Hlavní obsah

Nábytek na fasádě má upozornit na sociální problémy čtvrti

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Originálně ozdobená stavba v San Francisku může na první pohled kolemjdoucí vyděsit. Vypadá jako by její obyvatelé právě vyhazovali z oken nábytek. Ten ale jen zdobí fasádu domu.

Foto: Profimedia.cz

Řada nábytkových kusů musela být upravena tak, aby je bylo možné umístit na fasádu.

Článek

Jedná se o umělecký záměr sochaře Briana Goggina, který vytvořil takovou menší "nábytkovou defenestraci". Stavbu tak zajímavě oživil a zároveň tím upozornil na sociální problémy v chudé čtvrti.

Projekt vytvořil s pomocí více než 100 dobrovolníků. Na rozdíl od klasické defenestrace se ale z oken domu na rohu ulic Sixth a Howard street v San Francisku nevyhazovali lidé, ale obrazně řečeno nábytkové kusy.

Foto: Profimedia.cz

Umělci se podařilo oživit jinak nudnou a všední nstavbu.

Multi-disciplinární projekt vypadá jako výjev z animovaného filmu. Stoly, židle, lampy, staré hodiny, lednice a pohovky jsou umístěny na stěnách a parapetech a vyklánějí se i z oken.

Foto: Profimedia.cz

Stavbu zdobí nábytkové kusy různých designových stylů.

Autorovi se tak podařilo oživit všední stavbu a přilákat k ní pozornost chodců.

Foto: Profimedia.cz

Spodní část stavby se uplatnila jako galerie.

Budova je součástí čtvrti, která historicky čelí ekonomickým problémům, a lidé v ní bydlící rozhodně nepatří mezi vyšší třídu.

Foto: Profimedia.cz

Umístění objektů bylo pro autora velmi náročné z hlediska bezpečnosti.

Projekt už získal řadu cen - např. San Francisco Beautiful. Jde o ocenění projektů, které přispívají ke kráse města. Budova má inspirovat k pozitivním změnám v nepříliš hezkém prostředí.

V poslední době prošel Gogginův projekt náročnou renovací.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám