Hlavní obsah

Lehké střešní krytiny? Vsaďte na plech či asfalt

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez ohledu na materiál lehkých střešních krytin nabízí trh jejich různé formáty, tloušťky, tvary a barvy. Každá krytina má specifický způsob pokládky a hodí se na různý sklon střechy. Proto se vždy zajímáme o vlastnosti konkrétního produktu.

Foto: Satjam

Historické stavby si dokonale rozumí s moderní lehkou a odolnou plechovou krytinou Satjam Grande.

Článek

Lehké střešní krytiny využijeme tam, kde oceníme menší zátěž na konstrukci střechy. Jsou vhodné pro rekonstrukce, uplatní se také na moderních stavbách s využitím téhož materiálu pro střešní krytinu i fasádní obklad, poradí si s neobvyklým tvarem střechy.

Platí, že pro jednoduché střechy jsou vhodnější velkoformátové krytiny, pokládka malých formátů na nich logicky trvá o trochu déle. U členitých typů máme z velkoformátových krytin zbytečně velký odpad, proto jsou ekonomičtější spíše malé formáty.

Většinu z nich lze pokládat od relativně nízkého až po vysoký sklon střešní roviny, jejich hmotnost se pohybuje od necelých 2 do 10 kg/m2.

Odolnost lehkých krytin proti větru je dána hlavně jejich kotvením, různé povrchové úpravy jim dodávají originalitu a chrání před atmosférickými vlivy.

Asfaltové šindele

Asfaltová střešní krytina je mimořádně ohebná, což ji předurčuje také k použití v místech, kde by se pálené tašky nebo velkoformátové střešní krytiny jen těžko přizpůsobovaly atypickému tvaru střechy.

Některé typy mají samolepicí plochu, díky níž je možné šindele upevnit na nízké sklony od 9,5° i na svislé konstrukce. Výhodou asfaltového šindele je minimum odpadu při pokládce i na složitých střechách, takže zbytečně nezvyšuje náklady.

Pokud rekonstruujeme starou eternitovou střechu, můžeme využít původní dřevěný záklop a na ten natlouct šindel, čímž ušetříme materiál. Také tlumí dopady dešťových kapek.

Foto: Iko

Při rekonstrukci staré eternitové střechy do šindelů Cambridge Xtreme 9,5° bylo ponecháno původní bednění a další části střechy, čímž se snížily náklady. Záruka na tento typ šindelů je 30 let. Cena od 299 Kč/m2.

Očekávaná životnost kvalitních šindelů se pohybuje mezi 40 a 50 lety. Takzvané hobby řady šindelů, které jsou určeny především na zahradní domky nebo pergoly, mají očekávanou životnost zhruba o polovinu kratší.

Plechové krytiny

Pod plechovou krytinou si představíme nejčastěji hliníkovou a ocelovou, existují ale i měděné a titanzinkové.

Hliníkové krytiny jsou zpravidla poptávány v barevném provedení, kdy povrch plechu může být opatřen lakem v kvalitě PES (polyester), nebo ještě odolnějším polyvinylidenfluoridem (PVDF). Vynikají nenáročnou montáží, širokou nabídkou barev a jednotlivých profilů.

Foto: Prefa Aluminiumprodukte

Falcovaný šindel se díky osvědčenému kosodélníkovému tvaru a vlastnostem high-tech slitiny hliníku hodí i na starší rekonstruované objekty. Cena od 667 Kč/m2.

U ocelových pozinkovaných plechů zvyšuje lakování, poplastování, případně kamenný posyp mechanickou a chemickou odolnost krytiny. U některých typů plechových krytin navíc tlumí speciální protihlukové pásky i zvuk krupobití a dopadajících dešťových kapek.

Plechové krytiny se nabízejí většinou jako falcované tašky, šindele a šablony, střešní panely, trapézové plechy nebo ve formě svitkových plechů.

Střecha letního sídla připomíná slavné vojenské boudy

Tipy a trendy

Na zahradu, na srub

Plastové krytiny jsou tvárné, snadno se pokládají, odolají růstu mechů. K zastřešení teras a zimních zahrad se používají světlopropustné polykarbonátové a polyesterové desky. Polymerové tašky s jednou či dvěma vlnami využijeme i na domech.

Štípané dřevěné šindele vyniknou na střeše kryté venkovní kuchyně nebo na altánu. Vyrábějí se ze smrkového, modřínového nebo cedrového dřeva. Uplatňují se také u moderních dřevostaveb nebo rekonstruovaných roubenek a srubů.

Architekti přivedli do domu světlo a barvy, zajímavostí je prosklená střecha

Tipy a trendy

Přírodní břidlice je typická jemnou zrnitostí, šedou až černou barvou. Přestože jde o přírodní kámen, nedosahuje hmotnosti pálených tašek. Snadno se upravuje řezáním či štípáním. Používá se zatím spíše zřídka, a to při rekonstrukci památek, výjimečně na rodinných domech.

Je dobré vědět
Vyberte firmu nabízející ke svým střešním krytinám servis a také například okapové systémy, typizované klempířské prvky (hřebenáče, závětrné lišty nebo okapní plechy) a bezpečnostní prvky, originální spojovací materiál, difuzní fólie atd.
Záruky na vybraný materiál se pohybují mezi 20 a 60 lety, ovšem důležité je vědět, co zahrnují. Může to být například záruka na nestejnoměrnou barevnost plochy krytiny, změnu jejího odstínu nebo klempířských prvků více než připouští norma, defekt povrchové úpravy prasknutím nebo odloupnutím i lokální korozivní projevy v ploše krytiny nemající souvislost se zjevnými vnějšími vlivy.

Anketa

Věděli jste, co je šindel?
Ano, samozřejmě.
91,3 %
Měl/a jsem určitou představu...
1,1 %
Šindele, došky apod. se mi vždycky pletou.
3,8 %
Ne, neznal/a jsem je.
3,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 263 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Zelené střechy domům sluší

Střechy pokryté vegetací mají pozitivní přínos jak pro majitele domu, tak jeho okolí. Díky tepelně izolačním vlastnostem šetří výdaje za energie a ochlazují...

Výběr článků

Načítám