Hlavní obsah
Architekti se volbou místních materiálů přizpůsobili paletě barev, které jsou běžně využity i na okolních stavbách. Foto: Filip Dujardin

Moderní venkovský dům hezky zapadl do okolní rustikální zástavby

Když dostane tým architektů zadání, aby postavili dům ve venkovském prostředí, mají dvě možnosti, jak projekt pojmout. Buď se jejich zákazník rozhodne pro stavbu v konfrontujícím stylu, anebo naopak touží po domku, který se svým okolím bude hezky ladit. Právě druhou variantu zvolili architekti z holandského studia Bedaux de Brouwer Architecten při stavbě domu nazvaného Berkel-Enschot.

Architekti se volbou místních materiálů přizpůsobili paletě barev, které jsou běžně využity i na okolních stavbách. Foto: Filip Dujardin
Moderní venkovský dům hezky zapadl do okolní rustikální zástavby

Stavba vyrostla na pozemku, který vede kolem zatáčející cesty z jedné strany roubené vysokými stromy. V okolí se nachází shluk starobylých stodol a farem. Právě na jejich styl architekti v moderním duchu navázali.

Přízemí stavby je hodně otevřené, aby obyvatelé měli spoustu krásných výhledů do okolí.

Foto: Filip Dujardin

Domek se strmou sedlovou střechou a komínem, jenž je posazen přímo nad štítem, zaujme svými bohatě otevřenými cihlovými stěnami. Přáním architektů bylo totiž nabídnout obyvatelům domu nejen co nejvíce výhledů na zahradu a do okolní krajiny, ale samozřejmě také přivést do interiéru stavby co nejvíce denního světla.

Jako by tam odjakživa stál je přesně dojem, který se architekti snažili svým návrhem domu vytvořit.

Foto: Filip Dujardin

Pozornost českého čtenáře mohou upoutat mělké okapy s hranatým profilem, které lze objevit na mnoha farmách v okolí domu. Architekti se rozhodli primárně využívat lokální materiály, což opět napomohlo hladkému začlenění domu do okolní zástavby.

Cihly, stejně jako hliněné tašky patří ke stavebním materiálům, které architekti vybírali mezi lokálními dodavateli.

Foto: Filip Dujardin

Nově postavený objekt je na zadní straně připojen ke stávající stodole. Propojující prvek je zčásti dřevěný a zčásti prosklený tak, aby přechod z jednoho prostředí do druhého byl co nejpřirozenější.

Stavba je na své zadní straně připojena k již existující stodole.

Foto: Filip Dujardin

Právě v místě spoje se do domu vstupuje a v něm je také umístěna jídelna, přes níž se pak vchází do hlavní společenské zóny domu tvořené kuchyní a obývacím pokojem. U jeho čelní zdi je postaven malý krb.

Přibližně ve střední části domu je schodiště, vedle něj je vstup do hlavní ložnice. K ní přiléhá koupelna se sprchovým koutem a toaletou. V horním patře jsou další dva pokoje, které zabírají celou jeho plochu. Původní stodola slouží jako úložný prostor.

Na čelní stěně obývacího pokoje je malý krb.

Foto: Filip Dujardin

Přízemí

Foto: Bedaux de Brouwer Architecten (3x)

První patro

Foto: Bedaux de Brouwer Architecten

Umístění stavby na pozemku

Foto: Bedaux de Brouwer Architecten

yknivoNumanzeSaNyknalC

Související články

Výběr článků