Hlavní obsah

Moderní sídlo není na pozemku z větší části vidět. Je schované pod zemí

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polovinu své výšky a většinu svého objemu ukrývá pod povrchem moderní sídlo v britském hrabství Cheshire. Při pohledu z ptačí perspektivy jeho přítomnost na pozemku prozrazují pouze dvě podlaží tyčící se nad okolní zelenou plochou. V ní vykroužené velké světlíky dávají tušit, že cosi se patrně ukrývá ještě pod zemí.

Foto: Profimedia.cz

Dům je pod povrch pozemku, na kterém stojí, zanořen jako ponorka.

Článek

O tom, že sídlo nazvané Stepping stones není rozhodně takové, jakým se zdá, svědčí skutečnost, že opravdu podzemní patro má pouze jediné. To, jež se jeví být též pod zemí, je poctivě vzato vlastně přízemní. Jeho střecha je ale pokrytá pěstěným trávníkem a propojená s okolním povrchem pozemku tak dokonale, že při pohledu z větší dálky si toho člověk ani nevšimne.

To, co se tyčí jako v jistém smyslu věž nad okolí, je tedy první a druhé patro domu.

Foto: Profimedia.cz

Šestice světlíků dala domu jméno. Připomínají kamenné stepy používané na zahradách - anglicky stepping stones.

Budovu lemují jasné, čistě bílé linie, které doplňují kruhové útvary, jako například šestici světlíků, jejichž světlo dopadá až do nejspodnějšího podlaží a které také daly sídlu jméno. Připomínají totiž nášlapné kameny v zahradě, jimž se v angličtině říká právě Stepping stones.

V těsném sousedství, prakticky hned před okny, dům doplňuje fotbalové hřiště, v chráněnější části dvora je basketbalový koš, v interiéru je možné objevit dlouhý krytý bazén, ovšem i plochu pro hru kriketu, badmintonu atd. O tom, že majitelé domu prostě holdují všemožným sportům, není pochyb.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní společenská zóna je v přízemí domu.

Foto: Profimedia.cz

V přízemí jsou hned dvě posezení se dvěma velkými sedacími soupravami.

Majitelé, jak uvádí britský server Daily Mail, se ovšem před pěti lety odstěhovali do Austrálie a od té doby dům pronajímali. Nyní se ale rozhodli od svého sídla odstřihnout definitivně a nabídli je k prodeji. Za 3,95 milionu liber, tj. za 113,7 milionu korun.

Foto: Profimedia.cz

Interiér je zařízen ve světlých barvách, s čistě bílou výmalbou, která rezonuje i s barvou fasád domu.

Manželé Steve a Clair jsou také těmi, kdo dům navrhl. Na pozemku původně totiž stál pouze zchátralý bungalov. Nechali jej strhnout a vymysleli si dům, který je velice ojedinělý.

Dům si přitom navrhovali sami pro sebe, aby v něm žili a především - aby se v něm bavili, nejlépe společně se svými přáteli.

Foto: Profimedia.cz

Díky světlíkům a světelným šachtám je spousta světla i v suterénu domu.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní sportovní místnost domu s galerií v přízemí

V suterénu domu se rozhodli propojit klidovou zónu vyhrazenou pro hosty, je zde plavecký bazén s vířivkou, tělocvična, menší bar a trojice pokojů, z nichž každý doprovází koupelna se sprchovým koutem a toaletou.

V přízemí domu, které je nejrozlehlejší, je kuchyň s navazující jídelní zónou, ale také galerie nad tělocvičnou v suterénu, dvorek, knihovna, nejrůznější místnosti vyhrazené pro technické zázemí domu a garáž.

Zatímco tato dvě podlaží jsou propojena točitým schodištěm, s dalšími dvěma podlažími je přízemí propojeno schodištěm vepsaným do šachty se čtvercovým půdorysem.

Foto: Profimedia.cz

V domě je krytý bazén

V prvním patře jsou další dvě ložnice, z nichž jedna má opět svou vlastní malou koupelnu, v nejvyšším podlaží je pak ložnice majitelů, kterou rovněž doplňuje jen malá koupelna zařízená toaletou a sprchovým koutem.

Foto: Profimedia.cz

Půdorysy domu

Může se vám hodit na Seznamu:

Anketa

Líbí se vám netradičně řešené domy?
Ano, to mám rád/a
76,3 %
Obecně říci neumím. Záleží na konkrétní stavbě
10,2 %
Ne, mám rád/a ty tradiční
13,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 59 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám