Hlavní obsah

Mezonetově navržený dům s nadčasovým interiérem

Dům se obrací hlavním průčelím na východ, směrem k panoramatickému výhledu na Prahu a břehy Vltavy. Tento „obraz za oknem“ přináší domovu jedinečnost a naplňuje obytné místnosti pozitivním nábojem.

Foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

Ze zahrady má dům výrazně dynamický tvar. Terasu orientovanou na západ překrývá výrazně přesahující nejvyšší podlaží s dětskými pokoji. Ideální místo pro posezení v klidu a ve stínu, v pozadí je vidět panorama krajiny.

Článek

První dojem hned za vstupními dveřmi je zážitek z velkorysého vnitřního prostoru, zvýrazněný množstvím světla a volnými průhledy v několika směrech. Středem domu prochází otevřená schodišťová hala, protínající stavbu po celé její výšce i hloubce.

Mezonetové uspořádání domu vychází z polohy ve svahu a snahy o přímou vazbu obytného prostoru a zahrady. Navenek se projevuje členěním, které dává velké hmotě jemnější měřítko a vytváří atraktivní architekturu.

Foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

Na úrovni vstupu na pozemek se nachází velká dvojgaráž, zádveří a technické zázemí. O půl podlaží výše je v jižní části dispozice umístěna společná obývací zóna s kuchyní, jídelnou a sezením, propojená prosklenou stěnou s terasou a zahradou. Kromě velké kuchyňské linky a jídelního stolu nechybí krb s krbovou vložkou, který se dnes stává jedním ze symbolických znaků bydlení v rodinném domě. Okna na tři světové strany zajišťují nejen dostatek světla a hezké výhledy, ale i slunce v domě po celý den.

Foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

Pohled z východní strany. Stavba šplhá do svahu, od vstupu z ulice až po nejvýše položené patro, členěna do několika částí. Eleganci kubických hmot podtrhují štíhlé rámy prosklených ploch, kombinované s dřevohliníkovými okny a tmavým obkladem.

Do zahrady – do zadní části na západní straně – lze také vyjít posuvnou prosklenou stěnou naproti schodišti. Dá se tu v klidu odpočívat na chráněné terase, stíněné přesahujícím horním podlažím. K pohodlnému provozu domácnosti přispívá malá technická místnost a WC. Druhé rameno schodiště nás vede o další polovinu podlaží výše, do soukromé zóny rodičů. Mají k dispozici vlastní šatnu a koupelnu s WC (obojí přístupné přímo z ložnice).

Foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

Kuchyň je zcela otevřena do společné obývací části i do prostoru schodiště. Linka s minimalistickým designem se skládá z nástěnné sestavy s mycí zónou, varného ostrůvku a sestavy elektrospotřebičů integrované ve stěně.

Na schodišťovou halu navazuje také další prostor, který lze užívat jako otevřenou pracovnu nebo oddělit od schodiště prosklenou či zděnou příčkou. Nejvýše položená část domu je určena dětem. Dva samostatné dětské pokoje jsou orientovány na západní stranu do zahrady, velká koupelna se dvěma umyvadly, sprchovým koutem a vanou má okno na sever.

Foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

Prostornou dětskou koupelnu zdobí italský keramický obklad Porcelaingres, dokonale napodobující přírodní travertin.

Celá dispozice je navržena s ohledem na dostatečně velkou obytnou plochu a optimální orientaci ke světovým stranám. Jak naznačuje poloha a dimenze prosklení, zvláštní důraz architekti kladli na prosvětlení interiéru a krásné výhledy, které přidávají komfortnímu bydlení další hodnotu.

Foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

Rozměrná společná obývací část prochází celým druhým podlažím od východu k západu. Díky velkému prosklení sem přicházejí sluneční paprsky od rána až do večera. Velikost zvýrazňuje masivní dubová podlaha v tmavém kouřovém odstínu.

Nedílnou součástí kvality bydlení je i stavebnětechnické provedení, které zajišťuje dlouhou životnost, příjemné klima v interiéru – tepelnou a světelnou pohodu a také úsporný a pohodlný provoz domácnosti s malými nároky na údržbu. Tento koncept vedl k volbě trvanlivých materiálů, především na přírodní bázi.

Obvodové stěny z keramických tvárnic jsou nadstandardně zatepleny kontaktním zateplovacím systémem, finální povrch tvoří probarvená organická fasádní stěrka a obklad.

Foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

Prostornou dětskou koupelnu zdobí italský keramický obklad Porcelaingres, dokonale napodobující přírodní travertin.

Fasády domu jsou trvanlivé, stálobarevné, omyvatelné a prakticky bezúdržbové. Také dřevohliníková okna patří do nejvyšší třídy kvality na našem trhu. V interiéru se z velké míry uplatňuje přírodní dřevo (podlahy a obložení schodiště z kartáčovaného dubu, dubové okenní parapety, dveře s dubovou dýhou), sklo, keramické obklady a dlažby s dezénem travertinu a v elegantní černé barvě.

Tlumená přírodní barevnost vytváří nadčasový interiér, v němž dobře vyniknou barevné doplňky, obrazy či atraktivní nábytkové „kusy“. Řešení, které bude působit příjemně i moderně mnoho let a hned tak se neomrzí.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 231,6 m²

Užitná plocha: 255,6 m²

Konstrukce: betonové základové pasy a základová deska, zdicí systém Porotherm, vnější kontaktní zateplení fasády minerální vlnou 140 mm, větraná vzduchová mezera, obklad Fundermax nebo organická probarvená stěrka, železobetonové monolitické stropy a schodiště

Výplně otvorů: okna dřevohliníková JOSKO s izolačními dvojskly, pevně zasklené plochy s izolačními dvojskly nebo trojskly a skrytými nebo štíhlými rámy, exteriérové hliníkové žaluzie JOSKO na elektrický pohon, dveře dýhované bezfalcové do obložkových zárubní (výška 2 200 mm), garážová vrata Hörmann

Vytápění: ústřední plynové, plynový kondenzační kotel, v obytných místnostech podlahové konvektory, v ostatních radiátory a topné žebříky, v koupelnách elektrické podlahové vytápění, krb s krbovou vložkou, klimatizace (v ostatních domech stavební příprava na klimatizaci)

Technické vybavení: telefonní a datové rozvody, rozvody pro centrální vysavač, domácí videotelefon, elektronické ovládání branky, elektronický zabezpečovací systém s možností napojení na PCO

Jitka Pálková, www.mujdum.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám