Hlavní obsah

Na plynový kotel dotace až 127 500 korun

Právo, Martin Procházka

Výhodná doba pro výměnu kotlů na plyn je podle Českého plynárenského svazu (ČPS) právě nyní. Stát bude totiž podle Svazu dotovat nejen nové kotle a jejich instalaci, ale také náklady související s přechodem na nový kotel z jiného paliva.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Tedy například jeho instalaci, vyvložkování komína, vybudování plynové přípojky, celé nové otopné soustavy nebo její rekonstrukci. Dotace na nový moderní kondenzační kotel na plyn a další úpravy tak může dosáhnout až 127 500 korun, tedy až 85 procent při nákladech 150 tisíc korun,“ uvedl v úterý předseda Rady ČPS Jan Valenta.

Podávání žádostí o dotace by podle jeho slov mělo plošně začít v lednu, ale v některých krajích, jako například Středočeském, Jihočeském, Královéhradeckém nebo Libereckém, už tento měsíc. Stát má zájemcům o dotaci rozdat během příštích let devět miliard korun.

Konec kotlů na uhlí do deseti let?

Evropa podle Valenty postupně zakazuje kotle na tuhá paliva. „Do roku 2022 bude pod pokutou 50 tisíc zakázáno používání asi 75 procent kotlů. Investice do kotlů na pevná paliva jsou již dnes takřka nesmyslné,“ dodal.

Uhlí bude podle něho stále dražší, nařízení v Evropě budou více omezovat emise polétavých prachů. „Lze očekávat, že v horizontu maximálně deseti let už nebude uhlí vůbec pro lokální vytápění využíváno,“ sdělil.

Plynárenské společnosti RWE, E.ON a Pražská plynárenská připravily zájemcům o výměnu za moderní plynový kotel nabídky. Jde například o vyřízení dotací bez papírování a obíhání úřadů, demontáž kotle a jeho likvidaci, úpravu spalinové cesty a případné vyvložkování komína, výstavbu přípojky i nové otopné soustavy nebo montáže kotlů.

Valenta uvedl, že podle odhadů ministerstva životního prostředí bude potřeba do roku 2022 vyměnit v ČR většinu, tedy asi 360 tisíc starých kotlů. „Pomocí nového balíčku na plynové kotle se domníváme, že by mohlo být pořízeno až 100 tisíc plynových kondenzačních kotlů,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám