Hlavní obsah

Moderní dům nenápadně skryli mezi vzrostlými stromy

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderní dům, jenž přirozeně zapadá do okolní krajiny na okraji městečka Knutsford v britském hrabství Cheshire, navrhli architekti studia Nicolas Tye Architects svým klientům, kteří měli pro tuto příležitost připravený pozemek s bujnou a plně vzrostlou zelení. Ta hraje i navzdory nemalému objemu stavby na parcele stále prim.

Foto: Nicolas Tye Architects (9x)

Architekti dům rozdělili do dvou částí, aby opticky zmenšili jeho objem.

Článek

Patrový dům obložený dřevem červeného cedru zaujme na první pohled jednoduchostí a čistotou svých linií.

Architekti záměrně zvolili prosté lineární tvary, na nichž oko diváka nikde nezadrhne. Po stavbě tak jen sklouzne a dále se věnuje prohlížení přírody, než objektu samotného. Tomuto záměru je podřízen i takový detail, jako jsou zapuštěné okapy a skryté svody dešťové vody.

Foto: Nicolas Tye Architects

Část domu určená pro relaxaci je orientovaná kolmo k hlavní budově. Vznikl tím dvůr s bazénem.

Foto: Nicolas Tye Architects

Z druhé strany domu je umístěno zastřešené stání pro automobily.

Architekti navrhli venkovský dům jako ryze moderní stavbu odpovídající potřebám rodiny klienta a vyhovující i nárokům na udržitelnost a šetrné zacházení s energiemi. Proto se pod obklady z přírodního dřeva, které dokáže dlouhodobě vzdorovat vlivům počasí, hnilobě i škůdcům, skrývá silná vrstva izolačního materiálu, jímž jsou desky z dřevěného vlákna.

Dům je díky tomu dobře tepelně izolovaný a zároveň prodyšný. Vysoké izolační schopnosti mají i skla hluboko zapuštěných oken. Ta jsou rozvržena tak, aby do interiéru přivedla maximum denního světla, ovšem zároveň jej v letních dnech nepřehřívala.

Foto: Nicolas Tye Architects

Kuchyň s jídelnou jsou v centárlní části přízemí domu.

Foto: Nicolas Tye Architects

Zatímco z exteriéru je dům obložen dřevm, v interiéru je na mnoha místech střídají různé varianty kamene.

Interiér domu, který má celkovou plochu podlah 350 m2, je vyhřívaný podlahovým topením, které je připojeno k plynovému kondenzačnímu kotli.

Samotné uspořádání domu je tradiční - přízemí funguje jako společenská zóna rodiny, v jejímž centru je umístěna kuchyň s jídelnou. Na protilehlých koncích dlouhého obdélníkového půdorysu je dvojice posezení sloužící jako obývací pokoje.

Foto: Nicolas Tye Architects

V přízemí domu nás zaujalo řešení krbu.

Po schodech vzhůru se vystupuje do ryze soukromého prostředí, kde je hlavní ložnice rodičů s vlastní koupelnou, šatnou a verandou. Dále hostinský pokoj doplněný rovněž vlastní koupelnou a trojice pokojů dělících se o jednu společnou koupelnu.

Foto: Nicolas Tye Architects

Před ložnicí je ještě malá veranda.

Foto: Nicolas Tye Architects

K ložnici rodičů a k hostinskému pokoji přiléhá koupelna. Dětské pokoje se dělí o koupelnu společnou.

Aby se objem domu alespoň vizuálně zmenšil, rozhodli se z něj architekti zcela vyjmout relaxační část a postavili ji kolmo k domu jako druhou samostatnou přízemní budovu.

Vzniklo tím nádvoří, kde je bazén a spousta místa pro společně trávené chvíle. Právě v menší budově je k tomuto účelu vytvořena druhá kuchyň, již z jedné strany doplňuje jídelna a ze druhé herna.

Foto: Nicolas Tye Architects

Uspořádání domu. Přízemí je v horní části, pod ním je poschodí, napravo je uspořádání druhé stavby.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám