Hlavní obsah

Moderní čtyřpodlažní vila jako zelená oáza

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nizozemské architektonické studio MVRDV ve spolupráci s ateliérem Van Boven Architecten navrhlo malou kancelářskou a obytnou budovu na rohu pozemku u řeky Dommel v nizozemské obci Sint-Michielsgestel. Její exteriér architekti pokryli různými rostlinami a vytvořili tak koncept budovy s výraznými přírodními prvky.

Foto: Archiv studia MVRDV

Stavba má mít moderní podobu, ale je inspirována sepětím s přírodou.

Článek

Architekti podle webu Designboom chtějí pro tuto obec vytvořit významný projekt, jenž také zapadne do okolního prostředí. Podle jejich přesvědčení nastal čas pokrývat střechy a výškové fasády zelení. Právě rostliny a stromy podle nich mohou pomoci vyrovnat emise CO2 a v důsledku tak ochlazovat města.

Foto: Archiv studia MVRDV

Bytový dům se nachází v celkem všední zástavbě.

Foto: Archiv studia MVRDV

Interiéry jsou plné světla a mají jim dominovat přírodní materiály.

Dům má vyrůst v roce 2020 na jižním okraji vesnice a na první pohled připomíná většinu moderních budov ve městě.

Bude nicméně doslova obložen květináči, které zdařile doladí a oživí fasádu stavby.

Obyvatelům se tak naskytnou působivé výhledy do zeleně, budou si rovněž moci užívat pobyt na čerstvém vzduchu na prostorných terasách. Ty jsou navržené v různé hloubce a také jejich okraje mají lemovat obří květináče s rozličnými druhy rostlin.

Někde tak budou více zastoupené stromy, jinde nižší keře. Architekti plánují použít konkrétně například jasmíny, borovice nebo břízy. Rostlinná pokrývka pomůže stavbě splynout s bujnou krajinou nedaleké řeky, polí a stromů.

Foto: Archiv studia MVRDV

Za květináči vzniká příjemné posezení s výhledem do zeleně.

Autoři návrhu přizpůsobili skladbu rostlin a jejich umístění nejenom orientaci fasády, ale také funkci prostoru v interiéru, jenž je ukryt za nimi. Zeleň tak obyvatelům poskytne buď soukromí a stín, anebo otevřené výhledy do krajiny.

Do květináčů bude umístěn zavlažovací systém ovládaný senzorem. Ten využije zachycenou dešťovou vodu, což zaručí, že fasáda bude zelená celoročně.

Architekti vyvinuli různé prostorové moduly, jako jsou ložnice a obytné prostory navazující na zelenou fasádu. Kromě bytů mají být v budově také kanceláře. V podzemí je pak počítáno s prostorným parkovištěm.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám