Hlavní obsah

Křeslo od designéra Oki Sata rozbalíte jako zelí

Novinky, Kristýna Křížová

Japonský designér Oki Sata přezdívaný Nendo navrhl křeslo, které nese příznačný název "Cabbage chair" (Zelná židle). Křeslo se totiž vyloupne po odstranění mnoha vrstev papíru. Letos ho vybralo Design Museum jako jedno z nejtypičtějších křesel pro 21. století. Nevšední kousek v sobě nese nádech japonského origami a her s papírem.

Článek

Křeslo navrhl Nendo na výstavu designu. "Požádali nás, abychom vytvořili nábytek ze skládaného papíru, který by se vyráběl v masovém množství. Naším řešením se stala role skládaného papíru, která se rozloží do malé židle. Ta vznikne po odloupání vnějších vrstev," říká Nendo.

"Přidaná pryskyřice dodává materiálu odolnost a schopnost zapamatovat si formy. Na první pohled vypadá křeslo téměř drsně, ale svému uživateli poskytuje měkké a pohodlné sezení," tvrdí designér.

K praktičnosti má daleko, jako hračka ale nezklame

Křeslo je třeba brát jako zajímavou hračku, k praktičnosti má opravdu daleko. Jde spíš o zajímavou hračku pro ty, kdo se nudí a rádi vytvářejí zajímavé tvary z papíru. Vznik křesla je totiž působivý zážitek a každá fáze přináší estetický zážitek.

Vzhledem k tomu, že výrobní proces je tak jednoduchý, tak designér také nechal část práce na výrobě na uživateli, který si rozřízne a odloupe slupky papíru sám. "Židle nemá vnitřní strukturu a vlastně není hotová," říká Nendo.

Křeslo se hodí do jednoduše a vzdušně zařízeného interiéru. Zaujme v kombinaci s lustry z papíru nebo s lampami v orientálním stylu, díky nimž bude interiér působit multikulturně. O nich čtěte zde.

"Náš primitivní design má poukázat na problémy vlivu výroby a distribuce na životní prostředí, tedy na druhy otázek, kterým čelí naše 21. století," dodává Nendo.

V tomto ohledu je tedy jeho koncept inovativní a stojí za pozornost. Křeslo Cabbage chair se tak právem stalo jedním z ikonických kousků 21. století.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám