Hlavní obsah

Nejlepší zahradní domky roku 2013 mají tvary lodí nebo sudů

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každoročně ve Velké Británii probíhá soutěž Shed of the Year (Chatka roku), která je značně populární. Letos bylo dokonce přihlášeno zhruba dva tisíce soutěžících se zdařilými architektonickými stavbami i kuriozitami v oblasti zahradních domků. Z osmi finalistů, kteří vyhráli jednotlivé kategorie, vybere porota jediného vítěze na začátku července.

Foto: Profimedia.cz

Abigail Walkerová má ocenění za letní chatku připomínající převlékací kabinku.

Článek

Pro finalisty jednotlivých kategorií hlasovali zástupci veřejnosti. Letos jich bylo cca 14 tisíc. Prestižní titul spojený s ohodnocením 1000 liber (asi 30 tisíc Kč) ale získá jen jediný. Vybírat ho bude i zakladatel soutěže a loňský vítěz.

Chataři se snaží využít nepotřebných lodí

Ve finále soutěže se objevilo několik chatek, které mají podobu netradičních suchozemských lodí. Působivá chatka ve tvaru lodě tak má téměř kompletní horní palubu, lanoví, kormidlo a nechybí ani kapitánská kajuta a typická pirátská vlajka. Pobyt v chatce tak ocení i děti, které si v ní mohou hrát na piráty.

Foto: Profimedia.cz

Britka Clare Kapma-Saunders se stala jednou z oceněných za svůj zahradní domek ve tvaru lodě.

Do soutěže mohou být přihlášeny i divné a nezvyklé stavby. V soutěži se objevila i chatka, která má střechu z obrácené lodě. Její majitel ji často využívá pro pořádání večírků pro známé. Chatce tak po stranách nechybí reproduktory.

Foto: Profimedia.cz

Domek Alexe Hollanda byl oceněn za originalitu.

Mezi finalisty se objevily i chatky, které mají střechu porostlou trávou. Ocení je tak hlavně vášniví zahrádkáři a milovníci ekologie.

Foto: Profimedia.cz

Luke Hollingworth získal cenu pro svůj domek sloužící i jako ateliér pro workshopy.

V kategorii ekologických chatek zabodovala stavba s recyklovaným obložením z kartonů od jogurtu. Chatka slouží majiteli a jeho manželce k uskladnění 11 jízdních kol.

Foto: Profimedia.cz

Vítězný domek v kategorii ekologických staveb má střech porostlou rostlinami.

V kurzu jsou evidentně i dřevěné domky v námořnickém stylu v modrých tónech, které zahradu barevně oživí.

Foto: Profimedia.cz

Zleva: domek Jona Sullivana, který vyhrál v kategorii zahradní kancelář a domek inspirovaný sci-fi kosmickou lodí Tardis.

V soutěži bojovali i soutěžící, kteří si rozhodli na své zahradě vybudovat menší hospodu. Vítězná chatka skrývá i přes své malé rozměry plnohodnotný bar s posezením pro několik málo hostů.

Foto: Profimedia.cz

Garry Logan vyhrál s interiérem své chatky, která slouží i jako bar.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám