Hlavní obsah

Nábytek inspirovaný romskou kulturou hýří rudou a výraznými květinovými motivy

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolekce nábytku připomínající hlavně romskou lidovou kulturu Maďarska od designérského studia A+Z zaujme moderním pojetím tradičních romských interiérových prvků. Designéři byli motivováni touhou udržet mnohé z mizejících romských kulturních tradic, které jsou podle nich současným designem přehlíženy.

Článek

Maďarské designérské studio A Z vytvořilo řadu interiérových kousků, které se inspirovaly romskou kulturou. Gipsy kolekce nábytku se skládá ze stolu, lavice, lampy, vinotéky a židle, jež jsou vyrobeny z tradičních materiálů.

Autorem návrhů jsou Attila Ferenczfy Kovacs a Zsuzsa Megyesiová. Attila studoval architekturu a design a strávil více než deset let ve filmovém průmyslu, Megyesiová je návrhářka interiérů a stylistka.

Autoři si všimli, že mnoho předmětů používaných v rámci romské lidové tvořivosti jsou současným designem přehlíženy. Přitom řada objektů má svůj příběh a designéři tak zkusili vzkřísit po staletí tradované tradiční řemeslné techniky.

Nábytek je velmi nápaditý, smaltovaná ocelová lampa například nese jméno Bogrács (maďarsky kotlík) a je z kotlíku opravdu vyrobena.

Stůl sloužící i jako sporák utužuje společenství

Zaujme i rudý stůl, který slouží zároveň jako sporák. Může se u něj sejít celá rodina na večeři. Jídlo ze společného hrnce totiž utužuje společenství a pro romskou kulturu je kolektiv blízkých velmi důležitý.

Zajímavostí jsou i pufy – taburety, které skrývají vinotéku. Na nich můžeme obdivovat tradiční výšivku s motivem velkých výrazných květů. Zároveň mají ale velmi současný design.

Ručně vyřezávaná dřevěná lavice pro dvě osoby je čalouněná černou ovčí vlnou má odkládací boční plochu a je zároveň lehce přemístitelná.

V kolekci samozřejmě nechybí zlaté detaily na taburetech, které mají podobu přívěsků. Hra s lehkým nevkusem se ale designérům podařila, detaily jsou jen přiznanou recesí a nijak nekazí celkový dojem z nábytku.

Kolekce bude k vidění na největším britském veletrhu v Londýně v druhé polovině září, odkud vám přineseme informace.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám