Hlavní obsah
Vchod do domu je v místě spojení přední a zadní části. Foto: Sandell Sandberg (10x)

Moderní rodinný dům se otevřeně hlásí k severským tradicím

Pozornost internetových médií zabývajících se architekturou v posledních dnech vzbuzuje na první pohled nenápadně vyhlížející domek, který pro developerský projekt Wiklands Backe v přímořské vesnici Kivik na jihu Švédska navrhlo studio Sandell Sandberg. Jeho dominantním prvkem je krb na pevné palivo umístěný uprostřed hlavní obytné místnosti domu uvnitř velké betonové kostky.

Vchod do domu je v místě spojení přední a zadní části. Foto: Sandell Sandberg (10x)
Moderní rodinný dům se otevřeně hlásí k severským tradicím

Dům má obytnou plochu 140 m2 a charakteristická je pro něj strmá sedlová střecha, která podle místních regulí musí mít sklon 45°. Jednotný prostor obývací části dosahuje až pod střechu, dům je tedy bez půdy. To, co může působit velmi moderně a nevšedně, je ve skutečnosti ukázkou tradiční severské architektury. Milovníkům severských příběhů se jistě vybaví staré medovinové síně s centrálním ohništěm. Právě tak je pojat společný prostor rodinného domu, v němž je kromě obývací zóny umístěna ještě kuchyň a v loftu nad ní studovna.

Dominantou společenského prostoru domu je bezesporu betonová kostka s krbem.

Foto: Sandell Sandberg (11x)

Krb je oboustraně prosklený, takže se jeho plameny budou moci kochat nejne lidé sedící v zadní části obývacího prostoru, ale i ti, kdo budou blíže kuchyni.

Foto: Sandell Sandberg (11x)

Kuchyň je zařízena bílými skříňkami a pracovní plochou z bílého mramoru.

Foto: Sandell Sandberg (11x)

Soukromé pokoje a koupelna s toaletou jsou v zadní části domu, která je odlišena z vnějšku tak důkladně, že ji lze při nepozorném pohledu považovat za další dům, který je na první pouze velmi těsně přilepený. Zatímco přední část je obložena ručně vyráběnými dánskými lícovými cihlami, zadní sekce domu má stěny obkládané černě natřenou borovicí a střechu ze šedého pozinkovaného plechu.

Stavba má přední společenskou a zadní soukromou část tak výrazně oddělené, že se při letmém pohledu může zdát, že jde o dva domy.

Foto: Sandell Sandberg (11x)

K domu patří i garáž (v popředí).

Foto: Sandell Sandberg (11x)

Do domu se vstupuje v místě spojení obou jeho částí, naproti vchodu leží koupelna s toaletou a vedle nich ložnice rodičů. Po schodech vzhůru vede cesta ke dvěma pokojům dětí a na již zmiňovaný loft se studovnou.

Zadní část domu má dvě podlaží spojená schodištěm, na nějž se vstupuje přímo naproti vchodu.

Foto: Sandell Sandberg (11x)

Koupelna je obložena čtvercovými dlaždicemi bledě modré barvy orientovanými na koso.

Foto: Sandell Sandberg (11x)

Studovna nad kuchyní nabízí pěkný výhled na společenskou místnost.

Foto: Sandell Sandberg (11x)

Interiér působí velice vzdušným, lehkým dojmem, laděn je do moderní bílé barvy. Jedinou výjimku představují se svým bledě modrým odstínem obklady koupelny. Bílá je nejen malba všude na zdech, ale také skříňky v kuchyni, mramorová pracovní plocha a zábradlí studovny. Tomu odpovídá i volba dřevěných podlah, které jsou ze světlého borového dřeva. V kostce z přiznaného betonu, je uložen nejen železný krb, ale i zásoby dřeva.

Plán dispozice domu. Vlevo je přízemí, vpravo první patro.

Foto: Sandell Sandberg (11x)

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků