Hlavní obsah

Letní vila se v lesnatém okolí maskuje jako trojice chatek

Novinky, Jana Nesvadbová

Jako trojici dřevem obložených chatek navrhli pro své klienty architekti z ateliéru HofmanDujardin letní dům nedaleko nizozemského městečka Tonden. Jeho interiér nabízí veškeré zázemí a komfort, který si člověk o prázdninách přeje, a zároveň celé stavení působí v prostředí tvořeném borovými lesy a poli nenápadně.

Foto: HofmanDujardin, Matthijs van Roon

Dům je řešen jako trojice propojených chatek.

Článek

Ačkoli se na první pohled může příchozímu zdát, že se blíží ke třem nápadně blízko sebe postaveným chatkám, je to jen dojem. Ve skutečnosti jde o vtipné řešení architektů, kteří zvolili tři chatky zcela tradičního tvaru jen jako vnější formu. Ve skutečnosti totiž fungují jako jeden celek.

Zároveň ale má každá z částí svou vlastní funkci, jak lze snadno vyčíst z půdorysů. Celková plocha podlah stavby činí 150 čtverečních metrů.

Srdcem domu je nejvíce prosklená část, jež nabízí možnost vycházet ven na terasu jak na východní, tak na západní straně. Je zde obývací pokoj propojený s jídelnou a kuchyní. Také kuchyně, orientovaná do jižního konce, má veliké okno, jímž je vidět do okolní krajiny.

Na stavbu kostela použili architekti jen zbytkové dřevo. Vytvořili z něj velebný chrám

Tipy a trendy

Ve druhém oddílu domu je veliký úložný prostor, využitelný například jako kůlna, s nímž sousedí dětský pokoj se dvěma vestavěnými palandami.

Foto: HofmanDujardin, Matthijs van Roon

V dětském pokoji je dvojice paland. (Druhá je mimo záběr.)

Nejvyšší, třetí díl pak prozrazuje, že je využito i podkroví. V přízemí je hlavní vstup do domu, od nějž přivede chodba návštěvníka k příjemnému posezení na okně. Vznikl zde tak pohodlný čtenářský kout. Hned vedle něj je pak hlavní ložnice s vlastní koupelnou a toaletou.

Ložnice má veliké okno, jež hledí do lesa, a nabízí tak hezký pohled do přírody, která je v bezprostřední blízkosti, přesto neodhaluje nic ze soukromí svých obyvatel.

Malá chatka střechu a zdi má i nemá

Tipy a trendy

Pod střechou je pak dvojice hostinských pokojů, z nichž každý má své střešní okno. Přátelé, kteří k majitelům zavítají, tak mají možnost usínat s pohledem na hvězdné nebe vysoko nad sebou.

Rodina díky nápaditému řešení získala prázdninový dům, který už na první pohled působí velice příjemným a uvolňujícím dojmem. Majitelé v něm mají spoustu prostoru pro vlastní odpočinek i pro pohoštění přátel.

Anketa

Líbil by se vám domek rozdělený do více částí?
Ano, pokud by byly propojené.
68,4 %
Nevím, musel/a bych to vidět.
9,3 %
Mám raději dům, který je celistvý.
22,3 %
Celkem hlasovalo 2809 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Dřevěné domy a chaty jdou na dračku

Dřevěné domy k celoročnímu obývání, které už hotové přiveze kamion a jeřáb je jen usadí na betonové patky či desku, nebo se sestaví coby stavebnice, připojí se...

Výběr článků

Načítám