Hlavní obsah

Moderní vila nabízí místo výhledu na vodu pohled do zeleně a soukromí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elegantní moderní vilu navrhli brazilští architekti z ateliéru Raiz Arquitetura pro mladý pár se dvěma dětmi do rezidenční čtvrti Riviera São Lourenço v São Paulu. Ač prakticky na pláži, dům překvapivě výhled na oceán nenabízí. Namísto toho jej architekti obklopili pěstěnou vegetací, která poskytuje obyvatelům soukromí i stín.

Foto: Leonardo Giantomasi

Dům vyrostl v rezidenční zástavbě nedaleko pláže.

Článek

Na nevelké parcele o výměře 525 čtverečních metrů a zasazené mezi další podobné pozemky s rodinnými domy museli architekti vymyslet především takový dům, který alespoň trochu ochrání soukromí jeho obyvatel.

Zároveň je parcela schovaná za valem zeleně, která minimálně na úrovni přízemí blokuje výhled na pláž a oceán za ní. Právě tato zeleň se stala proto výchozím prvkem, který zopakovali i na dalších místech zahrady.

Dům s nepřehlédnutelnou letní, dovolenkovou atmosférou - byť je určen k celoročnímu obývání - tak nabízí výhledy právě na bohaté, ale udržované rostlinstvo, které architekti umístili na jednu ze stěn a vytvořili tak vertikální zahradu. (Zelenou stěnu je možné rovněž objevit v interiéru, v koupelně hlavní ložnice.)

Celé přízemí je pak díky proskleným stěnám s posuvnými francouzskými okny doslova neviditelně propojeno se zahradou.

Přechod mezi interiérem a exteriérem je zejména v oblasti kuchyně doslova neviditelný. Venku před ní je nejenom hned bazén, ale také dvojice teras. Betonová skýtá prostor pro chráněné posezení, dřevěná s lehátky volně pokračuje nad prostor bazénu, kde jako by levitoval moderní dřevěný altánek s dalším posezením.

Foto: Leonardo Giantomasi

Užitnou plochu domu rozšiřují dvě terasy.

Půdorys vlastního domu je načrtnut ve tvaru písmene L, kde do kratší strany vystupuje denní zóna s těžištěm v obývacím pokoji s dvojnásobnou výškou stropu. Právě zde se odehrává každodenní život rodiny.

V horním podlaží je umístěno dohromady pět ložnic (každá s vlastní koupelnou). Pokoj pro hosty, jenž směřuje k veřejnému prostranství, je pak na fasádě chráněn panelem z dřevěných latí, který vzhled domu zároveň i hezky ozvláštňuje.

Dům s vyhlídkou a nekonečným bazénem používá rodina jen část roku, přesto láká k celoročnímu pobytu

Tipy a trendy

Panel z úzkých, vertikálně orientovaných latí pak architekti opakují v interiéru, kde sekunduje bíle omítnutým stěnám i těm z přiznaného betonu a prostor tak i protepluje.

Anketa

Chtěli byste z domu raději výhled na moře, nebo do zeleně?
Na moře!
17,8 %
Do zeleně!
12,3 %
Na obojí...
68 %
Ani na jedno.
1,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1671 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám