Hlavní obsah

Nejpůsobivější vily České republiky jsou k vidění v Národní technické knihovně

Novinky, Kristýna Křížová

Příznivci zdařilé architektury mohou v Praze zhlédnout putovní výstavu Slavné vily Čech, Moravy a Slezska ve zdařilých prostorách Národní technické knihovny v Praze. Milovníci soudobé i historické architektury si tak rozhodně přijdou na své. Výstava přibližuje osudy staveb i jejich architektů.

Foto: Slavné vily, Novinky

Zleva: vila Františka Lexy od Otakara Novotného z let 1908 a 1910.Vpravo: čalouněná židle od Pavla Janáka z let 1913 - 14 z dubového dřeva.

Článek

V parteru Národní technické knihovny můžete shlédnout řadu působivých staveb moderní a současné architektury na území České republiky. Vily, které rozhodně stojí za pozornost, si můžete prohlédnout prostřednictvím panelů s legendami.

Na je výběr vil, které autoři projektu považují za nejzdařilejší. K vidění jsou exteriéry i interiéry staveb. Ke zhlédnutí se nabízí i soudobé stavby v minimalistickém duchu. Vily, které výstava představuje, byly postaveny v 19., 20. a 21. století.

Kurátor Ladislav Zikmund vybral pro soubornou výstavu 120 nejzajímavějších staveb. Za pozornost stojí například neogotická kamenná vila Ferdinanda Herglotze z Chebu. Na výstavě zaujme vila Suk, vila v Šestajovicích, rodinný dům od architektů Rusína Wahla nebo rodinný venkovský dům Gustava Helmhackera.

Architektonické modely přibližují celkovou podobu vil

U řady staveb jsou k nahlédnutí i architektonické modely, díky kterým si návštěvník stavbu lépe prostorově představí. K vidění je například zdařilý model vily Náhlovského od architekta Dušana Jurkoviče, který proslul stavbami s výraznými lidovými prvky. O jeho nejslavnější vile čtěte zde. [celá zpráva]

Foto: Novinky

Model Náhlovského vily od architekta Dušana Jurkoviče.

Většina modelů je na výstavě nekolorovaných. Ve výběru nechybí ani zdařilá funkcionalistická Liskova vila, která byla letos vůbec poprvé zpřístupněna veřejnosti. [celá zpráva]

Foto: Novinky

Model vily Eduarda Lisky (1935), architekti: Lubomír a Čestmír Šlapetové.

Prostor výstavy je oživen i ukázkami dobového sedacího nábytku. K vidění jsou soudobá i funkcionalistická designová křesla nebo i kusy z ohýbaného bukového dřeva. Nechybí ani soudobá plastová židle Pantonka.

Foto: Novinky

Čalouněná židle z roku 1959 z ohýbaného bukového dřeva.

Návštěvník se může seznámit i se způsobem někdejšího servírování. Skleněné užitné předměty jsou opatřeny datací a umožňují tak lepší představu o tehdejší bytové kultuře.

Foto: Novinky

Servírovací set z lisovaného skla z let 1969-71.

Expozici připravilo vydavatelství Foibos u příležitosti vydání publikace Slavné vily Čech, Moravy a Slezska. O knižní edici čtěte zde.[celá zpráva]

Poznání architektury Prahy 6

V rámci výstavy je na den 23. 11. na 17 hodin připravena přednáška s názvem "Slavné stavby Prahy 6". V noční studovně ji přednese Petr Urlich. Vstupné na přednášku je 50,- Kč, kapacita je omezena. Přihlašování probíhá prostřednictvím korespondenčních lístků na letácích, (sběrná místa na FA ČVUT a v NTK), emailem na k.jiratova@foibos.cz, telefonicky na 274774985.

Výstava trvá až do 28. 11. 2010 na adrese Technická 6, Praha 6 - Dejvice. Parter je v pracovní dny otevřen od 7 do 21 hodin. V sobotu od 9 do 18 hodin, v neděli je zavřeno. Vstupné je zdarma.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám