Hlavní obsah

Měníte střechu? Zvolte lehkou střešní krytinu

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nespornou výhodou lehké střešní krytiny je minimální zatížení krovu, což oceníme především u dřevěných staveb či při rekonstrukci staršího domu.

Foto: Satjam (2x)

Plechová střešní taška Satjam Roof je moderní krytina. Vyniká vysokou kvalitou zpracování a nízkou hmotností, která je až 10x nižší než klasické střešní tašky.

Článek

Výběrem lehké střešní krytiny u rekonstruovaných staveb ušetříme finance, které bychom jinak dali za výměnu či posilování krovu. Minimální zatížení střešní konstrukce je vhodné také pro dřevostavby, chaty a chalupy.

Lehké střešní krytiny jsou recyklovatelné. Díky moderním technologiím, speciálním úpravám povrchů a uchycení odolají nepřízni počasí.

Foto: Prefa

Falcované šindele spojují osvědčený kosoúhelníkový tvar s moderními vlastnostmi hightech materiálu hliníku. Jde o slitinu hliníku, legovanou manganem a hořčíkem. Plech nekoroduje, drží svůj tvar, při ohybech nepraská.

Ucelené řešení
Životnost střešní krytiny ovlivňuje také kvalita celé střešní konstrukce a provedení pokrývačských prací. Důležité je správné odvětrávání střechy. Spoléháme proto na prověřené firmy nabízející kompletní střešní systémy od jednoho výrobce.

Plech hodně vydrží

Plechové krytiny jsou většinou z upravené žárově pozinkované kvalitní oceli nebo hliníku. Dokážou imitovat břidlici i dřevěné šindele. Mohou se pochlubit různorodými povrchovými úpravami (barvení, poplastování, tzv. coil coating, tj. pokrytí organickými povlaky, kamenný posyp), které zvyšují odolnost krytiny vůči vysoké teplotě a UV záření.

Foto: Prefa

Zdola nahoru jsou falcované tašky pokládány jedna přes druhou (na vazbu), na plné bednění a uchycené dvěma patentovanými příchytkami. Střecha je tak velmi odolná, není vidět žádný rušivý element - hřebík nebo příchytka.

Lisováním plechového jádra vzniká mnoho tvarů a podob střešní krytiny:

Jednoduché skládané krytiny jsou tvořeny velko- i maloformátovými taškami, které se kladou od hřebene k okapovému systému.

Foto: Lindab

Lindab SRP Click krytina se snadno montuje zaklikáváním, zaklapáváním lamel.

Falcované krytiny se bočně spojují uzavřením původně otevřené dvojité stojaté drážky (falc). Na rozdíl od krytin skládaných se pokládají opačným směrem, tedy od okapů k hřebeni.

Foto: Ruukki

Krytina Ruukki Classic se hodí i pro malé sklony střech novostaveb, nebo rekonstrukcí. Má životnost až 50 let.

Podle typu zpracování výrobci poskytují záruku na materiál 40 až 50 let, životnost střechy čítají na sto let.

Foto: Setjam

Satjam Trend šablona o 5 vlnách, 4,7 kg/m2, sklon použití od 10°.

Cena začíná na 300 Kč/m2. Minimální sklon střechy se liší typ od typu, 7°- 30° podle normy ČSN.

Foto: Lindab

Krytina Lindab Topline v povrchové úpravě Elite s 30letou zárukou je z vysoce kvalitního ocelového plechu. Krytina je profilovaná do tvaru klasických střešních tašek.

Plast je tvárný

Na střechách domů se uplatňují klasické plasty, např. Polinext napodobující klasické tašky s jednou i dvěma vlnami, dále krytiny z recyklovaného plastu i plastové krytiny propouštějící světlo. Odolné jsou především polykarbonátové a polyesterové krytiny.

Plastové šablony dokonale imitují dřevo i plech, polymetakrylátové desky rozptylující světlo do prostoru se používají k zastřešení teras a zimních zahrad.

Foto: Pama

Zastřešení zimní zahrady sklolaminátovou deskou v transparentní barvě.

Plast je prakticky nezničitelný, moderní výrobní technologie úspěšně řeší odolnost vůči žáru a UV záření.

Cena od 250 Kč/m2, záleží na typu plastu. Minimální sklon střechy 15°- 20° podle ČSN.

Vláknocement má tradici

Tenká azbestová vlákna spojená cementovou kaší a známá jako eternit ještě v začátcích 90. let 20. století pokrývala střechy průmyslových objektů i obytných staveb.

Azbest je však karcinogenní látka, a tak ho nahradila směs organických vláken s cementem a křemičitými přísadami, tzv. vláknocementová krytina.

Maloplošnou vláknocementovou skládanou krytinu tvoří šablony. Na našem území je známá česká šablona, čtverec 40 x 40 cm pokládaný na koso. Na území bývalých Sudet vídáme na střechách německý čtverec 30 x 30 cm s jednou hranou zaoblenou. Pokládá se šikmo směrem od okapu.

Pro velké střešní plochy je vhodná vlnitá krytina, jejíž pokládka je jednoznačně snazší a rychlejší, než je tomu u šablon.

Cena podle typu a povrchové úpravy od 230 Kč/m2, sklon pro českou šablonu je kolem 25°- 30° podle ČSN.

Šindele se vracejí

Štípané dřevěné šindele jsou vysoce estetické, časem získávají kýženou patinu. Vyrábějí se ze smrkového, modřínového nebo cedrového dřeva. Uplatňují se u moderních dřevostaveb nebo rekonstruovaných roubenek a srubů.

Nevýhodou je však vyšší cena, vysoké nároky na údržbu a nižší trvanlivost. Proto je nahrazují levnější asfaltové šindele.

Foto: Milan Malíček, Právo

Detail umělého šindele

Asfaltové šindele jsou lehké, vysoce odolné a cenově nejzajímavější ze všech lehkých střešních krytin.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Při výběru ale dáváme pozor na kvalitu šindele: silná nosná vložka ze skelných vláken zaručuje tvarovou stálost a odolnost proti zatížení; minerální posyp chrání asfalt před UV zářením. Cena od 120 Kč/m2, šindele se pokládají na střechy se sklonem od 15° podle ČSN.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám