Hlavní obsah

Moderní domácnost nemusí být ani černá, ani šedá, ale antracitová

Mít interiér zařízený čistě černými, nebo naopak šedými prvky je v současné době již poměrně běžné. Zatímco první barva na sebe upoutává pozornost, druhá naopak působí spíše tlumivě. Antracitová je rozumným kompromisem tam, kde je třeba dodat temný tón, aniž by však příliš okatě křičel.

Foto: Asko - Nábytek

Větší obývací pokoj si v moderním stylu přímo říká o nějaké zvýraznění. Proč mu tedy nedopřát například antracitovou sedací soupravu?

Článek

Detaily v antracitové barvě upoutají na každém místě v domácnosti a v každé místnosti. Stačí si s nimi umět trochu pohrát.

Začít lze už vstupními dveřmi, které na každém domě zajímavě vyniknou, pokračovat lze zajímavými detaily v předsíni či vstupní hale. Zde už může zaujmout i interiérové dveřní kování v téže barvě a třeba i v provedení napodobujícím drásané dřevo, což působí velice elegantně a zároveň je příjemné na dotyk.

S kováním je pak samozřejmě možné sladit i barvu zárubně, eventuálně lze vše doladit ještě vyvedením i orámováním samotného dveřního křídla v antracitové barvě.

V antracitové barvě je pak možné mít i jednotlivé kusy nábytku v různých místnostech, obývacím pokojem počínaje, přes kuchyň až do koupelny. Právě ve dvou posledně jmenovaných místnostech se právě antracitová uplatňuje v posledních letech velmi často. Zatímco někdo volí v této barvě nábytek, jinému se zalíbí jen jednotlivé prvky a detaily. V kuchyni to mohou být drobné spotřebiče, v koupelně pak baterie nebo sanitární keramika.

Zejména v menších bytech je ovšem dobré s většími kusy nábytku v tmavé antracitové barvě zacházet velice obezřetně. Hrozí tu riziko, že by mohly interiér opticky zmenšovat. I zde je ale řešení, jak dát zajímavé barvě antracitu prostor - volíme opět pouze jen menší kusy, nebo rovnou detaily, například v podobě stojací lampy či úložných boxů, s nimiž lze pak hezky sladit i rámečky k vypínačům.

Anketa

Líbí se vám antracitová barva?
Ano, ta je velmi pěkná!
73,1 %
Docela ano.
6,9 %
Neumím ji odlišit. Připadá mi někdy jako černá, jindy jako šedivá.
5 %
Moc ne.
3,2 %
Ne, to není moje oblíbená barva.
11,8 %
Celkem hlasovalo 2619 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám