Hlavní obsah

Malometrážní byt architektka zařídila tak, aby v něm majitelé mohli odpočívat i pracovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

S pomocí menší úpravy dispozice, a především s důrazem na vizuální sjednocení jednotlivých zón zařídila nevelký byt v Praze 5 architektka Petra Pavelková ze studia A2P.design pro mladý pár. Hlavní prostor proto pojednala jako salon.

Foto: Barbora Bydžovská a Tomáš Drobný

Do hlavní místnosti se vešlo posezení, relaxační zóna i pracovní kout.

Článek

Partneři si pořídili byt 2+kk s užitnou plochou 52 m² v novostavbě. Dalších 12,5 m² mu přidává terasa táhnoucí se po celé jeho délce. Dispozice nebyla úplně špatná, ale architektka ji dokázala ještě o něco vylepšit.

Tím, že v koupelně vytvořila niku pro sušičku, pračku a boiler, nechala pro vlastní funkci koupelny příjemně volný prostor. Na druhé straně v kuchyni pak vznikl výklenek, který slouží jako úložný.

Architektka při zařizování nevelkého bytu musela vzít v potaz skutečnost, že jeden z partnerů pracuje z domova. Jednotlivé funkční a úložné zóny proto musela vytvářet obzvláště nápaditě. Centrální místnost tak zahrnuje kuchyň, jídelnu a obývací část. Je zde ovšem zároveň vymyšleno místo pro domácí pracovnu a vybylo i na prostor pro relaxaci. Zároveň má pár možnost zde vítat i své návštěvy a trávit tu společně s nimi příjemné chvíle.

Aby se jednotlivé funkční zóny odlišily, ale logicky, a přitom vzájemně vizuálně nepřekřikovaly, pojala architektka hlavní místnost jako salon.

„Pracovní stůl je nenápadně zakomponován do kuchyňské linky, která svým vzhledem působí jako obývací stěna. Tento stůl má jednoduchý systém sklápěcí desky, kde pouhým sklopením desky uschováte pracovní prostor. Taktéž ostatní elektronika jako tiskárna byla uschována v rámci nábytku, aby nekazila klidný dojem interiéru. Pracovní místo navazuje svými úložnými prostory na pohovku s úložnými prostory za zády pracujícího. Tyto úložné prostory jsou oboustranné a slouží tak i osobě relaxující na pohovce,” popisuje architektka.

Květiny dodávají pocit pohody

Pohovku pak zvolila atypicky rozšířenou, majitelé ji mohou využít k uložení návštěvy přes noc. Tento kus nábytku navíc obklopují rostliny tak, aby měl odpočívající člověk soukromí.

Květiny jsou ostatně rozmístěné rovnoměrně i dále po celém bytě, aby se jeho atmosféra zútulnila, a navíc přispívají k pročištění vzduchu, což je v malometrážních bytech velmi důležité.

K odpočinku, uvolnění, ale třeba i četbě nebo jen klidnému rozjímání doslova láká závěsné křeslo s výhledem do sadu.

Byt pro milovníka techna je trochu tajemný i trochu šílený

Tipy a trendy

„V koupelně se nachází již zmiňovaná technická nika, schovaná za textilním závěsem, který dodává místnosti vzdušnost a wellness charakter. Nad umyvadlem je velká zrcadlová skřínka s osvícením LED světly po obvodu skřínky. V umyvadlové skříni je pak zakomponovaný koš na špinavé prádlo,” popisuje dále architektka.

Své místo zde mají i mazlíčci

Kromě dvounohých majitelů obývají domácnost také dvě kočky. Bylo zřejmé, že byt musí splňovat určité nároky i pro jejich pohodlný život.

Záchodky jsou uschovány v nábytkovém prvku v hale a některé díly ve stěně jsou opatřeny otvory. Tam si kočky mohou zalézt a schovat se.

Foto: Barbora Bydžovská a Tomáš Drobný

Kočičí toalety jsou nenápadně skryté, a navíc mají pro kočky zajímavý vstup.

Celkové řešení architektka přizpůsobila dvěma jemně nesourodým přáním majitelů. Sami preferují totiž moderní, až minimalistický styl akcentující čisté plochy a linie. Zároveň se však chtěli těšit z historického nábytku po prababičce.

Autorka designu proto vsadila na březovou překližku a lamino, jimž dala prostor hlavně v denní zóně domova, zatímco atmosféru starých časů nechala promlouvat hlavně v ložnici.

Anketa

Žijete doma také s kočkami?
Ano, také je doma máme.
23,9 %
Máme jen jednu.
9,7 %
Máme kočky/u, ale jenom venku na zahradě.
4,6 %
Měli jsme, ale už nemáme.
5,4 %
Ne, ale plánujeme si je pořídit.
2 %
Ne, a ani po nich netoužíme.
54,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3221 čtenářů.

Koronavirové rozptýlení na sněhu

Dolehla na vás také nuda během neustálých uzávěrek kvůli koronavirové pandemii natolik, že jste šli nakonec řádit na sníh? Vytvořili jste něco obzvláště povedeného? Iglú, hrad, klouzačku...?

Pochlubte se ostatním čtenářům a inspirujte je! Pošlete nám fotku svého výtvoru a připište k ní pár vět na naši adresu bydleni@novinky.cz. Nejzdařilejší díla rádi představíme!

Reklama

Související témata:

Související články

V malé kuchyni nemusí být těsno

Malou kuchyň je náročné vybavit, protože není místo na zbytečnosti. Před plánováním si sepište, jaké pomůcky při vaření a pečení používáte. A máte více jasno,...

Pět tipů, jak připravit byt pro nájemníky

Poptávka po nájemním bydlení roste, lidé totiž často nemají prostředky na pořízení vlastního bytu. Zařídit interiér, který má přežít více nájemníků, vyžaduje...

Výběr článků

Načítám