Hlavní obsah

Nevkusně upravený byt ve starém domě proměnili v domov na celý život

Tereza s Antonínem hledali byt na celý život. Našli ho v pátém patře sto let starého domu poblíž pražského Letenského náměstí. Prostorný byt se záplavou světla z arkýře plný krásných historických detailů se však topil v nánosech necitlivých zásahů předchozích uživatelů. Mladí nadšenci přiložili ruku k dílu a vdechli mu nový život.

Foto: www.modernibyt.cz

Průchod mezi jídelnou a obývacím pokojem byl rozšířen a zárubně jsou vyrobeny přesně podle těch původních. Knihovna je zhotovena na míru danému prostoru tak, aby na sebe nestrhávala pozornost, která v této místnosti patří retro nábytku a obrazu.

Článek

S jakým záměrem jste pátrali po novém bydlení?

Tereza: Hledali jsme byt světlý a dostatečně velký pro plánovanou rodinu, takový, z něhož se nám už nebude chtít stěhovat někam jinam. Vzhledem k tomu, že máme v rodině architektku a několik stavařů, hledali jsme byty k rekonstrukci.

Foto: www.modernibyt.cz

Prim zde hraje restaurované křeslo H 269 Jindřicha Halabaly, které manželé dostali svatebním darem od manželovy sestry, která se pod značkou Retronaut věnuje repasím retro nábytku. Konferenční stolek zvaný pavouk (UP závody) je od téhož autora.

Antonín: Nejvíc se nám zamlouvala Letná. Blízko jsou zde školy, školky, restaurace, kavárny i obchody všeho druhu. Také je tu hodně zeleně a dopravní obslužnost je výborná. Do práce můžeme oba chodit pěšky. Trvá nám to necelou půlhodinku, což je vzhledem k cestě přes park a přes řeku příjemná ranní i odpolední procházka.

Foto: www.modernibyt.cz

Rozkládací jídelní stůl je plně funkční a zůstal zde po předchozích majitelích. Ti současní si k němu dokoupili židle.

Bydlet v centru města je v mnoha ohledech příjemné, ale má to jistě i své stinné stránky, například parkování...

Antonín: Každodenní parkování nás příliš netrápí. Autem v týdnu téměř nejezdím, po Praze se pohybujeme pěšky nebo hromadnou dopravou. Využíváme ho jen o víkendech, tak pro něj dojdeme i kousek dál, kde je zaparkované.

Foto: www.modernibyt.cz

Nefunkční elektrické vedení k vývodu pro lustr ve středu místnosti, které nebylo možné vyměnit, dalo vzniknout originálnímu řešení – osvětlení stropu ve čtyřech bodech místnosti. Přes den krásné štuky se večer díky nasvícení stávají atraktivnějšími.

Neobávali jste se příliš náročné rekonstrukce?

Tereza: Díky rodinnému zázemí jsme měli při rekonstrukci výrazně snazší situaci než lidé, kteří se do ní pouštějí s neznámými řemeslníky. Měli jsme se s kým poradit, nikomu jsme nemuseli neustále stát za zády a vše do detailů kontrolovat.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyňská sestava nábytku je zhotovená na zakázku v jednoduchém designu, který neruší a nechává vyniknout původní historické detaily.

Antonín: O všem jsme hodně přemýšleli už ve fázi projektu. A nejen o tom, jak budou věci vypadat, ale také, jak se budou užívat, udržovat apod. Zvažovali jsme i výhled do budoucna, jak se změní užívání bytu za pár let, například s příchodem dětí nebo s narůstajícím věkem a snižující se mobilitou.

Vždy je dobré mít na rekonstrukci dostatek času a obrnit se trpělivostí. Nikdy totiž nejde vše přesně podle plánu a vznikají komplikace.

Architektka Pavla Kosová je vaše sestra a zároveň autorka rekonstrukce. Shodli jste se v náhledu na proměnu interiéru?

Antonín: Ano. Chtěli jsme co nejvíc zachovat a podpořit kouzlo, které původní interiér měl. Myslím, že spolupráce byla oboustranně příjemná a přínosná, že jsme se vzájemně doplňovali a posouvali. Podařilo se repasovat dveře, kliky i původní strop.

Foto: www.modernibyt.cz

Hala dostala na zakázku zhotovenou dlažbu ze Španělska, která evokuje atmosféru domů z přelomu 19. a 20. století a skrývá podlahové topení. Elegantně ji rámují bílé lišty a prahy z corianu. Historický ráz místnosti dotváří starožitné zrcadlo i lustr.

Tereza: Užíváme si velkou kuchyň, knihovnu i to, že máme bydlení podle svých představ, což se každému nepoštěstí. Přímo pod okny máme hospodu, kde potkáváme kamarády. Poprvé v životě nepotřebujeme při každodenní cestě do práce hromadnou dopravu a ještě se můžeme kochat pohledem na Prahu nebo Hradčany.

Upravovali jste dispoziční uspořádání interiéru?

Architektka Pavla Kosová: Kuchyň byla z menší místnosti situované do dvora přemístěna do jednoho ze dvou tzv. parádních pokojů obrácených do ulice. Nyní je provázaná s jídelnou a přes rozšířený průchod volně navazuje na sousední obývací pokoj. I přesunutí pračky a kotle z koupelny do komory přispělo k logickému uspořádání a komfortnějšímu užívání bytu.

Foto: www.modernibyt.cz

V koupelně byl snížený strop. Prostory nad ním jsou přístupné z chodby a využívají se jako úložné prostory. Původní vanu nahradil prostorný sprchový kout s baterií. Keramické umyvadlo s baterií je posazeno na skříňce zhotovené na míru.

Z více návrhů se nakonec realizoval ten nejlepší, který nejméně ruší původní atmosféru bytu a ctí genius loci. Cílem nebylo vytvořit zde skanzen. Žijí tu mladí lidé, kteří oceňují komfort současného vybavení. To v kombinaci se starým kvalitním nábytkem vytváří v interiéru příjemnou energii. Obdivuji majitele, s jakou citlivostí a důsledností přistoupili k restaurování historických štuků a repasování původních dveří a klik.

Nezapomenou na hodiny strávené v tureckém sedu na skříni, kdy mokrou houbičkou opatrně čistili zdobné reliéfy skryté pod nánosy pozdějších maleb. Poškozené a nefunkční kliky mohli nahradit replikami, ale šli náročnější cestou a nechali je restaurovat pasířem, který chybějící části nově odlil z mosazi.

Foto: www.modernibyt.cz

Replika historické dlažby je použita také na toaletě. Klozet doplňuje bidetová sprška a malé umyvadlo.

Co zbývá dodělat a jak byste chtěli vybavit zatím neadaptovaný interiér?

Antonín: Obě ložnice jsou zatím velmi provizorní. Většinu vybavení si pravděpodobně necháme vyrobit na míru, známe velmi šikovné řemeslníky. Doufáme také, že se rozběhne rekonstrukce celého domu, s níž souvisí výměna oken a oprava nebo výměna jejich ozdobného obložení.

Tereza: Líbilo by se nám historický dojem bytu trochu rozbít nějakými modernějšími kousky. Časem zřejmě přibudou i další obrazy a piano.

Ing. arch. Pavla Kosová
Nar. 1980, absolventka FA ČVUT, praxe v ČR a USA. V roce 2010 založila vlastní ateliér Studio 29. Navrhuje zejména rodinné domy a interiéry s úctou k okolnímu prostředí, respektem k osobnosti klienta a citem pro detail „Pracuji především s pokorou... Mým cílem není prosadit své vize. Každý můj projekt je ušit na míru konkrétnímu klientovi, jeho životnímu stylu a jeho vkusu. Chci navrhovat domy, budovy a interiéry, které na první pohled patří tam, kde jsou.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám