Šárka Špačková omezený rozpočet.

Toho se však nezalekly a s odstupem času finanční limity obecně hodnotí jako velmi motivující faktor, který nutí ke hledání jiných řešení.

Foto: Iveta Kopicová

Velké prosklené plochy a velkorysé množství denního světla nechává vyniknout kresbě dubové podlahy (Empiri).

Dům s obytnou plochou okolo sto dvaceti metrů čtverečních aktuálně slouží k rekreačním účelům. Rodina se třemi dětmi jej obývá ve volném čase.

Autorky interiéru však k vybavení přistoupily plnohodnotně s výhledem do budoucnosti. Dům je vybavený bez kompromisu – pro běžné každodenní využívání.

Rutina? Ani náhodou

Architektky v tandemu pracují již od roku 1998 a jejich společné projekty ani po letech nejsou rutinou. Doplňují se naprosto dokonale a nelze říci, která z nich do návrhů vnáší více technicistní preciznosti a která více estetického akcentu.

Jejich spolupráce je přirozeným dialogem. Tato souhra se rozhodně velmi silně projevila i v tomto konkrétním projektu.

Foto: Iveta Kopicová

Majitelka si přála pohovku ze světlé kůže, která se bude snadno udržovat v čistotě. Výsledkem je velkorysé a pohodlné sezení vybrané z portfolia firmy Casamoderna.

„Na návrzích jsme pracovaly s respektem ke krásám okolí, okouzlily nás výhledy. Vycházely jsme z toho, že se jedná o dřevostavbu. Koncepce je založená na inspiraci lehkostí dřevěné stavby s nádechem japonské kultury,“ vysvětluje architektka Frydecká.

Šárka Špačková prostor vnímá jako prosklený pavilon. Na vizi se s klientkou shodly prakticky při prvním návrhu a po celou dobu realizace šlo o snadnou spolupráci bez jakýchkoli zádrhelů či otazníků.

Foto: Iveta Kopicová

Také dětské pokoje zůstaly očištěny od výrazných, typicky dětských barev. Chlapecká postel je ozdobena motivem pejska v modrozeleném odstínu. Dívčí postel má motiv kočičky v červené barvě.

„Velkým přáním klientky byly snadno udržovatelné povrchy, málo otevřených nik, vše uzavíratelné tak, aby byl dům snadno udržovatelný. Toto jsme musely respektovat, a tak jsme musely upustit od prvotní ideje pracovat s více odlehčeným, otevřeným typem nábytku.

Příkladem je koncepce kuchyně, která je zcela uzavřená. Snažily jsme se udržet maximum světla v interiéru a zachovat vzdušnou dispozici. Koncept interiéru stejně jako samotná stavba vychází z rázu krajiny,“ doplňují informace k samotnému návrhu.

Foto: Iveta Kopicová

Jako na drátkách 

Autorky do dobře řešených dispozic vstupovat nemusely. To bylo velkým ulehčením pro stanovený rozpočet.

I technické zázemí bylo téměř ideální. Zcela minimálně hýbaly se světelnými okruhy a s redukcí rozvodů. Také rozvržení nábytku prošlo změnami.

Foto: Iveta Kopicová

V koupelnách byly záměrně vybrány zelenkavé obklady, které se v matné povrchové úpravě vhodně doplňují s povrchy smrkového a dubového dřeva a působí jednoduše a nadčasově.

Na realizaci pracovaly zhruba tři čtvrtě roku od zadání, dům předávaly na přelomu listopadu a prosince.

Interiér prošel zatěžkávacími testy na výbornou a designérky jsou velmi rády, že rekreační bydlení dokázaly realizovat jako plnohodnotný koncept.

Jak to vidí architektky 

„Ačkoliv jsme měly celkem striktní finanční limit, základ je velmi odolný a kvalitní. Ke smrkovému dřevu jsme nepřistupovaly s despektem, využily jsme jeho vlastností a mě velmi těší, že právě tento prvek, díky kterému jsme mohly ušetřit a něco jiného z našich idejí tímto rozvinout, velmi dobře funguje s ostatními materiály,“ říká Olga Frydecká a Šárka Špačková pokračuje:

„Vždy se snažíme zredukovat množství typů daných materiálů a povrchů. V tomto interiéru jsme si řekly, že zvolíme betonovou kuchyňskou desku a dalším logickým krokem bylo promítnutí betonu napříč interiérem. Zachovat principy jednoduchosti a nadčasovosti pak nebylo nijak složité. Jde o jednu z našich hlavních myšlenek, se kterými pracujeme. Nenecháváme se strhnout módními trendy.“

Foto: Iveta Kopicová

Architektky založily studio Gens v roce 1998, zabývají se především projekty interiéru, ale i rekonstrukcemi. Klientům nabízejí vše od zpracování návrhu až po autorský dohled nad realizací.

Jejich doménou jsou interiéry, které působí vstřícně a harmonicky. Kladou důraz na střídmý a velice citlivý přístup a preferují přírodní materiály.

Veronika Motyčková, www.modernibyt.cz

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám