Hlavní obsah

Nový kulturní park připomíná bělostné oblázky rozsypané v trávě

Novinky, Jana Nesvadbová

Bílé oblázky ležící v trávě připomíná nejnovější návrh parku čínského architektonického ateliéru MAD Architects. Na hranici mezi rychle se rozvíjejícím městem Šen-čen v čínské provincii Kuang-Tung a volnou přírodou. Nový kulturní park tak bude příjemným pozvolným přechodem mezi oběma typy krajiny a zároveň se díky svému hravě uměleckému provedení stane zajímavou inspirací třeba pro další umělecká díla.

Foto: Proloog

Nový kulturní park na okraji jihočínského Šen-čenu připomíná bílé oblázky rozsypané v trávě.

Článek

Kulturní park Šen-čenská zátoka je projekt, jenž na okraji jihočínského města Šen-čen promění 182 tisíc čtverečních metrů krajiny v blízkosti pobřeží ve veliký park, který bude primárně určen veřejnosti, a to 24 hodin denně.

Lidé si sem budou moci přijít odpočinout, projít se, zacvičit si, udělat si třeba piknik nebo navštívit některé z kulturních institucí, jež v nově postavených budovách budou sídlit.

Jisté jsou už nové objekty pro Šen-čenské muzeum vědy a technologie a Palác kreativity a designu. Centrálním prvkem nového parku bude zelená plocha a jezírko. Okolní budovy budou mít zelené střechy, z nichž budou „vykukovat“ pouze vyšší stavby tvarované do podob oblých bílých oblázků.

Mezi nimi povedou cesty jak pro pěší, tak stezky pro cyklisty, kteří se tak skrz nový park mohou dostat až k pobřeží. Na mnohých místech jsou plánovány volné plochy vhodné k pořádání koncertů a dalších akcí pod širým nebem.

Foto: MAD Architects

Park bude sloužit jako prostředí pro kulturní akce i běžný odpočinkový prostor pro místní obyvatele.

Pohledy všech návštěvníků dříve nebo později upoutá především dvojice „oblázků“, z nichž jeden se opírá o druhý.

V nejvyšším podlaží vyššího z nich je naplánovaná výstavní síň, jež bude mít strop s maximální výškou 30 metrů. Ze síně bude možné vycházet na vyhlídkovou plošinu.

Park vznikne v oblasti Chou-chaj v distriktu Nan-šan, který je okrajovou částí města Šen-čen. To patří k nejrychleji se rozvíjejícím městům v Číně a je domovem světově známých firem jako Alibaba Cloud, Huawei či Tencent. Ne nadarmo se proto městu někdy přezdívá „čínské Silicon Valley“. Park má být dokončen v roce 2023.

Anketa

Líbil by se vám podobný park u vás?
Ano, moc.
68,4 %
Docela ano, hlavně, kdyby s ním bylo i to moře!
8,5 %
Nevím, je mi to jedno.
2 %
Ani moc ne.
6,5 %
Nene, děkuji pěkně.
14,6 %
Celkem hlasovalo 247 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám