Hlavní obsah

Mladá rodina vybírala byt podle oblíbené lokality

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladá rodina hledala byt v lokalitě, kterou si zamilovala. V omezené nabídce našla částečně podkrovní byt na nároží domu v Praze-Holešovicích s nádherným výhledem na Stromovku a celou Trojskou kotlinu. Místnosti v podkroví původně sloužily jako hostinské pokoje a patřily k bytu majitele domu situovaného o patro níže.

Foto: Karolína Matušková a časopis Bydlení mezi panely

Kuchyňský kout je doplněn monumentálním kuchyňským ostrůvkem z masivní dubové spárovky.

Článek

„Předchozí majitel propojil několik pokojů, domovní chodbu a část půdy v obytnou jednotku s velmi atypickou rohovou dispozicí, u které nebylo zcela jisté, jestli dokáže splnit požadavky na bydlení nových vlastníků. Spolupráce s architekty byla tedy nasnadě,” konstatuje architektka Veronika Kommová ze studia Collarch.

„Úpravy bytu se soustředily na maximální využití složité dispozice tak, aby působila vzdušně a přehledně. Vestavný nábytek, použitý zde v hojné míře, využívá nepravidelností dispozice a tvaruje jednotlivé části bytu. Umístění kuchyně, knihovny, prádelny nebo průchozí šatny tak působí přirozeně, intuitivně,” doplňuje architekt Ondřej Janků.

Kuchyňský kout je doplněn monumentálním kuchyňským ostrůvkem z masivní dubové spárovky. Jeho minimalistické provedení a nepravidelný tvar evokují umělecké, sochařské dílo umístěné v prostoru galerie. Jedná se však o velmi praktické rozšíření kuchyňské linky, kombinované s barovým, snídaňovým pultem.

Obývací pokoj s kuchyní je doplněn plynovým krbem. Moderní minimalistické provedení krbu, který je spíše součástí stěny než samostatným tělesem, je zakončeno kontrastujícím rustikálním prvkem: letitý, kartáčovaný smrkový trám odkazující k archetypu krbového ohniště v domě.

Úžasný výhled na Prahu

Část půdy, která byla dříve využita jen jako komora, je dodatečně zateplena a doplněna velkým ateliérovým oknem. Vzniká příjemný, plnohodnotný pokoj s úžasným výhledem na Prahu.

Foto: Karolína Matušková a časopis Bydlení mezi panely

Upravený půdní prostor nabízí krásné výhledy na Prahu.

Prostorná průchozí šatna umožňuje otevřené uspořádání bytu s „obíhačkou” okolo centrálního komínového tělesa s krbem, stejně jako uzavřené uspořádání, kdy se šatna s ložnicí rodičů oddělí pomocí dvojice posuvných dveří jako soukromá část bytu.

Zatímco byt ve vlastnictví investorů prošel kompletní přestavbou, společné části domu včetně fasády a oken ještě na rekonstrukci čekají. V interiéru bytu se tak setkávají nové, precizně provedené truhlářské prvky s původními omlácenými rámy a parapety špaletových oken a vytvářejí zajímavé napětí mezi současností a historií domu.

Rekonstrukce bytu v objektu, který je kulturní památkou

Bydlení

I přes komplikovaný tvar a nesourodost jednotlivých místností bytu se architektům podařilo na 100 m2 navrhnout a postavit dobře využitelný byt 3+kk se samostatným dětským pokojem, ložnicí rodičů s přilehlou šatnou, obývacím pokojem s prostornou kuchyní a krbem, koupelnou se sprchou i vanou.

Zároveň všechny původní chodby v bytě dostaly svou specifickou náplň, ať už se jedná o průchozí knihovnu, šatnu, nebo prádelnu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám