Hlavní obsah

Architektonický skvost - vila Dušana Jurkoviče si generální rekonstrukci zaslouží

Novinky, Kristýna Křížová

Jurkovičova vila je jedinečným architektonickým skvostem Brna z přelomu 19. a 20. století. Pomyslným dárkem ke 140. výročí narození architekta Dušana Jurkoviče by mohla být generální rekonstrukce vily. Monitorovací výbor Ministerstva financí totiž projekt rekonstrukce doporučil k podpoře z tzv. Norských fondů. Pojďte se podívat čím si tato budova zaslouží podporu a naši pozornost.

Článek

Architekt Dušan Samo Jurkovič se ve své tvorbě inspiroval lidovou architekturou. Jím navržené stavby proto vypadají trochu nezvykle v našich podmínkách. Je jim vlastní slovanský folklór, secesní dekor, a také romantická barevnost. Při pohledu na jeho dílo máte dojem, že jste se ocitli v chaloupce dědy Mrazíka.

.: Pohled na vstup do vily.foto: archiv Moravská galerie v Brně

Vlastní vilu si Jurkovič navrhl na lesním svahu na pohádkovém místě nad řekou Svratkou. Jurkovičovy návrhy ovlivnilo hnutí Art & Crafts, které ctí tradici bydlení založenou na řemeslech a poctivé rukodělné výrobě.

.: Dveře ze schodišťové haly (vlevo) mají zajímavý detail (vpravo).

Návrh této vily je ale oproti předchozím Jurkovičovým stavbám výjimečný, architekt se snažil lidové prvky co nejvíce zjednodušit. Z mnohých dekorů tak zůstává jen jednoduchá geometrická zkratka, a stavební prvky jsou také střídmější. Novým použitým prvkem je působivý arkádový kamenný vstup s terasou.

Pohled dovnitř

Charakteristické pro interiéry je důsledné dispoziční oddělení části přízemí jako společenského místa. Jurkovič v něm umístil nejen přijímací salón, ale také vlastní výstavní prostor. Pracovní část se nachází v patře a soukromé obytné prostory bychom našli na obou podlažích. Jednotícím prvkem domu je hala, kterou vidíte níže.

.: Takto vypadá vila dnes.foto: archiv Moravská galerie v Brně

Dnes vila potřebuje rozsáhlejší rekonstrukci. Jako příprava na ni už proběhl průzkum, který odhalil například autentickou výmalbu stěn nebo části lustru ze schodišťové haly. Podívejte se jak tento původní lustr vypadal.

.: Původní interiér vily s původním lustrem je zachycen na dobové fotografii.foto: archiv Moravská galerie v Brně

Ve vile se do budoucna připravuje stálá expozice. Ta se bude sestávat z nábytku, který byl letos nakoupen k vystavení. Jde o 61 jedinečných dobových kusů z dílny Dušana Jurkoviče. Některé nábytkové kusy je nutné restaurovat, můžeme se ale těšit že část z nich pak uvidíme vystavené v Praze v Uměleckoprůmyslovém muzeu.

Jedno je ale jednotlivým kusům rozhodně vlastní - kvalita řemeslného zpracování a kvalita použitých dřevěných materiálů.

.: Pracovní stůl z dubového dřeva s mosazným kováním.foto: archiv Moravská galerie v Brně

Jurkovičova vila s adresou: Žabovřesky, Jana Nečase 2 není v současné době otevřena veřejnosti, otevření je plánováno až na rok 2010. I přesto však lokalita okolo vily zůstává vyhledávaným místem výletů. A to pro svou romantickou krajinu, která láká k výletům milovníky krásné přírodní scénerie. I pohled na vilu zvenčí stojí za to.

Reklama

Související články

Nevšední jednoduchost nizozemské architektury

V pražské Galerii Jaroslava Fragnera je další možnost setkání s inspirativní architekturou. Protože v Nizozemsku je architektura otázkou státní reprezentace,...

Perla moderní architektury - vila Tugendhat

Světoznámá perla moderní architektury vila Tugendhat se nachází v Brně. Můžete si udělat příjemný výlet a prohlédnout si jedinečnou architekturu. Vila pochází...

Výběr článků

Načítám