Hlavní obsah

Letmá ochutnávka z designové soutěže Red Dot Award 2017

Novinky, nes

Letošní ročník prestižní designové soutěže Red Dot Award přinesl jako každý rok mnohá ocenění pro dobře a zajímavě navržené výrobky a předměty denní potřeby. Pojďme si prohlédnout alespoň malý výběr z těch, které letos prestižní „červený bod” získaly.

Foto: Tomton

Radiátor R4

Článek

Stejně jako v minulých ročnících, i letos byly mezi oceněnými i české výrobky a předměty běžně nabízené na českém trhu.

Radiátor Tomton

Inovativní design nové řady radiátorů R4 mladého českého výrobce Tomton ocenila více než čtyřicetičlenná porota soutěže v kategorii Technologie vytápění a klimatizace. Řada se pyšní originálním designem, kryt radiátorů je vyroben z tmavého dřeva ořechu, který má tzv. evropskou kresbu a také v Evropě vyrostl.

„S vývojem našich radiátorů jsme začali před více než dvěma tety. Na počátku byla myšlenka přinést na trh úplně jiný, technicky povedený, inovativní, a přitom designově zajímavý výrobek, který zaujme široké spektrum lidí, a to jak konečných uživatelů, tak i odbornou veřejnost - architekty a projektanty. Chtěli jsme vyvinout výrobek, který bude nejen efektivně fungovat, ale bude se i líbit. Na trhu jsme teprve rok, i proto je cena Red Dot Award pro celý náš tým obrovským oceněním,” řekl Novinkám jednatel společnosti Radek Pilch.

Design radiátoru navrhl pro společnost akademický sochař a vynikající český průmyslový designér Jiří Španihel, pro nějž je to v pořadí již pátý „červený bod”.

Kolekce stolu a židlí Leaf

V kategorii nábytku získala ocenění firma Ton za židli a poprvé i za stůl z kolekce Leaf (list). Ocenění není v tomto případě nijak náhodné, kolekce získala ještě šest jiných cen při jiných příležitostech. Leaf je dílem designérů italského studia E-ggs.

„Naší snahou bylo navrhnout produkt, který bude lehký, funkční a propojený s filozofií Tonu i jeho výrobním procesem. Protože se společnost věnuje práci se dřevem, rozhodli jsme se inspirovat přírodou a stromy. Masivní základ stolu i židle symbolizuje kmen. Lehké, lisované sedadlo s opěrkou jsou zase odkazem na listy. Jejich tvar lze pozorovat také v průřezu zádové opěrky," řekla o návrhu Gaia Giotti z designového studia.

Foto: Ton

Stůl a židle řady Leaf

Český výrobce proslul především výrobou židlí, byť samozřejmě nabízí i další kusy nábytku.

„Jsme velmi rádi, že porota poprvé ocenila také stůl," libuje si Jan Juza, marketingový ředitel firmy.

„S židlemi jej spojuje oblý detail na horním zakončení noh. Vizuálně nejefektivnější je na něm však řešení stolového plátu," dodává. Ten je díky lubu (dílu) na podnož napojen tak, že při pohledu z řady úhlů vypadá, jako kdyby levitoval. Stůl je na trhu ve dvou tvarových provedeních – obdélníkovém a kruhovém.

Skládací stůl yuno

Inovativní skládací stůl yuno, který je dílem návrhářů z designové dílny Andrease Kroba pro rakouského výrobce Wiesner-Hager, získal ocenění v rámci kategorie produktový design.

„Ceny Red Dot Award si vážíme a velmi nás těší. Toto ocenění, kterého se navíc již dříve dostalo také naší židli nooi, opět potvrdilo vysokou kvalitu designu našich výrobků,“ uvedl Zdeněk Brisuda, ředitel české pobočky firmy.

Navzdory svému označení skládací se samotný stůl ve skutečnosti neskládá, takže není třeba věnovat čas jeho eventuálnímu sestavování nebo naopak rozebírání. Název ve skutečnosti oznamuje, že jednotlivé stoly lze na sebe velmi snadno a velmi zhuštěně stohovat, takže ušetří spoustu místa při skladování. Právě tato vlastnost byla jedna z hlavních, kterou chtěli designéři svým návrhem podpořit.

Foto: Wiesner-Hager

Snadno stohovatelný stůl yuno

Předností stolu je kromě jednoduchých, elegantních tvarů snadná manipulace, kterou zvládne jeden člověk. V části noh má kolečka, takže jej není třeba přenášet, ale stačí s ním popojet. (Pro manipulaci s větším počtem na sebe naskládaných stolů byl dokonce navržen i speciální vozík.)

Výrobník domácí perlivé vody SodaStream Spirit

Porota soutěže ocenila i elegantní a inspirativní design výrobníků perlivé vody SodaStream Spirit. Pro snadné uchycení láhve používá patentovaný mechanismus snap-lock, díky kterému není nutné láhev do stojanu šroubovat.

Foto: SodaStream

Výrobník perlivé vody - model Spirit.

Oceněný přístroj vznikl ve vývojových laboratořích společnosti jako odpověď na průzkum trhu, který ukázal, že spotřebitelé upřednostňují rychlou a snadnou přípravu domácí perlivé vody, a zároveň požadují cenově výhodné řešení. Spirit jim tak umožňuje nasytit vodu za méně než 10 sekund při ceně 2,57 Kč za 1 litr perlivé vody.

Myčka na nádobí ComfortLift

Myčky Electrolux vybavené unikátním mechanismem pro nadzvedávání spodního koše ComfortLift jsou dalším výrobkem, který letos získal prestižní ocenění s červeným bodem.

Pro běžného uživatele mechanismus přináší výhodu, díky které se při vyklízení již nemusí k myčce shýbat, takže používání je pohodlnější. Zároveň mohou myčku využívat i lidé s horší pohyblivostí.

Foto: Electrolux

Myčka řady ComfortLift

Společnost při návrhu mechanismu vycházela ze skutečnosti, že převážná většina uživatelů má myčku umístěnou na zemi. Což ovšem znamená, že při každém naplňování i vyklízení se k ní člověk musí ohýbat.

„Unikátní nadzvedávací mechanismus vždy nadzvedne spodní koš myčky blíž k vám, tudíž vám usnadní naskládání i vyskládání nádobí. Spodní koš se i s nádobím vysune do optimální pozice tlumeně, nadzvednutí koše je zčásti zautomatizované. Stačí lehce stisknout integrovanou páčku v čelní části a mechanismus vám pomůže koš dostat vzhůru," popisuje funkci myčky Pavel Voska, produktový manažer vestavných spotřebičů zmíněné společnosti.

Chytrá lednice InstaView

Ocenění za kombinaci krásného designu a interaktivní technologie získala tzv. chytrá lednice InstaView Door-in-Door, která je vybavena 29" dotykovým LCD displejem. Při poklepání se displej stane transparentním a umožní tak nahlédnout dovnitř, aniž by bylo chladničku potřeba otevírat.

Foto: LG

Chytrá lednice InstaView

Funkce Smart Tag nabízí možnost psaní poznámek nebo uložení seznamu potravin v lednici. Lze dokonce zadat datum doporučené spotřeby uložených potravin nebo narození členů domácnosti. Pokud se některý z termínů přiblíží, lednice na to automaticky upozorní.

„Uznání v tak respektované soutěži je pro nás potvrzením pozice lídra v oblasti designu. Budeme i nadále nabízet produkty, které posouvají hranice, předpovídají požadavky spotřebitelů a zároveň nastavují nejvyšší nároky na estetiku,“ říká Andrea De Sousa z české pobočky společnosti LG, která si v letošním ročníku Red Dot Awards nakonec odnesla celkem 20 ocenění.

Reklama

Související témata:

Související články

Pomocníci pro jarní úklid okolo domu

Příprava na Velikonoce je v mnoha domácnostech pravidelně ve znamení jarního úklidu. Zatímco hospodyně se věnují interiéru domu, na jejich partnery čeká úklid...

Výběr článků

Načítám