Hlavní obsah

Pomocníci pro jarní úklid okolo domu

Novinky, nes

Příprava na Velikonoce je v mnoha domácnostech pravidelně ve znamení jarního úklidu. Zatímco hospodyně se věnují interiéru domu, na jejich partnery čeká úklid plochy kolem domu - vyčistit garáž, dílnu a další venkovní prostory. Na těchto místech si s běžným vysavačem samozřejmě pánové nevystačí, mají ale možnost využít jiné, velice užitečné pomocníky.

Foto: Bosch

Pro úklid venkovních ploch se hodí buď vysavače na suché a mokré čištění, anebo vysokotlaké čističe. Například model AQT 37-13 Plus za 4674 Kč, který tryská vodu pod tlakem 130 barů.

Článek

Na trhu jsou výkonné úklidové stroje, které byly donedávna výsadou specializovaných firem.

„Cena těchto multifunkčních vysavačů nebo vysokotlakých čističů v současnosti poklesla na tak nízkou úroveň, že se pohybuje v řádu několika tisícikorun, a tak si je pořizuje domů stále více soukromých zájemců o snadný úklid a čištění,“ uvádí Petr Štursa, produktový manažer společnosti Kasa.

Foto: Einhell

Víceúčelový vysavač Einhell TH-VC 1930 SA Home za 2383 Kč. Kromě jiných doplňků je vybaven i foukacím adaptérem pro zpětný chod, takže jej lze při čištění využít i jako fukar.

Standardem podle něj bývá pětimetrová navíjecí šňůra k přívodu elektřiny i kolečka na tělech čističů pro snadnou manipulaci s nimi. Samotný vysavač sice váží jenom několik kilogramů, po naplnění nádoby na odpad ale jeho váha může vzrůst až na 40 kilogramů.

Výhodou je, pokud má přístroj velká kolečka, která lépe zvládají pohyb po ne zcela rovném terénu.

Mokré a suché vysávání bez sáčku

Vysoký sací účinek moderních čisticích strojů je v kontrastu s klasickými domácími vysavači, které jsou určeny jen pro použití v interiéru - bývají sice tišší, ale i výrazně dražší.

Multifunkční vysavače kromě klasického vysávání na sucho zvládají i tzv. „mokré“ vysávání, což je předurčuje pro úklid výrazně znečištěných ploch, jako jsou garáže, terasy apod.

Namísto malých, a ne právě levných papírových sáčků zachycují vysátý odpad do nerezových nádob s velkým objemem, kolem 30 litrů. Nečistoty pak stačí snadno vylít, například do kanalizace.

Foto: Euronics

Víceúčelový vysavač Fieldmann FDU 2004-E, jenž lze pořídit od 2199 Kč, je mj. vybaven i praktickou elektrickou zásuvkou pro připojení různých brusek či pil, nebo i vysokotlakých myček na mytí venkovních dlažeb a teras.

Praktickým detailem je schopnost některých modelů vyčistit si samostatně vzduchový filtr, a to pomocí impulzních nárazů vzduchu.

Velmi užitečnou vlastností těchto vysavačů je elektrická zásuvka, která umožňuje připojení dalších zařízení přímo do vysavače. Slouží k usnadnění práce, kdy člověk používá ještě jiný přístroj, a zároveň u toho potřebuje vysávat.

Po připojení se vysavač vypíná, když člověk vypne připojený přístroj.

Vysokotlaké čištění

Zatímco víceúčelové vysavače slouží k likvidaci běžného nepořádku, větší nánosy bláta kolem domu, zažranou špínu na podlaze garáže a terasy, nečistoty na autě nebo jízdním kole, zašlý zahradní nábytek, to vše je možné vyčistit pomocí proudu vody tryskajícího pod vysokým tlakem, který je navíc doplněný saponátem.

Vysokotlaké čističe nabízejí hned několik typů trysek pro různé typy povrchů a také kartáče na dlažbu.

Foto: Kärcher

Vysokotlaký čistič Kärcher K 5 Full Control Home, prodává se za 10 890 Kč.

„Kvalita příslušenství i přívodní hadice většinou odpovídá cenové úrovni, i levné přístroje ale postačí pro běžné domácí použití,“ říká Petr Hýbl, specialista na úklidové stroje Kärcher.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám