Hlavní obsah

Mezinárodní studentskou soutěž veletrhu Heimtextil vyhrál designér Václav Mlynář

Novinky, tnk

Mladý designér Václav Mlynář se stal vítězem studentské soutěže „Young Contract Creations Award: Upholstery 2011 nejvýznamnějšího mezinárodního textilního veletrhu Heimtextil. Student VŠUP Praha zvítězil s návrhem s názvem „YGO“. Ten slouží jako multifunkční hračka pro děti.

Článek

Součástí doprovodného programu mezinárodního textilního veletrhu Heimtextil ve Frankfurtu nad Mohanem je už tradičně studentská soutěž Young Contract Creations Award: Upholstery 2011. Letošní vítěz Václav Mlynář je studentem 3. ročníku na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze a studuje Ateliér design výrobků.

Vítězným návrhem českého designéra Ygo je dětský nábytek. Jeho předností je jeho multifunkčnost. Jednoduchým přetočením funguje jako houpací kůň pro jednoho, houpačka pro dva nebo vesmírná loď či prolézačka.

Designér se inspiroval mimozemskou civilizací

Houpadlo svým tvarem designérovi připomínalo kosmickou loď, a když se převrátilo, tak mimozemšťana. Chtěl, aby název korespondoval s houpadlem i vizuálně. Proto nakonec vznikl název „YGO“.

Inspirace mimozemskou civilizací hrála roli i při výběru látky pro návrh. "Zelenou barvu mám rád a pro mého mimozemšťana mi přišla ideální," řekl Mlynář.

"Inspiraci jsem hledal u různých polohovatelných, multifunkčních kusů nábytku, převážně z 60. let. Konkrétně mě nejvíc ovlivnil Verner Panton a jeho multifunkční nábytek Living Tower," sdělil Mlynář.

S finálním prototypem designérovi pomáhal čalouník, kterému nedělala potíž práce ani s poměrně tuhou koženkou.

Mlynář uspěl v konkurenci studentů z Německa, Estonska, Rakouska, Polska, Slovenska, Finska a Maďarska.

Zadání studenstské soutěže

Letošní 4. ročník soutěže s mottem „sit and more“ byl zaměřen na multifunkční sedací

Letošní 4. ročník soutěže s mottem „sit and more“ byl zaměřen na multifunkční sedací nábytek pro hotely a jiné typy ubytovacích zařízení (sanatoria, lázně apod.). Tento nábytek by měl být využitelný nejen ve veřejných prostorech, ale také v bytových interiérech.

Letošní 4. ročník soutěže s mottem „sit and more“ byl zaměřen na multifunkční sedací nábytek pro hotely a jiné typy ubytovacích zařízení (sanatoria, lázně apod.). Tento nábytek by měl být využitelný nejen ve veřejných prostorech, ale také v bytových interiérech.

Letošní 4. ročník soutěže s mottem „sit and more“ byl zaměřen na multifunkční sedací nábytek pro hotely a jiné typy ubytovacích zařízení (sanatoria, lázně apod.). Tento nábytek by měl být využitelný nejen ve veřejných prostorech, ale také v bytových interiérech. Kritériem hodnocení soutěžních prací byla inovativnost tvaru, praktičnost, odolnost proti

Letošní 4. ročník soutěže s mottem „sit and more“ byl zaměřen na multifunkční sedací nábytek pro hotely a jiné typy ubytovacích zařízení (sanatoria, lázně apod.). Tento nábytek by měl být využitelný nejen ve veřejných prostorech, ale také v bytových interiérech. Kritériem hodnocení soutěžních prací byla inovativnost tvaru, praktičnost, odolnost proti opotřebení, možnost sériové výroby, bezpečnost. Soutěžící museli vzít v úvahu také

emocionální požadavky kladené na nábytek v hotelových a zdravotnických prostorech.

Veletrh Heimtextil je největší a nejvýznamnější mezinárodní veletrh bytového textilu a textilu pro veřejný sektor, úspěch českého designu je na něm vždy velkým plusem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám