Hlavní obsah

Na udržované zahrady patří kovová ohniště, v létě je oceníme nejvíc

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klasické večerní posezení u ohýnku k létu prostě patří. Většina z nás ale chce mít prostředí okolo domu upravené a klasické ohniště tak nemusí všem vyhovovat. Pokud chcete, aby i zahrada působila uspořádaně a ohniště mělo jasně stanovené mantinely, vyzkoušejte moderní kovové kousky.

Foto: Ludlow Stoves (2x)

I takto může vypadat moderní designové ohniště.

Článek

Ohniště se rozhodně hodí do exteriérů domů zařízených v trendy brutalistním stylu. Těm vévodí beton, ocel a právě kov. Tady platí, že čím je ohniště masivnější a surovější, tím lépe.

Ocelová ohniště vnesou na zahradu romantického ducha, ale veškerý nepořádek a odpad zůstane po jejich použití tam, kde má.

Foto: Brabbu Design Forces

Některé kousky designově imitují klasickou podobu ohýnku.

Některé kousky mohou působit i jako výrazná designová dekorace. Pokud si nejste jisti, na kterém místě má ohniště být, volte spíš subtilnější přenosné. To je ideální pro ty, kdo chtějí mít ohniště střídavě na své terase, zahradě nebo na velkém trávníku.

Foto: Ludlow Stoves

Obsluha ohniště na nožičkách je snažší.

Některá moderní ohniště jsou dodávána i se speciálně tvarovanými poklopy s pletivy. Ty slouží jako ochrana před poletujícími jiskrami. Díky nim pak nemusíte mít obavy z omylem poškozeného oblečení u ohně.

Foto: Hommes Studio

Masivní ohniště působí monumentálním dojmem.

Ideálně volte průměr ohniště od 60 cm výš, aby vám běžná polínka nepřesahovala přes okraje.

Šikovný domácí kutil si ohniště zvládne s trochou snahy vytvořit i sám. V zásadě mu k tomu stačí plát silnějšího plechu.

Foto: Brabbu Design Forces

Bytelné ohniště v tmavých tónech zapadne do brutalistních interiérů.

Oproti klasickému ohništi, které si zvládnete vytvořit lehce sami a potřebujete na něj v zásadě jen kameny na ohraničení, kovové představuje větší investici. Seženete je za ceny od 500 Kč výš. Za ta brutalistní a designová zaplatíte zhruba od 3 tisíc korun výše.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám