Hlavní obsah

Minimalistická stavba se srubovými prvky, i tak může vypadat domov

Kopcovitá krajina na sever od Brna inspirovala majitele pozemku na okraji menšího městečka ke stavbě netradičně pojatého domu s využitím srubové konstrukce z kulatiny a přírodního kamene.

Foto: www.mujdum.cz

Pohled z jižní strany. Díky svažitosti terénu dům spočívá na masivním soklu s přizdívkou ze štípaného kamene, výtvarný koncept je založen na kontrastu hladkých bílých ploch a srubové kulatiny.

Článek

Parcelu si budoucí stavebníci vybrali kvůli krásné poloze na svahu s výhledem do volné krajiny. V obci končí silnice, přitom veškeré zázemí města včetně škol a služeb jsou nadosah.

Foto: www.mujdum.cz

Z terasy se sestupuje na zahradu po venkovním schodišti obloženém kamennými dlaždicemi.

„Měli jsme představu přízemního bungalovu, hledali jsme originální architekturu nad rámec standardních staveb. Líbí se nám dřevo v hrubé přírodní formě, struktura i vůně materiálu a také příjemné klima, které v dřevostavbách panuje. Byli jsme prvními stavebníky v této lokalitě, nová zástavba tu nebyla omezena žádnou regulací, a tak přízemní dřevostavbě s plochou střechou nestálo nic v cestě. Znali jsme práce Aleše Říhy, takže i volba architekta byla jednoznačná,“ říká na úvod majitel domu.

Foto: www.mujdum.cz

Severovýchodní nároží domu je roubené z přesných klád průměru 31–33 cm, rohový spoj z kulatiny je výrazným detailem stavby.

„Naším požadavkem bylo komfortní bydlení pro rodinu s dětmi, moderní design spojený s veškerým potřebným zázemím. Nechtěli jsme se v místnostech cítit stísněně, podcenit úložné prostory ani výběr materiálů.“

Foto: www.mujdum.cz

Na zpevněnou plochu v úrovni trávníku v budoucnu možná naváže venkovní bazén.

Vzdálenost mezi střední Evropou a kanadskou divočinou, domovinou srubů, je veliká, a to nejen co do počtu kilometrů. Vzhledem k rázu krajiny se stavebník na doporučení projektanta rozhodl pro kombinaci standardní zděné technologie a konstrukce z kulatiny.

Foto: www.mujdum.cz

Severovýchodní a jihozápadní nároží dispozice tvoří roubené stěny z trámů o průměru cca 31–33 cm, na ně navazuje obvodové zdivo z Porothermu, veškeré vnitřní příčky jsou rovněž zděné.

Foto: www.mujdum.cz

Na míru vyrobený skříňový prvek z dubového dřeva rozděluje halu na vstupní část a ústřední komunikační prostor. Zajímavou součástí interiéru je originální systém umělého osvětlení. Reflektory i závěsná svítidla jsou osazeny na stropních kolejničkách.

Stabilitu roubených stěn zajišťují svislé ocelové tyče procházející stěnou na celou výšku. Neobvyklé spojení dodává stavbě neopakovatelný výraz, zdivo přináší stabilitu a nenáročný provoz domácnosti, dřevo přírodní vyznění, zemitou atmosféru a příjemné klimatické vlastnosti.

Interiér se v létě nepřehřívá a v zimě nevychladne, dřevěné stěny mají požadované tepelněizolační schopnosti.

Foto: www.mujdum.cz

Společný obývací prostor má podlahu ve dvou úrovních – zvýšená „kuchyňská“ část navazuje na vstup a halu, snížená část s dřevěnou mozaikou navazuje na krytou terasu, roubená stěna vytváří zajímavý plastický efekt a znatelně zpříjemňuje vnitřní klima.

Dům je umístěn v horní části jižního svahu a přiléhá k západní hranici parcely, lemované příjezdovou cestou. Půdorys vychází z tvaru L, ve vnitřním nároží se nachází chráněná terasa s výhledem do zahrady a do krajiny.

Prostorná centrální hala tvoří komunikační bod spojující dva provozní celky.

Foto: www.mujdum.cz

Kuchyňská linka se skládá ze samostatného varného centra, navrženého jako výtvarný akcent, a skříňové sestavy vestavěné ke stěně. Kompaktní tvary dávají vyniknout kresbě pečlivě vybrané dubové dýhy.

Ložnicové křídlo se sociálním a technickým zázemím a třemi pokoji přiléhá k ulici, na severní straně na něj navazuje kryté stání pro dva automobily, dětský pokoj a pracovna mají okna na jih.

Foto: www.mujdum.cz

Poloha na rozhraní podlahy kuchyně a obývacího pokoje umožňuje využívat jej zároveň jako klasický jídelní stůl i jako barový pult.

Společný obývací prostor s kuchyní, jídelnou a sezením je orientován do zahrady a prostřednictvím jižní prosklené stěny se vše propojuje s terasou, zahradou a okolní krajinou. Svažitost terénu vyrovnává na jižní straně vysoký kamenný sokl.

Foto: www.mujdum.cz

Součástí obývacího pokoje je krb s krbovou vložkou. Atypický tvar prozrazuje, že autor návrhu studoval sochařství.

Přidanou hodnotu stavby tvoří interiér, který architekt navrhl v jednotě s domem. Estetické kvality bývají v takovémto ideálním případě patrné na první pohled, ty užitné se projevují při každodenním provozu domácnosti.

Všechny prostory navzájem sjednocuje elegantní geometrický design a kvalitní přírodní materiály, které odolají opotřebení i vrtkavým módním trendům.

Foto: www.mujdum.cz

Dubová dýha, sklo a leštěný travertin sjednocují celý interiér domu, najdeme je i v koupelně, rovněž vybavené podle návrhu autora stavby.

Velkou část vybavení tvoří vestavěné nábytkové prvky. Bezfalcové dveře na celou výšku místnosti, vestavěné skříně a hladkou kuchyňskou linku oživuje dubová dýha, ozdobou haly, kuchyně a koupelny je podlaha z leštěného travertinu.

Nedílnou součástí designu je promyšlené umělé osvětlení komponované jako scéna složená z přímého a nepřímého světla.

Slovo autorů

„Cenou za originalitu byla velmi náročná realizace stavby s mnoha atypickými detaily. Napojování dřevěné a roubené konstrukce, betonování stropní desky či osazování oken k okraji stěny z kulatiny vyžadovalo promyšlené a přesné provedení. Na jedné misce vah leží přednosti dřevostavby – příjemné vnitřní klima s přirozenou vlhkostí, na druhé ale zcela nestandardní „chování“ stavby. Zatímco zděná část zůstává stabilní, dřevěná pracuje, a s touto přirozenou vlastností materiálu bylo třeba počítat.“

Foto: www.mujdum.cz

Zaujalo nás - Barový a jídelní stůl v jednom

Jídelní stůl pro 10 osob, vynesený na jediné podpoře připomínající váhu, je vyroben na míru. Industriální design klade důraz na přesnost provedení a promyšlené detaily. Poloha na rozhraní podlahy kuchyně a obývacího pokoje umožňuje využívat jej zároveň jako klasický jídelní stůl i jako barový pult.

Autoři
MgA. Aleš Říha (1975)
Vystudoval Střední uměleckoprůmyslovou školu v Uherském Hradišti a Akademii výtvarných umění v Praze, obor sochařství. Zabývá se architektonickými návrhy od studie až po realizaci v ateliéru Přibyl – Říha.
Ing. Vít Přibyl (1971)
Absolvent Střední průmyslové školy stavební a Fakulty stavební VUT Brno, partner ateliéru Přibyl – Říha.
Napište nám
Postavili jste dům nebo rekonstruovali byt a rádi byste se pochlubili? Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 335 m²

Užitná plocha: 260 m²

Konstrukce: betonové základové pasy, zdicí systém Porotherm (obvodové zdivo 44 P + D), roubené stěny z klád o průměru 31–33 cm, železobetonový monolitický strop, plochá střecha se zateplením spádovými klíny z EPS

Výplně otvorů: okna hliníková s izol. dvojskly, předokenní žaluzie na el. pohon, dveře atypické vyrobené na míru – dřevěné bezfalcové do obložkových zárubní a posuvné z tvrzeného skla

Vytápění: ústřední, plynový kotel, teplovodní podlahové vytápění + podlahové konvektory, krb s krbovou vložkou

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám