Hlavní obsah

Cena Stanislava Libenského představuje doplňky do bytu od mladých sklářů

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ty nejlepší interiérové kousky ze skla se setkaly v prestižní soutěži Cena Stanislava Libenského, která oceňuje práci mladých sklářů. Česká sklářská díla se v této soutěži ocitají v mezinárodní konkurenci. Snahou dnešních tvůrců je vykouzlit prostřednictvím originálních kousků nevšední atmosféru v běžném interiéru.

Foto: Pražká galerie českého skla

Zleva: mísa s názvem Mák od Ryoko Watanabové a váza od Sung Hoon Parka jménem Ve stádiu larvy.

Článek

V soutěži mladých sklářů získala první cenu Ieva Voroneckyteová z Litvy. Její dílo Bite That vychází z formy klasické ruční zbraně - boxeru. Kovový objekt doplňují skleněné prvky v podobě zubů.

Vítězka Ceny Stanislava Libenského získala třítýdenní studijní pobyt na známé prestižní americké Pilchuck Glass School.

Foto: Pražská galerie českého skla

Vítězné dílo vytvořila Ieva Voroneckytová. Nese název Kousni si. Prostřený stůl od Kateřiny Eršilové se jmenuje Prostřeno.

Druhou cenu udělila sklárna Ajeto Terese William Waenerlundové ze Švédska za dílo Florence Table, výherkyně získala možnost týdenní stáže v tuzemské sklářské dílně. Autorka zaujala vyhořelou skleněnou látkou na stolku, která vyvolává dojem rozpadu.

Foto: Pražká galerie českého skla

Zleva: Terese William Waenerlundová vytvořila stůl Florencie a Threaded Bottle s poháry od Toma Zogase.

Na třetím místě se umístila česká sklářská výtvarnice Veronika Reková s dílem Čistá krev.

”Je třeba podporovat mladé umělce, a to především ve sklářské oblasti, která má v českých zemích takovou tradici. Cenou Stanislava Libenského chceme nejen uctít památku tohoto špičkového českého skláře, ale také motivovat mladé umělce v jejich dalším působení v oblasti skla,“ uvedla Kateřina Čapková, ředitelka Pražské galerie českého skla.

Foto: Pražká galerie českého skla

Atypická objekt od Veroniky Rekové nese název Čistá krev.

Soutěž je unikátní možností, jak prozkoumat mezinárodní sklářské trendy. Letos se totiž přihlásili i mladí tvůrci například z Austrálie, Bulharska, Kostariky, Maďarska, Íránu, Japonska, Litvy, Polska, Slovenska, Slovinska, Turecka aj. Celkem se do soutěže přihlásilo přes třicet sklářských škol z celého světa.

V soutěži se objevily i dekorativní světelné skleněné objekty, které ke sklářskému umění neodmyslitelně patří. Osvětlovací sklo je totiž důležitým odvětvím sklářského průmyslu.

Foto: Pražká galerie českého skla

Nevšední světelné objekty ze skla od Ireny Czepcové s názvem blikající vzor a stíny skla od Kristinay Levénové.

Soutěž je určena mladým umělcům z celého světa, absolventům bakalářského nebo magisterského studia, kteří ve své závěrečné práci použijí sklo. Hlavním pořadatelem soutěže je Pražská galerie českého skla.

I letos jsou vítězná díla k vidění v Praze, z celkového počtu 71 přihlášek porota vybrala zhruba padesátku vystavujících. Výstavu hostí Letohrádek královny Anny na Pražském hradě do 1. 12. 2013. Otevřeno je denně od 10 do 18 hod.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám