Hlavní obsah

Nevyužité přepravní kontejnery poslouží jako studentská ubytovna nebo farma

Novinky, nes

Vyřazené přepravní kontejnery se čím dál více prosazují jako nový stavební materiál. Myšlenka jejich možného využití k bydlení není nijak nová, pochází minimálně už ze 60. let minulého století. Ale teprve nyní, kdy ve skladištích světových přístavů zahálí už stovky tisíc těchto obřích krabic z oceli, se ukazuje jako nanejvýš aktuální. Zatímco ve Washingtonu v těchto dnech roste první studentská ubytovna z kontejnerů, pro New York existuje projekt vertikální farmy z téhož materiálu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Washingtonu vyrůstá obytný dům z lodních kontejnerůVideo: Reuters

 
Článek

Novou ubytovnu budují ve Washingtonu v blízkém sousedství tamní Katolické univerzity. Na stavbu autoři využijí 18 přepravních kontejnerů vyrobených z oceli schopné odolat působení slané mořské vody, které byly ještě nedávno odloženy v baltimorském přístavišti. Dům je navržen jako energeticky efektivní. Náklady na jeho stavbu jsou o 40 procent nižší v porovnání se standardními objekty.

Kromě nízkých nákladů je velikou výhodou této stavby její rychlost. Ve Washingtonu ji zahájili letos v červenci. Pokud se nestane nic nepředvídaného, první obyvatelé z řad studentů se začnou do nového domu stěhovat ještě před začátkem podzimního semestru, který začíná v září. Architekt projektu Travis Price řekl agentuře Reuters, že propojení ekonomických a ekologických požadavků na stavbu doprovázených její rychlostí činí podobný typ projektů využitelným i na dalších místech a v dalších městech.

Architekt si je plně vědom rozporuplných emocí, které budovy stavěné z kontejnerů mohou vyvolávat, přestože jim tak úplně nerozumí. Poukazuje na fakt, že speciálně lidé z velkoměst si po léta libují ve stavbách z oceli a skla. Navíc recyklace kontejnerů touto cestou mu připadá jako nanejvýš užitečná činnost, neboť, podle jeho slov, jen v Americe jich zahálí bez využití na 700 tisíc.

Price proto věří, že jako spousta jiných, ve své době moderních staveb potřebují i kontejnerové domy jen čas, aby si na ně lidé zvykli a přijali je jako cenově dostupné, ekologické a elegantní bydlení.

Farma z kontejnerů uprostřed města

Do prostředí dalšího velkého amerického města, tentokrát New Yorku, navrhli designéři z hongkongského OVA studia jinou stavbu z přepravních kontejnerů.

Projekt s názvem Hive-Inn City Farm je ve stadiu návrhu, který se snaží ukázat cestu, jak zajímavým způsobem přenést zemědělské aktivity do městského prostředí.

Foto: OVA Studio

Velkou předností navrhované struktury je její variabilita. Téměř každý kontejner může být kdykoli přesunt a vyměně za jiný, přesně podle aktuálních potřeb.

Vertikální farma navržená z vyřazených přepravních kontejnerů má fungovat jako ekosystém, kde každá jednotka hraje svou vlastní roli při produkci jídla, získávání energie a recyklaci odpadu a vody.

Autoři projektu zvolili symbolicky umístění poblíž sídla OSN, aby zdůraznili celosvětovou univerzálnost jeho využití.

Foto: OVA Studio

Stavba s takto členitým povrchem a spoustou barev by výrazně oživila vzhled jakéhokoli města.

Jako u dalších projektů podobného typu mají i designéři z Hong Kongu za cíl nabídnout obyvatelům velkoměst možnost produkovat své vlastní a čerstvé potraviny, o jejichž původu budou vědět prakticky vše.

Jednotlivé kontejnery by byly buď na prodej, nebo k pronájmu pro velké producenty organické stravy, lokální restaurace, anebo by mohly sloužit i jako soukromé zahrady, či kuchyňské zahrádky. Některé by mohly využívat i blízké školy ke vzdělávání svých žáků.

Foto: OVA Studio

Stavba s takto členitým povrchem a spoustou barev by výrazně oživila vzhled jakéhokoli města.

Velkou předností navrhovaného konceptu je jeho téměř neomezená variabilita. Jednotlivé kontejnery lze odstranit, elektrifikovat anebo nahradit jinými, a tak na místě, kde se původně něco pěstovalo, může být během krátké doby třeba hotelový pokoj, servisní prostory, kanceláře atd.

Foto: OVA Studio

Každý z kontejnerů by měl svou vlastní specifickou funkci.

Anketa

Vadila by vám ve vašem městě stavba z přepravních kontejnerů?
Vůbec ne. Podobné projekty se mi líbí.
24,1 %
Hodně by záleželo na tom, jak by to vypadala a k čemu by sloužila.
60,7 %
Nevím. Je mi to jedno.
1 %
Snad ani raději ne. Možná někde na okraji...
4,6 %
Jen to ne!
9,6 %
Celkem hlasovalo 1039 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám