Hlavní obsah

Na Manhattanu vyroste stavba připomínající navršené hrací kostky

Novinky, tnk

Nevšední stavba Radio Tower & Hotel má vzniknout na Amsterdam Avenue v oblasti Washington Heights v severním Manhattanu v americkém New Yorku. Budova má mít 22 podlaží a je prvním velkým projektem architektonické společnosti MVRDV ve Spojených státech. Kombinuje hotelové, maloobchodní a kancelářské funkce v barevných skládaných blocích připomínajících kostky lega.

Foto: Archiv ateliéru MVRDV (5x)

Stavba na první pohled vypadá, jako by byla složená z oblíbených dětských kostek.

Článek

Stavba má podle titulu Arch Daily svou barevnou pestrostí symbolizovat živost a okolí a být vzorem pro budoucí rozvoj oblasti. Je navržena pro developera Youngwoo.

Z dálky stavba připomíná asymetrický shluk boxů s otvory a střešními terasami. Tyto boxy jsou navrženy tak, aby vypadaly jako samostatné budovy. Má zhruba stejnou velikost jako ostatní stavby v sousedství a má také okna inspirovaná nedalekými budovami. Díky tomu dobře zapadá do okolí.

Foto: Archiv ateliéru MVRDV

Jde o jednu budovu, která ale vypadá, jako by byla složená z několika dílčích.

Každá část budovy byla navržena v jiné barvě keramických cihel. Stavba je inspirována zářivými tóny obchodní čtvrti.

Interiér bude sloužit mnoha účelům. Své místo v něm najdou hotelové pokoje, pracovní a konferenční prostory i maloobchodní jednotky. Washington Heights je pátá největší čtvrť v New Yorku a hotelové pokoje v ní chyběly.

Vznikne i prostor k pořádání svateb a party oslav s nádherným výhledem z přilehlé střešní terasy.

Foto: Archiv ateliéru MVRDV

Motiv drobných cihliček se opakuje i v detailu fasády.

„Rádio Tower & Hotel je barevná nová budova, která zpestří architektonicky překrásně smíšené a živé okolí,” vysvětluje Winy Maas, ředitel a spoluzakladatel MVRDV.

Foto: Archiv ateliéru MVRDV

V horních patrech nechybí rozsáhlé terasy.

Cílem architektů bylo vytvořit barevný a příjemný maják pro lidi vstupující na Manhattan. Nebude chybět kavárna a společenská zahrada pro místní obyvatele. Několik střešních teras poskytne prostor pro venkovní akce a výhledy na Manhattan.

Foto: Archiv ateliéru MVRDV

Jde o jednu z nejzajímavějších staveb určnou pro mediální podnik.

Washington Heights je oblast, která již prochází významným vývojem, v blízké budoucnosti pravděpodobně projde ještě většími architektonickými změnami. Jednou z nejvýznamnějších událostí v této oblasti je právě vznik stavby Radio Tower & Hotel. Plánované datum ukončení výstavby je v roce 2021.

Hledáme nejhezčí rodinné vánoční stromečky

Ozdobený stromeček je možné o Vánocích nalézt snad v každé české rodině. Když se na Štědrý večer rozzáří, rozlije se po celé domácnosti tajemná atmosféra, na niž se těší nejenom děti, ale i dospělí.

Jak vypadá ten váš? Je designově dovedený k dokonalosti? Anebo na něj věšíte tradičně památeční ozdoby po babičce? Zdobíte stromeček v pokoji, anebo jej máte venku, na zahradě? 

Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 20.12.2018 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích vám přineseme v článku o Vánocích v rubrice Bydlení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám