Článek
Novou ubytovnu budují ve Washingtonu v blízkém sousedství tamní Katolické univerzity. Na stavbu autoři využijí 18 přepravních kontejnerů vyrobených z oceli schopné odolat působení slané mořské vody, které byly ještě nedávno odloženy v baltimorském přístavišti. Dům je navržen jako energeticky efektivní. Náklady na jeho stavbu jsou o 40 procent nižší v porovnání se standardními objekty.
Kromě nízkých nákladů je velikou výhodou této stavby její rychlost. Ve Washingtonu ji zahájili letos v červenci. Pokud se nestane nic nepředvídaného, první obyvatelé z řad studentů se začnou do nového domu stěhovat ještě před začátkem podzimního semestru, který začíná v září. Architekt projektu Travis Price řekl agentuře Reuters, že propojení ekonomických a ekologických požadavků na stavbu doprovázených její rychlostí činí podobný typ projektů využitelným i na dalších místech a v dalších městech.
Architekt si je plně vědom rozporuplných emocí, které budovy stavěné z kontejnerů mohou vyvolávat, přestože jim tak úplně nerozumí. Poukazuje na fakt, že speciálně lidé z velkoměst si po léta libují ve stavbách z oceli a skla. Navíc recyklace kontejnerů touto cestou mu připadá jako nanejvýš užitečná činnost, neboť, podle jeho slov, jen v Americe jich zahálí bez využití na 700 tisíc.
Price proto věří, že jako spousta jiných, ve své době moderních staveb potřebují i kontejnerové domy jen čas, aby si na ně lidé zvykli a přijali je jako cenově dostupné, ekologické a elegantní bydlení.
Farma z kontejnerů uprostřed města
Do prostředí dalšího velkého amerického města, tentokrát New Yorku, navrhli designéři z hongkongského OVA studia jinou stavbu z přepravních kontejnerů.
Projekt s názvem Hive-Inn City Farm je ve stadiu návrhu, který se snaží ukázat cestu, jak zajímavým způsobem přenést zemědělské aktivity do městského prostředí.
Vertikální farma navržená z vyřazených přepravních kontejnerů má fungovat jako ekosystém, kde každá jednotka hraje svou vlastní roli při produkci jídla, získávání energie a recyklaci odpadu a vody.
Autoři projektu zvolili symbolicky umístění poblíž sídla OSN, aby zdůraznili celosvětovou univerzálnost jeho využití.
Jako u dalších projektů podobného typu mají i designéři z Hong Kongu za cíl nabídnout obyvatelům velkoměst možnost produkovat své vlastní a čerstvé potraviny, o jejichž původu budou vědět prakticky vše.
Jednotlivé kontejnery by byly buď na prodej, nebo k pronájmu pro velké producenty organické stravy, lokální restaurace, anebo by mohly sloužit i jako soukromé zahrady, či kuchyňské zahrádky. Některé by mohly využívat i blízké školy ke vzdělávání svých žáků.
Velkou předností navrhovaného konceptu je jeho téměř neomezená variabilita. Jednotlivé kontejnery lze odstranit, elektrifikovat anebo nahradit jinými, a tak na místě, kde se původně něco pěstovalo, může být během krátké doby třeba hotelový pokoj, servisní prostory, kanceláře atd.