Hlavní obsah

Nejlepší moderní dřevostavbou je velkorysý Dům v oboře

Novinky, tnk

Anketa Dřevěná stavba roku 2012 pořádaná Nadací dřevo pro život pod záštitou např. Ministerstva zemědělství ČR už má své vítěze. V kategorii Realizované moderní dřevostavby se favoritem odborné poroty stal „Dům v oboře“.

Foto: soutěž Dřevěná stavba roku

Ke stavbě byly využity dřevěné prostorové rámy.

Článek

Architektonicky zajímavou dřevostavbu navrhla významná architektonická kancelář e-MRAK profesora Martina Rajniše, který je známý svým dobrým vztahem k ekologickým stavbám. Na návrhu se podílel i architekt David Kubík.

Originální dvoupodlažní dům je postavený společností Kasper CZ, která dodává dřevěné konstrukce.

Foto: soutěž Dřevěná stavba roku, e-mrak

Interiér je prostorný a vzdušný. Hlavní roli v něm hrají zemité barvy.

Poměrně rozsáhlá stavba u obce Železná v Českém lese je zasazena v mírně svažitém terénu nedaleko rybníka. Užitná plocha je cca 490 m². Z obytného prostoru je díky velkému prosklení krásný výhled do chráněné krajinné oblasti Český les.

Foto: soutěž Dřevěná stavba roku

Z velkorysé terasy je možné sledovat pasoucí se zvěř.

Návrh zaujal působivou kombinací přírodních materiálů: modřínového dřeva, kamene i hlíny. Porota ocenila i ekologičnost - stavba využívá přírodní, hlavně solární energie reprezentované systémem slunolamů.

Stavba trvala zhruba dva roky. Dílčí prefabrikované stěnové a stropní celky byly sestaveny ve výrobním závodě firmy na specializované lince a následně převezeny na místo stavby.

Foto: soutěž Dřevěná stavba roku

Horský modřín je dlouhodobě odolný proti nepříznivým vlivům počasí.

Dům je řešen jako jednogenerační, ale uživatelům je v souladu s moderními trendy umožněno stavbu v budoucnu měnit podle svých potřeb.

To je možné i u domu od architekta Egona Kuchleina v Amsterdamu [celá zpráva] nebo rodinného domu z prefabrikovaných modulů ve španělské Pedrezuele od architektonického atelieru Elii [celá zpráva].

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám