Hlavní obsah

Moderní police nabízejí bohaté využití

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderní police jsou jednoduché a snadno se přenášejí. Stávají se důležitým designovým prvkem místnosti. Navíc existuje spousta možností, jak je využít.

Foto: HANÁK

Otevřené a zavřené vertikální police (dýha palisandr) na stěně svým seskládáním připomínají mrakodrapy.

Článek

Mohou nahradit třeba knihovnu a podobně jako paraván rozdělí pokoj. Jednoduché poličky nebo policové moduly zavěsíme na zeď, z policových dílů seskládáme úložnou skříň do obývacího pokoje. Při využití polic se fantazii meze nekladou.

Nekonečné varianty

Policové systémy sestavujeme jako stavebnici, často bez použití nářadí. Moduly nabízejí různé varianty úložných prostor složených z uzavíratelných a otevřených skříněk. Snadno se rozebírají, stojí-li volně v prostoru, není problém je přemístit.

Foto: TCHIBO

Policový díl lze spojit s dalšími a poslouží k přehrazení místnosti. Nožky lze odejmout. Cena 1290 Kč.

Některé policové stěny mají posuvné dveře, které překrývají jejich různé části podle aktuálních potřeb. Upevníme-li moduly na stěnové kolejnice, můžeme přesunovat celý systém nebo jeho díly po zdi.

Foto: KONSEPTI

Designový úložný systém Randomito.

Nižší policové moduly nahradí knihovničku, komodu na oblečení či hračky nebo noční stolek. Rohové police položené na sebe vytvoří skříňku, která šetří prostor v malých pokojích.

Foto: ZACK

Nenápadná koupelnová polička Civio z mléčného skla – neuvidíme na ní šmouhy od zaschlých kapek. Cena 1565 Kč.

Policová stěna zastane ve větší místnosti roli dělicí příčky propouštějící světlo. Ze všech stran vypadá stejně, ovšem záleží také na tom, co do ní umístíme (např. knihy stavíme či pokládáme proti sobě tak, aby z každé strany byly vidět jejich hřbety).

Foto: IKEA

Dvě varianty téhož — policový díl pro vnější i vnitřní použití je opatřen gumovými nožičkami, které chrání podlahu před poškrábáním. Díly můžeme skládat a získat tak více úložného prostoru. Cena 229 Kč/policový díl.

Foto: IKEA

Zde vidíme venkovní využití daného policového dílu. Cena 229 Kč/policový díl.

Věci na policích nemusejí být uložené volně. Schováme je do proutěných košů, ozdobných krabic, transparentních či barevných boxů. Alespoň se na ně nebude prášit.

Foto: IKEA

Ratanová police na časopisy. Cena 349 Kč.

Police z látky i dřeva

Mezi cenově dostupnější patří police hliníkové a z tvrzeného plastu. Jsou nerozbitné, bezúdržbové, uplatní se v dětských pokojích i v koupelnách. V nabídce trhu ale figurují další materiály – ocel, sklo, dřevo, nechybí karton nebo ratan. Výrobci se nevyhýbají ani kombinacím materiálů.

Foto: IKEA

Nástěnný policový díl z dřevovláknité desky a oceli vypadá jako žebřík. Cena 1990 Kč.

Do malých místností se opticky hodí poličky z průhledného skla, zrcadlové policové moduly a rohové police. Do větších místností instalujeme bytelné pospojované policové díly z materiálu, z něhož je vyroben ostatní nábytek (např. dýha, dřevotříska, masiv, sklo a kov).

Police může být vyrobena z pevné hrubší textilie, vypadá jako závěsný vak. Vejdou se do něho knihy, oblečení a psací potřeby.

Hra na stěně

Jednotlivé policové díly i běžné police nemusíme umísťovat na stěnu do přísných řad, kreativní rozvěšení oživí interiér.

Foto: IKEA

Policový díl vhodný do obývacího pokoje. Nábytek můžeme použít k rozdělení místnosti, vypadá stejně ze všech stran. Cena 1990 Kč.

Foto: IKEA

Má-li police stejnou barvu jako stěna, vyniknou předměty na ní uložené.

Úzké policové skříňky seskládané do různých výšek vytvoří siluetu mrakodrapů. Poličky různých délek vytvoří geometrické obrazce.

Závěsné čtyřstěnné police pověsíme trochu nakřivo a na velké stěně vznikne obraz rozdováděných kostek.

Foto: IKEA

Rohový policový díl postavený v koutu ušetří místo v pokoji. Cena 998 Kč.

Police z jakéhokoli materiálu může vyniknout svým tvarem a barvou, nebo se stát díky barevnému souladu s výmalbou interiéru neviditelnou, takže vyniknou předměty na ní rozmístěné.

Police se zakulacenými rohy působí měkčeji a zejména v dětských pokojích a koupelnách jsou bezpečnější.

Foto: IKEA

Drátěnou polici snadno smontujeme i bez nářadí. Cena 949 Kč.

Uchycení

Chceme-li, aby nástěnné police opravdu vynikly, připevníme je na zeď skrytým kováním.

Designové uchycení neskrýváme, polici zavěsíme na ozdobné háčky, uplatníme také tzv. úchytné zdobné klipy.

Kolejnice na stěně umožní stanovit vzdálenost mezi jednotlivými policemi podle vlastní potřeby a míry zatížení jednotlivých regálů.

Klasické konzoly se uchycují delším ramenem k povrchu stěny a na jejich kratším rameni spočívá sama polička.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám