Hlavní obsah

Nejvyšší dřevěná stavba světa má v roce 2041 vyrůst v Tokiu

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší dřevěný mrakodrap má podle plánů japonské společnosti Sumitomo Forestry vyrůst v roce 2041 v japonském Tokiu. Jeho výška 350 metrů bude oslavou 350letého výročí (v roce dokončení) od založení firmy v roce 1691. Autory návrhu 70patrové stavby jsou architekti z ateliéru Nikken Sekkei.

V Tokiu má vyrůst nejvyšší dřevěný mrakodrap na světěVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Cílem společnosti, jež je nejenom výrobcem dřevostaveb, ale především předním zpracovatelem dřeva, je podpora zalesňování země a produkce dřeva. Zároveň je jejím cílem vnést zeleň do velkých měst v Japonsku a zvýšit v nich podíl dřevostaveb. V ideálním případě by se tak japonská města měla stát v jistém smyslu lesy.

Samotný mrakodrap nese název W350, který možná vypadá nezajímavě, ale má symbolický význam. Velké W je zkratkou pro wood, anglicky dřevo. Číslice 350 pak odkazuje k jeho výšce a rovněž k výročí stavitelské společnosti.

Grafici ze studia Next Animation vytvořili názorné video, které vysvětluje základní informace o mrakodrapu.

Připomínají v něm, že dům nebude čistokrevnou dřevostavbou. Ve skutečnosti bude kostra stavby vyrobena ze dřeva a oceli v poměru 9:1. Tvořit ji má dřevěná sloupová a nosníková konstrukce vytvářející základní čtvercovou mřížku.

Foto: Reuters

V Tokiu má vyrůst nejvyšší dřevěný mrakodrap na světě

Diagonálně budou pak umístěné ocelové vzpěry, které dohromady vytvoří rám zabraňující šíření vibrací, díky čemuž by budova měla lépe odolávat nejenom větrům, ale i zemětřesením.

Kostra bude prostupovat pláštěm budovy do exteriéru, kde přibydou balkony, na nichž poroste zeleň. Její pás by měl stavbu obepínat jako zelená šroubovice.

Vlastní prostory v interiéru budou zařízené čistě ze dřeva, aby si návštěvníci mrakodrapu mohli užívat tepla a jemnosti tohoto materiálu.

Dle předběžných odhadů by mělo 185 tisíc kubických metrů dřeva použitého na stavbu mrakodrapu odpovídat zhruba množství, jež je potřeba na 8000 domů, které japonská společnost běžně staví. Použitím takového množství dřeva místo standardních materiálů používaných na výstavbu mrakodrapů zabrání produkci okolo 100 tisíc tun oxidu uhličitého.

Mrakodrap je naplánován jako multifunkční objekt, budou zde proto nejenom byty, ale také kanceláře, hotel a velké množství veřejně přístupných prostranství.

Anketa

Mělo by se ve městech stavět více dřevostaveb?
Ano, rozhodně
75 %
Záleží na účelu staveb
16,7 %
Nevím, nerozumím tomu
8,3 %
Spíše ne
0 %
Ne, není to potřeba
0 %
Celkem hlasovalo 12 čtenářů.

W350 v číslech

350 - metrů na výšku bude měřit.

70 - počet podlaží

6500 - metrů čtverečních zabere na zemi.

455 000 - metrů čtverečních nabídne podlah.

185 00 - metrů krychlových dřeva se spotřebuje na její stavbu.

600 miliard - odhadované náklady na stavbu v jenech (136 miliard korun).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám