Hlavní obsah

Nadčasové květinové dekorace pro šikovné kutily

Novinky, Kristýna Křížová

Abyste si v interiéru vychutnali krásu květinových dekorací, nemusíte neustále kupovat čerstvé květiny. Máme pro vás tipy na dekorace s květinovými motivy, které si šikovní kutilové zvládnou vytvořit celkem bez problémů i sami doma. Tyto kousky jsou nadčasové a vydrží dlouhou dobu.

Foto: Annie Sloan

Působivé dekorace vytvoříte díky pečlivě vybarvené květinové šabloně.

Článek

Jednou z možností, jak si vytvořit nenákladné a působivé dekorace, je výroba obrázků s nalepenými lisovanými květy podobnými těm z herbáře. Právě inspirace z přírodní říše je letos velkým trendem. Sluší zejména přírodnímu interiérovému stylu.

Foto: The Den Kit Company

Obrázkové dekorace s květinami si můžete vyrobit obdobným stylem, jako se vytváří herbář.

Za pozornost stojí i nejdelší květinový koberec, který vytvořila Blanka Böhmová z Kaznějova a zapsala se tak v Pelhřimově do České knihy rekordů. Rekordmanka vlastnoručně zhotovila zhruba 84 m dlouhý a 60 cm široký koberec, který tvoří podkladová látka a 6874 kytiček zhotovených z vlny.

Květy byly při lepení k podkladu kladeny jeden vedle druhého. Zhotoveny byly tzv. kytičkovačem, což je tkací kreativní nástroj pro vytkávání vzorů květin a rozet z příze.

Foto: Agentura Dobrý den Pelhřimov

Kytičky z vlny se mohou stát součástí krásného koberce.

Další alternativou je vytvořit si květinové dekorace skládáním z papíru, zábavnou japonskou technikou origami. Pokud zvolíte efektní tvrdé a odolné barevné papíry a květiny ještě budete dekorovat třeba korálky nebo drobnými umělými perličkami, vytvoříte květinové dekorace, ze kterých se budete moci těšit dlouhá léta.

Ti, kdo si tento typ dekorací oblíbí, si mohou díky origami technikám vytvořit i lehký interiérový nábytek.

Foto: The British Craft House, And so to Shop

Papírové kytice inspirované liliemi a růžemi mohou být stejně efektní jako ty živé.

Kdo si myslí, že papírové krepové květiny patří jen na pouť, ten možná změní názor při pohledu na působivé nástěnné dekorace. Ty se mohou stát vhodnou ozdobou dámských pokojů, ložnic, ale i květinářství či kaváren.

Foto: Ginger Ray

Květiny z krepového papíru poslouží i jako stylová nástěnná dekorace.

Pokud zařizujete pokoj pro mladé dospívající slečny, inspirace květinami přijde bezesporu vhod. Můžete volit i koberce s květinovými motivy, které pokoj mladé dámy promění téměř v rozkvetlou letní louku.

Anketa

Máte jako dekoraci raději živé květiny, nebo umělé?
Jedině živé, tomu se nic nevyrovná
76,3 %
Jak kdy a kde
21,7 %
Raději umělé, krása živých brzy pomine
2 %
Celkem hlasovalo 1465 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám