Hlavní obsah

Obchodní centrum v Malmö připomíná obří jantarový šperk

Novinky, nes

Obchodní centrum nemusí být ani zdaleka jen šedou kostkou na okraji města. Může vypadat úžasně a ohromovat doslova v každém směru. Takový je i vítězný projekt centra Emporia, které od loňského roku stojí na jihu švédského města Malmö. Jeho architektem byl Gert Wingårdh, zakladatel stejnojmenného architektonického studia.

Foto: Tord-Rikard Soderstrom

Jantarový šperk v Malmö

Článek

To, čím budova jednoho z největších skandinávských obchodních center uchvátí na první pohled, je jantarová fasáda, vzbuzující dojem, jako by do ní uhodil z jedné strany nějaký obr tyčí a ona se jen prohnula, ale neroztříštila. V některých médiích se mluví o této proláklině jako o „zlaté průrvě”. A tou se svým způsobem také časem stane.

Foto: Tord-Rikard Soderstrom

Jantarový vstup do obchodního centra

Cílem projektu je totiž zatím téměř solitérně stojící centrum ze všech stran obklopit budovami různých účelů a podobné výšky tak, aby nakonec zůstala viditelná právě jen čelní fasáda s „dolíkem“. Právě díky němu a lesklé jantarové barvě prohýbaných skel zůstane na hlavní třídě Hyllie Boulevard k nepřehlédnutí a bude lákat návštěvníky.

Uvádí se, že v současnosti navštíví centrum 25 tisíc lidí denně. Na severní straně komplexu je již v bezprostřední blízkosti postaveno duhové parkoviště pro 2500 aut. (Dalších 500 míst je přímo u vstupu do supermarketu.)

Foto: Tord-Rikard Soderstrom

Duhové parkoviště

Interiér budovy boří zavedené konvence nákupních center. Charakteristické jsou pro něj syté a pestré barvy, jasné křivky, rozsáhlé a složité vzory. Podivuhodné je i velké množství uměleckých předmětů, zejména soch a obrazů, jimiž je centrum vyzdobeno.

Foto: Tord-Rikard Soderstrom

Točité pěší schodiště má balustrádu ze sytě zelených skleněných panelů, jež se skvěle doplňují s rostlinnou výzdobou.

V centru je na ploše 93 tisíc čtverečních metrů na dvě stě obchodů, uspořádaných do tvaru velké třípodlažní osmičky. Na rozdíl od mnoha jiných objektů tohoto druhu Emporia nabízí návštěvníkům k využití i střechu. Její plocha činí 27 tisíc čtverečních metrů, což je pro představu zhruba tolik co čtyři fotbalová hřiště.

Foto: Traian Cimpeanu

Designéři se při navrhování interiéru centra rozhodně nebáli sytých barev a velkého množství živých linek.

Foto: Tord-Rikard Soderstrom

Pohled ze spodu na soustavu jezdicích schodů připomíná obrazce vytvářené kaleidoskopem.

Střešní park je navržen jako kout mírně kultivované přírody. Technické prostory centra jsou umně skryté ve fasetovaných kopečcích, které zároveň slouží jako závětří. Do budoucna se předpokládá využití parku jako zábavní zóny pro nejrůznější outdoorové aktivity.

Foto: Perry Nordeng

Přístupná je i střecha, která bude sloužit k různým outdoorovým aktivitám.

Anketa

Líbilo by se vám takové obchodní centrum na okraji vašeho města?
Kdyby vypadalo takto, určitě bych si to nechal/a líbit.
72,9 %
Stavba je to hezká, ale obchodní centrum u nás nechci.
16 %
Obchodní centrum bychom potřebovali, ale ne takovéto monstrum.
2,7 %
Nemám rád centra, nelíbí se mi ani toto.
8,4 %
Celkem hlasovalo 2522 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám