Hlavní obsah

Lustr inspirovaný kostnicí v Kutné Hoře je nezapomenutelným mystickým kouskem

Novinky, tnk

Designér Maxim Velčovský navrhl křehký skleněný lustr nevšedních tvarů. Inspiraci tentokrát našel v Sedlci u Kutné Hory v kostnici. Zaujaly ho tvary tamních objektů vzniklých z lidských koster. Rozhodl se proto vytvořit lustr z prvků ve tvaru lidských kostí. Výsledkem je fenomenální dílo, které vnese do interiérů spirituální atmosféru.

Foto: archiv přehlídky Designblok

Osvětlení Memento Mori vyneslo spolu s dalšími objekty Velčovskému hlavní cenu na letošním Designbloku.

Článek

Lustr nejlépe vynikne v potemnělých místnostech jako jediný druh osvětlení. Jde o kousek, který se rozhodně nehodí do běžných interiérů, měl by zazářit ve větších prostorech s vysokými stropy.

Velké části lustru jsou ručně foukané. Řetězy vytvořené z malých skleněných „kostí” mají připomínat klasické zdobné křišťálové lustry.

Foto: Novinky.cz, archiv přehlídky Designblok

Detaily lustru ukazují na dílčí ruční práci.

Velčovský se inspiroval tvorbou Františka Rinta, který kostmi vyzdobil kostnici v roce 1870. V hrůzostrašném, ale krásném prostoru nechybí ani monumentální kostěný lustr. Ten se stal podnětem k vytvoření tohoto kousku.

Foto: Novinky

Soušástí instalace lustru byly i kusy na podlaze, které rozehrály zajímavou světelnou hru.

Lustr nese latinský název Memento Mori a má poutat na smrt, která se stala podstatou tohoto objektu. Symbolizuje narození a smrt, stejně jako zanikající řemesla, jejichž znalost je v Evropě předávána z generace na generaci.

Foto: Novinky

Lustr byl vystaven v působivém prostředí Lapidária na Výstavišti.

Maxim Velčovský letos se svým osvětlením na Designbloku bodoval. Z jeho dílny pocházejí i obří lustry s názvem Slunečnice, které vznikly díky inspiraci lidovým kutilstvím. [celá zpráva]

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám