Hlavní obsah

Nekvalitnímu nábytku nedejte šanci

Právo, Sylva Svobodová

Když hledáme kvalitní výrobek a zároveň dobrý design, je moudré řídit se heslem: v jednoduchosti je krása. Nadčasovost, perfektní řemeslná práce, krásný materiál a smysl pro detail je pro nás důležitý a při koupi na to vždy myslíme. Jedině tak pořídíme nábytek, který s námi dlouho zůstane.

Foto: TRACHEA

Tropickou atmosféru v dětském pokoji vykouzlí fóliovaná nábytková dvířka v designu grapefruit, která nabízejí namíchanou barvu žluté s červenou.

Článek

Raději jeden kousek, ale kvalitní a cenný, než několik šuntů – tím bychom se měli řídit v době ekonomické krize více než kdy jindy. Stejně tak se nevyplácí investovat do extravagance a módních trendů, které vyšumí do roka a do dne. Sázejme raději na poctivé přírodní materiály, naučme se ocenit kvalitu, nadčasovost, pravdivost a funkčnost výrobku, které mají být jasné na první pohled.

Manuál, jak nenaletět

Nábytek v obchodě se nám líbil, vypadal kvalitně a my jsme ho koupili. Přesto s ním nejsme spokojeni, protože se častým používáním rozklížil, úchytky se v rukách viklají a dýha odlupuje. Co s tím, kde se stala chyba?

Pokud nejsme odborníci, obvykle se při nákupu nezaměříme na detaily, které zkušenému oku neuniknou a odhalí technologické vady.

Foto: TRACHEA

Spojení skříněk obyčejným vrutem, který je pro kvalitu a pevnost nábytku nedostačující.

Velkou chybou je nedostatečná síla korpusu. Standardní tloušťka je u českých dodavatelů 18 mm, ale setkat se můžeme jenom s 16 mm. Nejde jen o to, že silnější varianta vypadá lépe, ale masivnější styl korpusu zajišťuje větší pevnost ve vztahu např. k pantům a dalšímu kování.

Stejně tak je tomu u nábytkových dvířek, která jsou nejvíce vystavena námaze a častému pohybu. I ta mají mít sílu 18 mm a nikoliv 16 mm. Vyšší tloušťka je vždy vítaná a navíc umožňuje volit širší spektrum frézování (jak do plochy dvířek, tak i hran).

Foto: TRACHEA

Spojení skříněk správným nábytkářským šroubem.

Při koupi nábytku si pečlivě prohlédneme hlavně spojení skříněk sestavy, ať už jde o běžné skříně, obývací stěny nebo kuchyňské linky. Jestliže spojení jistí pouze vruty, je to špatné. Je nutné, aby v nábytku byly spojovací šrouby: ty jsou pevné a hlavně při demontáži a opětovném sestavení kuchyně neponičíme korpus.

Podíváme se rovněž na prosklená dvířka. Sklo se v nich zcela běžně zasouvá do polodrážky a pak utěsní proti vypadnutí silikonovým těsněním. Jestliže objevíme jištění skla jen pomocí háčků, nábytek nekupujeme! Skleněná výplň se brzy uvolní, při zavírání sklo drnčí a ve skulinách se usazují nečistoty, mastnota.

Foto: TRACHEA

Chybné upevnění skla pouze pomocí plastových úchytů.

Foto: TRACHEA

Správné upevnění skla silikonovou lištou v polodrážce.

Co má být samozřejmostí

Nebojte se ozvat, požadujte kvalitu a chtějte vědět, na co máte právo, co by mělo být běžné. To někdy českému zákazníkovi chybí.

Vybavení interiéru je nákladnější investice a chyby způsobené naší neznalostí o to více a dlouho mrzí.

Foto: LUGI

Dětský pokoj vyrobený na zakázku, který nabízí nápaditost, originální prvky, krásný design a dostatek úložného prostoru.

Jako samozřejmost by např. měla být pravoúhlost výrobku. Po montáži nábytkového prvku musí být všechny úhly kolmé a spoje rovné, bez přesahů. Nikde žádné škvíry a nerovnosti, to je na reklamaci.

U dřevodekorů by měl sedět směr let dřeva: vodorovně nebo svisle na ploše. Někdy se zákazník dočká i děsivého překvapení s dekorem napůl ve svislém a napůl ve vodorovném směru. A to obvykle, když mu přijde nábytek v jednom velkém balíku, nesmontovaný.

Pro výrobce by neměl být problém nabídnout nám desítky povrchových úprav, dekor i u zadních dvířek a poradit s kombinací dekorů dřeva, lesku, matu, barvy v rámci jedné sestavy nábytku třeba do ložnice, obývacího pokoje. Příprava, zpracování, materiál, práce a samozřejmě i montáž vyrobeného kusu nábytku musejí být zahrnuty v ceně.

Foto: LUGI

Lampa, konferenční stolek a knihovna mají nadčasový minimalistický design. Materiál: americký ořech.

Jestliže prodejci nabídnou pouze korpus s dvířky, třeba u kuchyňské linky dokonce bez pracovní desky, kování, montáže, nikdy na to nepřistupte, i když nízká cena je lákavá. Ona se totiž s dodatky velmi rychle zvedne, a to hodně vysoko.

Dopřejte si harmonii z Tibetu

Nábytek nás obklopuje, je tu stále s námi, dotváří atmosféru a má vliv na naši náladu. Když se obklopíme krásnými věcmi, které máme rádi, vždy nás potěší. Takové kouzlo má i autentický nábytek z Tibetu, který se hodí jako solitér i do ryze moderního interiéru.

Vyzařuje energii a přinese do evropské uspěchanosti i kousek tibetské mytologie, buddhismu a harmonie. Nábytek se vyrábí obvykle z cedrového dřeva, typická je pro něho červená barva a výrazné zdobení (oblíbené jsou květinové vzory). Jako motiv se často objevuje hlava démona, který slouží k zahánění zlých duchů a čištění prostoru od negativní energie.

Foto: SANUBABU

Solidní výrobce ani nedává přirážku za atypický rozměr, protože individuální míry jsou přece běžné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám