Hlavní obsah

Ložnice inspirovaná japonskými motivy působí uklidňujícím dojmem

Novinky, tnk

Pokud si chcete zařídit ložnici nebo byt v jednotném stylu a hledáte inspirační motivy, které mají uklidňující a relaxační účinek, zkuste se poohlédnout po námětech z japonské kultury. Vzory sakury, sushi nebo bonsaje a výpravné přírodní scenerie osloví jedince, kteří nehledají agresivní a výrazné dekorace, ale dávají doma přednost odpočinku.

Foto: The French Bedroom

Volte hebké chladivé materiály s leskem a japonské přírodní motivy, které působí uklidňujícím dojmem.

Článek

Působivými doplňky interiéru v japonském stylu jsou bezpochyby bonsaje. Jde o umělecký počin, který je chloubou těch, kdo se vyžívají v miniaturizaci stromů. Interiéru bonsaje dodají přírodního ducha a navodí v něm kouzelnou iluzi přítomnosti staršího stromu.

Bonsajemi je inspirován i působivý moderní stolek s odvážnými liniemi.

Foto: Boca do Lobo, Monsterzeug

Stolek s příznačným názvem Bonsai je inspirovaný tvary zakrských šlechtěných rostlin. I ty by v ložnicích inspirovaných japonskem neměly chybět.

Květinová výzdoba má v ´japonském´ interiéru velký význam. Jde spíš o asymetrické exotické aranžmá, které působí dekorativním dojmem. Součástí rostlinné výzdoby je často také bambus.

Podlahu může dekorovat koberec inspirovaný pokrmem sushi, ručně vyráběný kombinací plstěné vlny a recyklovaného polyesteru. Na první pohled vypadá jako stovky úhledných rolek sešité k sobě. Interiér by měl působit uklidňujícím a tichým dojmem, tlumení pochozího hluku kobercem je proto rozhodně namístě.

Foto: Urbanara, TheRugSeller.co.uk

V ložnici by neměla chybět bohaté květinová výzdoba. Nápaditým kouskem je koberec s názvem Sushi, který je inspirovaný úhledným japonským pokrmem.

Interiér v japonském stylu by měl mít uměleckého ducha a měl by působit čistě a jednoduše. V ložnicích často nechybí tapety, šátky nebo závěsné kaligrafie.

Vyplatí se volit přírodní materiály a také přírodní barevnost. Rozhodně je namístě vyhnout se všem křiklavým barvám a příliš výrazným vzorům.

Foto: Dolcevinilo, Einrichten-design.de

Ložnici inspirované japonským stylem budou slušet geometrické motivy.

Klasikou v japonských interiérech jsou nízká lůžka, předně futony s matracemi z koňských žíní. Ložnice proto může být úsporná a také variabilní. Přes den může sloužit i jako obývací prostor.

Pokud jde o ložní povlečení, hodí se jemné hedvábí nebo vzdušný satén.

Foto: Inkiostro Bianco, Ksl living, Art House

Tapety i nástěnné koberce s motivem rostlin neb lampionů dodají ložnici na živosti.

Interiér inspirovaný Japonskem má lehce romantického a jemného ducha. Nábytek je zpravidla subtilní, prostory jsou členěny na různé zóny prostřednictvím přenosných paravánů. Prim hrají v ložnici i rákosové rohože.

Foto: Babatude Boutique, Ksl living

Motivy z japonské kultury budou slušet i dětským ložnicím, zejména těm dívčím.

Pokud budete zařizovat ložnici v japonském stylu, držte se zásad minimalismu a pamatuje, že méně je více.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Pokud se chcete jinými kulturami inspirovat jen volně, můžete japonské prvky zakomponovat do interiéru laděného v aktuálně módním Boho stylu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám