Hlavní obsah
Australský Bílý dům vyhlíží do ulice velikým oknem v mohutném měděném rámu. Foto: In 2 (18x)

Mladá rodina žije v moderním domě s minimalistickým designem

Mladá rodina si vyhlédla parcelu v Beaumaris, na předměstí australského Melbourne. Na architekty ze studia In 2 se obrátila s žádostí o návrh rodinného domu, který bude dostatečně velký, aby se v něm mohla pohodlně rozrůstat. Získala dům, který na první pohled upoutá velkým obdélníkovým rámem z měděného plechu a nadčasovým designem. Jeho název zní Bílý dům, tedy White house.

Australský Bílý dům vyhlíží do ulice velikým oknem v mohutném měděném rámu. Foto: In 2 (18x)
Mladá rodina žije v moderním domě s minimalistickým designem

Přáním zadavatelů bylo mít dům s nadčasovým vzhledem a vyhovující všem estetickým měřítkům. Zároveň měl být pokud možno navržen jako bezúdržbový a měl umožňovat přirozené, zcela automatické propojení mezi interiérem a exteriérem, obzvláště pak vzhledem k přilehlému bazénu.

Okna ložnice a obývacího pokoje měla směřovat do parku a garáž pro několik vozů umístěná v suterénu měla mít svůj vlastní vjezd.

Dům upoutá na první pohled svým nezvyklým, ovšem elegantním vzhledem.

Foto: In 2

Vstup do domu je směrován do klidnější ulice.

Foto: In 2

Architekti se pustili do příprav návrhu pro takto pečlivě formulovanou zakázku. Jednou z charakteristik domu, které byly dány od samého začátku, byla volba materiálů.

Stavba, která za své zpracování získala ocenění Asociace stavebních architektů Victorie, stojí na mořském pobřeží, proto volili jen materiály schopné odolat solí a vodou prosycenému povětří.

Bazén je přirozenou součástí exteriéru domu. Architekti jej ovšem uzavřeli skleněným zábradlím, které zabraňuje náhodnému pádu malých dětí do něj.

Foto: In 2

Západní fasádu tvoří v první patře čistě bílá stěna přerušená v pravidelných intervalech úzkými okny přes celou výšku.

Foto: In 2

Pozemek o rozloze 697 m² leží na rohu dvou ulic. Architekti vchod domu orientovali do té klidnější, z rušnější ulice vede příjezdová cesta do garáže. Jedním z důvodů, proč právě tento projekt asociace architektů z australské Victorie ocenila, je způsob, jakým jeho autoři řešili interiér.

Je navržen v minimalistickém stylu, nevzbuzuje však ani v nejmenším pocit chladu a odlidštěnosti. Pro dům a jeho interiér jsou charakteristické rovné linie a pravé úhly, je z něj neustále cítit příjemná, vstřícná atmosféra, kterou si mladá moderní rodina skutečně užívá.

Kuchyň je ve vysokém bílém lesku, dominantou je dvojice kamenných ploch.

Foto: In 2

Žilkování tmavého kamene připomíná blesky za temné noci.

Foto: In 2

Kromě mohutného obdélníkového měděného rámu, jímž dům vyhlíží do jedné z ulic, zaujme diváka i svou západní fasádou, která je v prvním patře tvořena čistě bílou stěnou. Tu v pravidelných intervalech přerušují úzká okna dosahující přes celou její výšku.

Společenský prostor od jídelny odděluje televizní stěna.

Foto: In 2

Obývací pokoj v klidovější části přízemí nad garáží.

Foto: In 2

V interiéru pak zaujme elegantní skulpturální točité schodiště a především pak kuchyně, jejíž na zakázku vyráběné úložné prostory jsou ve vysokém bílém lesku.

Slouží jako důstojné pozadí pracovní desce a panelu za pracovní plochou z černého kamene s výrazným šedobílým žilkováním.

Obě nadzemní podlaží propojuje ladné točité schodiště.

Foto: In 2

Interiér je navržen v minimalistickém stylu.

Foto: In 2

Dům je rozčleněn tradičním způsobem podle podlaží na denní a noční zónu. V přízemí, které slouží ke společnému každodennímu životu rodiny, je velký propojený prostor tvořený kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem odděleným televizní stěnou.

V části směřující do ulice, nad vjezdem do garáže, je pak ještě jeden separovaný společenský pokoj a studovna, směrem do zahrady je pak tělocvična se saunou.

Také umyvadla v koupelně jsou zasezena v kameni, který divák zná z kuchyňské pracovní plochy.

Foto: In 2

V koupelně rodičů je soliterní vana umístěná v samém středu.

Foto: In 2

Horní patro je rozčleněno do dvou částí, kde severní křídlo nad garáží mají vyhrazeno rodiče. Tam je jejich ložnice s přilehlou koupelnou a šatnou.

Druhou část, nad společenskou zónou v přízemí, tvoří trojice dětských pokojů, každý má svou vlastní šatnu a dělí se o společnou koupelnu.

Ložnice rodičů je propojena s vlastní koupelnou.

Foto: In 2

Umyvadla dětí jsou zasazena v inverzním provedení kamenné desky.

Foto: In 2

V suterénu je kromě zmiňované garáže s dílnou ještě technické zázemí, sklad a také vinný sklep.

Dispozice suterénu.

Foto: In 2

Přízemí

Foto: In 2

První patro

Foto: In 2

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Související články

Výběr článků